Fájdalom enyhítése

Biofeedback

Az amerikai NASA űrkutatási központban végzett többéves kutatómunka bizonyította a biofeedback előnyeit. A módszert eredetileg az űrhajósok „tengeribetegség”-ének megelőzésére vagy megszüntetésére fejlesztették ki, de hamarosan rájöttek, hogy kiválóan alkalmas a stressz kezelésére is.

A biofeedback techni­ka napjainkban már általánosan ismert és elfogadott, teljesen biztonságos, gyengéd és hatékony relaxációs módszer.

Biofeedback alapja

A módszer alapja egy mérőműszer, amely a ke­zünkre vagy a fejünkre erősített elektródokon keresz­tül mutatja, hogyan viselkedik szervezetünk bizonyos pillanatokban. Ha a mérőműszerrel feltérképezzük, hogy milyen testi hatásokat okoznak bizonyos érzé­seink, akkor szakképzett terapeuta segítségével meg­tanulhatjuk, miképp tanítsuk meg szervezetünknek, hogy olyan dolgokat műveljen, amelyek hasznosak számunkra, ne pedig olyanokat, amelyek kárunkra le­hetnek vagy fájdalmat okozhatnak.

Biofeedback manapság

Az 1950-es évek óta biofeedback nagyarányú fej­lődésen ment át. Manapság már számtalan berendezés áll rendelkezésünkre otthon kezelhető készülékektől kezdve a kifinomult monitorrendszerrel felszerelt, ké­nyelmes karosszékekig. Az utóbbiak eredményeit leg­inkább csak különleges terápiás központokban hasz­nálják a szakemberek gyógyászati célokra.

Már a legegyszerűbb biofeedback-készülékkel is megtaníthatjuk az agyat a test szabályozására. A vérnyomás változásán lemérhet­jük, hogy mennyire hatásosak a különböző relaxációs technikák.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.