Betegségek és megelőzésük

Húgyúti fertőzések tünetei, kezelések

A húgyúti fertőzések a vesét, a húgyvezetéket, a hólyagot és a húgycsövet egyaránt érinthetik. Leggyakoribb ezek között a hólyaghurut. Leg­többször az E. coli (Escherichia coli) nevű bak­térium okoz húgyúti fertőzést. Ez rendesen a bélben él, de átterjedhet a húgyutakra, ahol viszont fertőző ágensnek számít. Ha a fertőzés a húgycsövet éri, neve húgycsőgyulladás, ha a ve­sét, akkor vesegyulladás. A fertőzés többféle úton-módon terjedhet (rossz higiénés körülmények, szexuális aktus, gyer­mekszülés).

A húgyúti fertőzések férfiaknál és gyerme­keknél ritkábbak, nőknél gyakrabban for­dulnak elő. Ennek oka, hogy a női húgy­cső rövidebb, a végbélhez közelebb fek­szik, ezért érzékenyebb a fertőződésre.

A húgyúti fertőzések okai

A normális vizelet steril, sem baktériumo­kat, sem gombákat nem tartalmaz. Egyes esetekben az emésztőrendszer baktériu­mai bejuthatnak a húgycsőbe, ahol osz­tódni kezdenek, és fertőzést okoznak. Ez általában igaz az E. coli kórokozó­ra, amely a bélben él, és ott ártalmatlan. A baktériumok feljebb is juthatnak a húgyutakban, ha elérik a vesét, ve­semedence-gyulladást váltanak ki. Hólyaggyulladás és más húgyúti fertőzések terjedhetnek szexuális érintkezéssel is, pl. a Chlamydia és Mycoplasma nevű kóroko­zók révén.

E. coli

(Fenti kép) A képen látható E. coli baktérium rendesen a bélben él, és ártalmatlan. Ha bejut a húgyutakba, ott elszaporodva fertőzést okoz, és hólyaggyulladás alakul ki.

A húgyutak általában meg tudják aka­dályozni normális működéseikkel a fertő­zések kialakulását, és meggátolják a vize­let visszaáramlását a vesék felé, illetve a vi­zeletürítés során kimossák a húgyutakból a baktériumokat. A szeretkezés utáni vi­zeletürítés megelőzheti a fertőzés kialaku­lását.

Így jelentkeznek a panaszok:

A húgyúti fertőzés tipikus jele a vizelés közben jelentkező fájdalom és égő érzés. Hasfájásra is panaszkodhatnak a kis betegek. Esetenként láz is kísérheti a gyulladást. A gyulladásos folyamat következtében a vizelet gyakran megváltozik, feltűnő szagú lehet, elegyedhet bele vér is, mely a hólyag és a húgyve­zeték irritált nyálkahártyájából ürül.

Kockázati csoportok

 • Nők a változókor után (posztmenopauza) – a menopauzán már átesett nők jobban ki vannak téve a hólyaggyulladás veszélyének, mivel az ösztrogénszint csökkenésével a húgycső nyálkahártya-redőzete elvékonyodik, és érzékenyebb lesz a bakteriális fertőzésekre.
 • Húgyúti anatómiai rendellenességek -ilyen lehet a prosztata megnagyobbodá­sa, ami fokozza a fertőzés veszélyét.
 • Fertőzések veszélyének általában job­ban kitett személyek – időskorúak, cu­korbetegek és az immunműködést el­nyomó gyógyszereket szedő betegek.

Hólyaggyulladás

A vizeletmintából megállapítható, hogy van-e a vizeletben fehérje, vörösvérsejtek, fehérvérsejtek. Ezek tesztcsíkkal végzett gyorstesztekkel kimutathatók, és az ered­mények segítik a kezelés kialakítását.

A mintát mikrobiológiai laboratórium­ba küldik, ahol kitenyésztik a kórokozó­kat, és célzott antibiotikus kezelést lehet adni. Mivel a tenyésztés még legalább 48 órát vesz igénybe, az orvos addig is felír an­tibiotikumot. A tenyésztés eredményének, a baktérium antibiotikumot. Ha a fertőzés néhány na­pon belül nem múlik el, elvégzik a veseme­dence kontrasztanyagos vizsgálatát, ami tulajdonképpen a vese, a hólyag és húgy­vezeték speciális röntgenvizsgálata.

Visszatérő hólyaggyulladás

A nőbetegnél visszatérő, vagy a gyer­meknél, ill. férfinál akár csak egyszer fellépő hólyaggyulladás további kivizsgálást igényel. Vérvizsgálatból, ultrahan­gos vizsgálatból, a hólyag endoszkópos vizsgálatával, urográfiával megítélhető a veseműködés. Ezeket a vizsgálatokat már urológus szakember végzi. A vizs­gálatok felderítik a vese anatómiai rend­ellenességeit, hogy miért fogékonyabb a fertőzésre, valamint mérik a hólyag kapacitását és ürülési képességét. Ez mind befolyásolhatja a fertőződési hajlamot.

A hólyaggyulladás megelőzése

 • Kellő mennyiségű folyadék fogyasztása, különösen melegben;
 • a hólyag gyakori ürítése;
 • szexuális aktus után azonnali vizeletürítés a fertőzés elkerülésére;
 • a habfürdők és intim permetek mellőzése;
 • székletürítés után lemosakodás (elölről hátrafelé);
 • a pesszárium és spermaölő krémek kerülése (fogamzásgátlás céljából).
Jegyezzük meg! Minden nap elegendő mennyiségű folyadék fogyasztása hatásos a hólyaggyulladás elkerülésére, az idejében felismert betegség megállítására.

Vesegyulladás

A fertőzés tünetei hasonlóak a hólyag-gyulladáshoz, de a vesét érintik. A vizelet­ürítés nehézségekbe ütközik, égő érzés­sel társul, a bordák mögötti és alatti fájda­lom a hasüregbe sugárzik. Különleges esetben hányás és magas láz is előadódhat. A fertőzés a vizelet gyűjtését végző vese­medence gyulladását okozza, és tályogok is keletkezhetnek. Antibiotikus kezelés javasolt, de az alapbetegség, a kiváltó ok tisztázására további vizsgálat lehet szük­séges.

A kezeletlen vesegyulladás sokkal sú­lyosabb vesegennyedéssé, vesetályoggá alakulhat. Mindkét állapot sebészi beavat­kozással oldható meg. Vesegennyedés esetén a vese megna­gyobbodik, gennyes váladékkal telik meg, erős fájdalom és látható duzzanat keletke­zik. A fertőzés kezeletlen vesegyulladás vagy húgyvezeték-elzáródás következté­ben alakul ki. A húgyvezeték-elzáródás következtében a vizelet nem tud eljutni a hólyagba, és a vesében halmozódik fel. Okozhatja vesekő is.

A húgyúti fertőzések tünetei és jelei

A klasszikus tünetek a következők:

 • vizeléskor égető fájdalom;
 • sürgető, gyakori vizelési inger;

Az alábbi kísérő tünetek jellemzőek a bakteriális fertőzésre, és súlyosabb veseérintettséget jeleznek:

 • hőemelkedés, láz;
 • alhasi fájdalom;
 • derékfájdalom;
 • székelési inger;
 • opálos, esetleg véres vizelet.

A húgyúti fertőzések kezelése

A húgyutak fertőzései gyorsan rosszab­bodnak, a közérzet romlik, és egyéb súlyos problémák adódhatnak. Ha tehát valaki terhes, vesebeteg, cukorbeteg vagy magas a vérnyomása, keresse fel sürgősen orvo­sát!

A kezelés meglehetősen egyértelmű

Hólyaggyulladás esetén alapvető a nagy mennyiségű folyadék fogyasztása, amint megkezdődött a fertőzés. Sok nő hasznosnak tartja a vörös áfo­nyáié fogyasztását, a fájdalomcsillapítók, gyulladásgátlók pedig a láz és fájdalom mérséklésében hatásosak. Az enyhébb hólyaggyulladásos epizód hamar elmúlhat, akár nagyobb mennyiségű folyadék fo­gyasztására is.

Ha 24 órán belül nem rendeződik az ál­lapot, szükség lehet egy antibiotikus kú­rára. Más kórokozók (a már említett Chlamydia, Mycoplasmd) által okozott fertőzé­sekben hosszabb kezeléseket kell alkal­mazni. A kezelés közben/után vizelette­nyésztésből ellenőrizhető, hogy van-e még kórokozó a vizeletben. Elképzelhető, hogy a beteg tünetmentes, de a kórokozó­kat még hordozza.

Így segíthetünk gyermekünknek:

 • Hólyag- és vesetea: ez a tea görcsoldó, gyulladáscsökkentő és vize­lethajtó hatású, segít hamarabb kiüríteni a kórokozókat a húgytraktusból.

Így készül a tea: 20 g medveszőlőt, 20 g tarackbúza gyöktörzset, 20 g nyírfalevelet, 20 g aranyvesszőt, 20 g iglicegyökeret és 20 g édesgyö­keret elegyítünk. 2 teáskanálnyi keveréket kb. 150 ml zubogva forró vízzel leöntünk és fedő alatt kb. 10 percig állni hagyunk. Naponta 3-4 csésze friss teát itassunk meg gyermekünkkel.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

 • Minden gyermek, különösen leánygyermek, melegen öltözzön fel alulról. A lányok anatómiai felépítésükből kifolyólag sokkal gyakrab­ban kapnak el húgyúti fertőzéseket, mint a fiúk.
 • A gyermekeknek is sok folyadékra van szükségük, ihatnak ásvány­vizet, hígított gyümölcslevet vagy gyógynövény teát.
 • Ügyeljünk a megfelelő anális higiéniára: a lányok fenekét hátrafelé töröljük, a fiúkat csak tiszta vízzel mossuk le, ne babráljuk a fitymát, és ne próbáljuk meg visszahúzni.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.