Fájdalom enyhítése

Chlamydia tüneteinek csökkentése

A chlamydiát nőknél a hüvelyben, férfiaknál a húgycsőben megtele­pedő Chlamydia trachomatis nevű baktérium okozza. Nagyon gyakori betegség. A tünetek szinte kizárólag a nőket sújtják: érzékeny, közösü­lés közben fájdalmas hüvely, fájó méhnyak, gyakori vizelési inger és kimondottan ingerlő hatású hüvelyváladékozás. Ha elhanyagolják, átterjedhet a húgy-ivar rendszer többi szervére is, és a női belső ne­mi szervek gyulladását okozhatja, ezáltal pedig meddőségre vagy hosszan tartó kimerültségre vezethet.

Hidroterápia

Kolon-hidroterápia majd tejsavbaktérium- (laktobacillus-) kúra javasolt, de a kezelést csak ta­pasztalt terapeuta végezheti. Mind­két nemi partnert kezelni kell.

Gyógyétrend és gyógytáplálkozás

Étrendünk tartalmazzon sok friss gyümölcsöt és zöldséget, kevés cuk­rot, tartósított élelmiszert és alko­holtartalmú italt, táplálékkiegé­szítőként pedig szedjünk A-, C- és E-vitamint, különösen cinket.

Gyógynövény-terápia

Végezzünk hüvelyöblítést körömvi­rág, kanadai aranygyökér és bíbor kasvirág oldatával. Éjszakára ken­jünk élőflórás joghurtot a hüvelybe.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.