Fájdalom enyhítése

Lábszárizom-túlerőltetés

Tünetek

  • Fájdalom, amely az időszakos kellemetlen érzéstől a lábszár súlyos sajgásáig terjedhet.
  • Esetleg gyulladás és a fájdalmas terület kemény duzzanata.

Veszélyeztetett csoportok

Ez a probléma főként a futóknál, túrázóknál, kerékpárosoknál, táncosoknál és más olyan személyeknél gyakori, akik nagyon sokat dolgoztatják a lábukat. Az állapotot ronthatja a párnázatlan talpú cipők viselése, illetve a kemény, rugalmatlan felületen – például betonon – végzett futás vagy testedzés is. A lábat rendellenesen megterhelő állapotok – például a rossz tartás, a lúdtalp, az x-láb vagy a karikaláb – szintén növelik a túl-erőltetés kockázatát.

Kialakulása

Az állapot oka általában a lábszárhajlító izmokban keresendő. Az izmok túlzásba vitt használata kisebb izomszakadásokat és hegesedést, illetve akár a mozgást is korlátozó fájdalmat okoz, többnyire a lábszár belső elülső oldalán húzódó sípcsont mentén. A fájdalom néha a lábszár hátsó részén is előfordulhat.

A panaszok oka olykor az, hogy az izom edzés után bedagad, és szűk lesz a számára rendelkezésre álló hely. A rendellenesség csiklandozó fájdalommal jár, amely akár hosszú órákig is eltarthat.

Mit tegyünk?

A naponta néhány alkalommal 15-20 percig használt jeges borogatás csökkentheti a duzzanatot és a gyulladást. A fájdalom csillapítására szedjünk aszpirint, ibuprofent vagy más gyulladáscsökkentő szert! Né¬hány napig tartózkodjunk attól a tevékenységtől, amely az állapotot kiváltotta, és utána is csak fokozatosan növeljük a terhelést. Ha a fájdalom kiújul, forduljunk orvoshoz!

Kezelés

Az orvos röntgenvizsgálattal zárja ki a csontrepedés lehetőségét, esetleg izotópos csontvizsgálatot is kérhet, ha fennáll a daganat vagy más csontbetegség gyanúja. A kortizon injekció gyorsan enyhítheti a gyulladást és a fájdalmat. A gyógyulás elősegítésére egy-két hétig érdemes lehet mankót és rögzítőkötést használni.

Ha az izom duzzanata már a véráramlást is gátolja, műtéti beavatkozásra lehet szükség. A rendszerint helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozás során felvágják az izombőnyét, hogy az izomra ható nyomás csökkenjen, így a vér szabadon eljuthat az alatta lévő izomszövetbe.

Figyelem! A sípcsont egy adott pontjára összpontosuló fájdalom valószínűleg nem az izomtúlerőltetés tünete, inkább csontrepedésre utalhat. Ha a fájdalom nem múlik, és az érintett terület nagyon érzékeny, forduljunk orvoshoz! Röntgenfelvételekkel könnyen megállapítható, hogy a fájdalmat valóban repedés okozza-e.

Forradalmi újdonságok

Az orvosok egy új diagnosztikai eljárás, az úgynevezett lézeres Doppler-áramlásmérés segítségével pontosabban diagnosztizálhatják az izom vérellátási zavarát. A vizsgálat során ultrahanggal vizsgálják az izom vérellátását biztosító ereket; ha az izom dolgoztatása után 10 percnél tovább tart a csökkent véráramlás, az nagy valószínűséggel vérellátási zavarra utal, nem pedig egyszerű lábszárizom-túlerőltetésre.

Alternatív terápiák

  • Mágnesterápia: A gyógymágnesek enyhíthetik a lábszár fájdalmát, és csökkenthetik a gyulladást; feltehetően a kezelt terület vérellátásának javításával fejtik ki hatásukat.
  • Gyógytorna: Az ultrahangkezelés és a diatermia úgy enyhíthetik a fájdalmat, hogy a szövetek mélyét melegítik fel, s ezzel javítják az ottani vérkeringést. E kezeléseket esetenként hideg borogatással felváltva alkalmazzák. A gyógytornászok emellett az izmok állapotátjavító, a feszes, duzzadt izmokat ellazító gyakorlatokra is megtaníthatnak.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.