Fájdalom enyhítése

Meditáció – hogyan működik?

Amikor elménk nyugalmi állapotban van, nagyobb kapacitással tudja gyógyítani önmagát, akárcsak testünk. A meditáció elménk lecsendesítésének egyik leghatékonyabb módszere. Ez nem egyszerű­en azt jelenti, hogy nem gondolunk semmire, vagy hogy álmodozunk.

Meditációs technikák

Sokféle meditációs technika létezik, egy részük vallási keretek között zajlik. A leghíresebb ilyen technika talán a transzcendentális meditáció. Ám nem kell lótuszülésbe merevednünk, vagy csukott szemmel, összegabalyodott lábakkal ülnünk ahhoz, hogy a kívánt hatást elérjük. A mindenféle rituálé nélküli, mégis hatékony nyugati típusú meditációs technikára jó példa az autogén tréning.

A meditációban a megtisztulásra és az elme összpontosítására használt „szent hang”, az om szanszkrit nyelvű ábrázolása. A meditáció évszázadokon át a Kelet művészete volt. Sok Buddha­ ábrázoláson felismerhetjük valamelyik meditációs pózt (nem fel­tétlenül a klasszikus lótuszülést).

A meditáció jótékony hatása egyre ismertebb

Amellett, hogy erősíti az immunrendszert – csök­kenti a stresszt, s a béke és nyugalom érzetét kelti a meditálóban, amelyet sokan terápiás értékeitől függetlenül is nagyon hasznosnak találnak. Hol­landiában kevesebb betegbiztosítást fizetnek azok, akik transzcendentális meditációval foglalkoznak, mert e technika bizonyítottan csökkenti a magas vérnyomás valószínűségét, s ezáltal felvértez a szív­es érrendszeri betegségek kialakulásával szemben.

Meditálni bárki tud, bár pontos elsajátításához kell némi gyakorlat, ezért jobb, ha először egy gya­korlott meditálótól sajátítjuk el az alapokat. A cél az, hogy ellazítsuk a testet, majd ugyanezt megpró­báljuk elménkkel is. Kezdetben nem biztos, hogy könnyen megy majd, de gyakorlással egyre ügye­sebben alkalmazhatjuk a technikát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.