Anyagcsere

Kényeztetés testnek és léleknek – Az autogén tréning

A mindennapok feszültsége és a munkahelyi stressz két­ségtelenül hat az egészségre. Ennek kezelésére olyan módszert ajánlunk, amely bárhol alkalmazható. Az auto­gén tréning célja az izmok ellazítása és a pszichés feszült­ségek oldása.

Az autogén szó görög eredetű, és annyit jelent: önmagából eredő {autós: ön; genos: származik). Olyan relaxációs módszerről van szó, amely erősíti a test ön­gyógyító mechanizmusait. A rendszeresen végzett gyakorlatsorral teljes testi és pszichés ellazultság érhető el: mélyebben lélegzünk, a szív lassabban, egyenlete­sebben ver, és ellazulunk. Az ebben az állapotban megfogalmazott aktuális célt úgy próbáljuk elérni, hogy nem dolgozunk rajta aktívan, vagyis a páciens az or­vostól függetlenül, önmaga lehet saját fejlődésének megteremtője.

Bár eredeti­leg a magas vérnyomás kezelésére fejlesztették ki, hatásosan csökkenti a stresszt, a félelmet, a fájdalmat is. Kiegészítő kezelésként az orvosi gya­korlatban is előfordul asztma, szív­es érrendszeri betegségek, migrén, alvászavar, fülcsengés és burn out-szindróma (kiégettség érzése) esetén.

Ismerjük meg az autogén tréning módszerét!

Az autogén tréning technikáját könnyű elsajátítani. A gyakorlottak szinte bárhol és bármikor alkalmaz­hatják, végrehajtása körülbelül hét percet vesz igénybe.

Az ellazult állapotot úgy érhetjük el a legkönnyebben, ha a figyelmet egy adott testrészre fordítjuk, s a tréner által megadott mondatok segítségével kép­szerűén megjelenítjük az izmok ellazulásának folyamatát Például: „A jobb karom kellemesen elnehezül.” Ha érezzük, hogy ez bekövetkezik, folytassuk egy másik testrésszel, míg az egész test lazává, nyugodttá nem válik. Eleinte ülő, majd idővel fekvő helyzetben végezzük a gyakorlatsort, mindig behunyt szemmel. A végén nyújtózkodjunk egyet, vegyünk néhány mély lélegzetet, aztán nyissuk ki a szemet. A gyakorlást nem szabad hirtelen megszakítani!

Ne veszítsük el a kedvünket, ha eleinte nem sikerül minden tökéletesen. Adjunk magunknak időt, ne akarjunk görcsösen teljesíteni. Ne feledjük: minden a rendszeres, kitartó gyakorláson múlik. A nyugodt környezet is fontos, különö­sen eleinte: csukjuk be az ajtót, halkítsuk le a telefont, kapcsoljuk ki a tévét. A kezdők csak lassan fokozzák az intenzitást, és minden alkalommal más kijelen­tést gyakoroljanak be! A gyakorlottak már belső képeket jelenítenek meg, ame­lyeket a terapeutával együtt elemeznek.

Az autogén tréning módszerét tanfolyamon érdemes elsajátítani. Alap­fokon általában kis csoportokban oktatják, hetente egy-két alkalommal. Egy-egy tanfolyam nyolc-tizenkét hétig tart.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.