Fájdalom enyhítése

Autogén tréning

Az autogén tréninget Johannes Schultz német pszi­chiáter és hipnotizőr fejlesztette ki, aki a hipnózis eredményességéhez mérhető alternatív módszert keresett. Az általa kidolgozott módszer hasonlósá­gokat mutat a meditációval (nyugati típusú medi­tációnak is szokták nevezni), az önhipnózissal és a jógával.

Az autogén tréning hat állandó gyakorlatból áll, amely azt a célt szolgálja, hogy figyelmünket befelé fordítva elménket testünk különböző részeire össz­pontosítsuk.

A következő dolgokat kell tudatosan érzékelnünk:

  • testünk súlyát,
  • melegségérzetet végtagjainkban,
  • szívverésünk nyugodt, egyenletes ritmusát
  • könnyed és természetes légzést
  • melegségérzetet a hasunk táján,
  • hidegérzetet a fejünkben.

A gyakorlatokat általában egyénileg vagy csopor­tosan, nyolc héten át heti gyakorisággal végezzük szakképzett tréner segítségével. A tanfolyamon részt vevőknek megtanítják, hogyan végezzék a gyakorlatokat három testhelyzetben (fekve, karos­székben vagy egy egyenes támlájú széken ülve). A cél az, hogy a végén bármilyen helyzetben, bár­mikor el tudják végezni a feladatokat. A gyakorla­tokat rendszeresen, napi három alkalommal, étke­zés után célszerű ismételni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.