Fájdalom enyhítése

Fülzúgás természetes kezelése

A fülzúgásban szenvedők állandó háttérzajra panaszkodnak, amelyet rajtuk kívül senki sem hall; olyan, mintha csengene a fülük. E pa­nasznak nincs jól körülhatárolható, ismert oka, okozhatja depresszió, stressz, szorongás, esetleg fertőzés, magas vérnyomás, gyógyszerek mellékhatása vagy egyszerűen túl­zott fülzsírtermelődés, amely miatt eldugulnak a hallójáratok.

Gyógynövény-terápia

A fülgyertya hatásos segítség le­het, de mindenképpen kell hozzá valakinek a segítsége. A fülgyertya vékony, üreges, méhviaszból vagy paraffinból és gyógynövényekből sodort cső, amelyet a fülbe helyez­ve lassan el kell égetni. Egy fül ke­zelése nagyjából tíz percig tart. A fülzsír és egyéb anyagok felszí­vódnak a csőbe, a gyógynövények füstje pedig gyógyító hatással van a hallójáratokra.

A technika könnyen kivitelezhető és fájdalommentes. A páfrányfenyő (ginkgo biloba) szin­tén hasznos lehet: kapszulában vagy azonos mennyi­ségű poloskavészt (Cimicifuga racemosát) tartalmazó tinktúrában vegyük be. A képen látható élelmiszerek súlyosbíthatják az orr­melléküregek gyulladását, ezért ha ilyen gondjaink vannak, akkor kerüljük ezeket az

Akupresszúra

A fülzúgás megszüntetésére nyomjuk meg a fülünktől egyujjnyira, az arccsont tete­jén levő pontot. Tartsuk rajta ujjúnkat néhány másodpercig, majd engedjük el. Ismételjük többször, hajólesik.

Hidroterápia

Az orrot és az orrüreget tisztító gyógynövények gőzét belélegezve a fülzúgás is enyhíthető (Orrmellék­üreg-gyulladásnál) .

Homeopátia

Szédüléssel és „zúgó” hanggal járó fülzúgás: szalicilsav (Salicylic acid) C6 hígításban. Csengő, csilingelő vagy sziszegő hangok: kínafakéreg (Cinchona ofhcinalis) C6 hígításban.

Jóga és meditáció

A fej és a nyak tornáztatásával ja­víthatjuk a vérkeringést, s ezáltal csökkenthetjük a fülzúgást. Lassan forgassuk fejünket, majd próbáljuk fülünket a vállunkhoz közelíteni. A meditáció szintén segíthet.

Prevenció első körben

Lejjebb a hangerőt! Gyakran idéz elő fülzúgást a zajártalom okozta hal­láskárosodás, sok esetben már akkor, amikor maga a halláscsökkenés még nem vagy alig észrevehető. A gyengülő hallás akár egy étterem za­jaitól is „begerjed”, ami a fülcsengés átmeneti felerősödését eredményezi. (Lásd még: Nagyothallás, süketség)

Káros a fültisztító pálcika! A fülbe semmit sem szabad dugni, még az ujjunkat sem, mert ettől a fülzsír nekinyomódik a dobhártyának, ami erősödő fülzúgást generál.

Jegyezzük meg! A fülzsírt ne vattás tisztítópálcikával távolít­suk el: cseppentsünk egy-két csepp ásványi olajat az egyik fülbe, majd heverjünk az ellenkező oldalunkra fordulva egy órácskát a kanapén. Ezalatt az olaj fellazítja a zsírt, amely utána kifolyik a fülből (mielőtt a másik oldalra fordulnánk, ne felejtsünk el papír zsebkendőt vagy szalvétát ta­pasztani rá, hogy ne a párnát szennyez­ze be). Utána ugyanígy járjunk el a má­sik füllel is.

Csínján az aszpirinnal! A túl sok aszpirin fülzúgást okozhat, de aki csak kis dózis­ban szedi, ne aggódjon, mert ez a mennyiség kevés a tünet előidézéséhez. Mindenesetre, aki érintett, konzultáljon a háziorvossal, és írasson fel más fájda­lomcsillapítót.

Áll-lazítás. Gyakran okoz fülzúgást az állkapocsízület kiakadása, illetve a hozzá kapcsolódó izmok, ínszalagok feszülése vagy rendellenes helyzetbe kerülése.

Gyógyszerhatások. A fülzúgás legalább kétszázféle gyógyszer ismert és leírt mellékhatása. Aki arra gyanakszik, hogy fülcsengése hátterében valamilyen gyógyszer áll, kérdezze meg orvosát, valóban így van-e, s ha igen, lehet-e kisebb dózisban szedni vagy mással helyettesíteni a szert. A leggyakoribb bajkeverők a maláriára és reumára való kininszármazé-kok, a magas vérnyomásra szedett vízhajtók (diuretikumok), egyes anti­biotikumok és kemoterápiás gyógyszerek: mindegyik árt a belső fülnek.

Vérnyomáskontroll. Régóta ismert, hogy a magas vérnyomás fülzúgást idéz elő. Ennek oka, hogy hipertónia esetén a vér áramlása felgyorsul, és belülről jól hallható, ahogy dübörögve zubog az erekben. A koleszte­rinnel is vigyázni kell, mert az általa okozott érszűkület turbulens, tehát ugyancsak hangos véráramlást kelt.

Zajra zaj: egy ígéretes eszköz

Egy ausztrál cég mp3-lejátszóhoz hasonlatos eszköze a hoz­zá csatlakozó fülhallgatón keresztül testre szabott, kellemes „fehérzajt” bocsát ki, mely elnyomja a krónikus fülzúgást. Sőt, a gyártó cég által szponzorált kísérlet szerint jelentősen mérsékli is a fantomhangokat: fél év után a használók 86 százalékánál legalább 40 százalékkal enyhült a fülzúgás.

Az egyéb nyugtató zörejeknek kitett és tanácsadáson részt vevő kísérleti alanyoknak alig 50 százalékánál mutatkozott csak javulás, a kizárólag tanácsadásra járóknak pedig keve­sebb mint a negyede számolt be a fülzúgás enyhüléséről. (Az eszköz kifejlesztéséről 2008-ban a magyar sajtó is beszá­molt, igaz, meglehetősen visszafogottan, az azonban kide­rült: a szerkezet akkor ötezer dollárba került.)

Prevenció második körben

Nyomott lélek, zúgó fül. A depresszió, a szorongás és a stressz gyakran párosul fülzúgással, de az ok-okozati összefüggés nem világos. Egy vizsgálat során kiderült, hogy az erős fülzúgásban szenvedőknek közel a felét nagyfokú depresszió gyötri. Antidepresszánsok szedése vagy pszichoterápia hatására a fantomhang többnyire enyhül.

Kockázatos italok. Egyes adatok szerint fülzúgáshoz vezethet, ha túl sok alkoholt, szénsavas üdítőt, kávét vagy teát iszunk. (Utóbbi esetekben talán a koffein a bűnös, de ez csak feltételezés.)

Kevesebb sót! A túl sós étrend növeli a vérnyomást, tehát fülzúgást okoz­hat. Ennivalóinkat só helyett zöldfűszerekkel vagy sómentes törtfűsze­rekkel ízesítsük. A gyors- és készételek, sós rágcsálnivalók kerülendők.

A fejtartás szerepe. Fülzúgást válthat ki, ha a fej tartósan előredől – például biciklizés közben, vagy ha autóvezetésnél az ülést rosszul állítjuk be -, de annál is gyakori, aki nyújtott nyakkal, páváskodva jár. Álljunk a tükör elé: azonnal elárulja, erről van-e szó.

Vérvizsgálat. A vashiány és a pajzsmirigy alulműködése ugyancsak fantomhangokat gerjeszthet a belső fülben.

Összefoglalás

Okai. Zajártalmak; időskori hal­lásromlás; fülzsír felszaporodása; gyógyszerek; fertőzések, daga­natok, allergia, szív- és érrend­szeri betegségek, az áll és a nyak érintettségével járó vázrendszeri problémák.

Figyelmeztető tünetek. Nem külső eredetű, csengő, zúgó, fütyülő, kongó, dübörgő stb. zaj észlelése. Sokaknál csak teljes csendben jelentkezik.

Új fejlemények. Az agy halló­területébe implantait és gyenge villanyárammal stimulált elektró­dák hatékonyan elnyomhatják a belülről jövő kellemetlen fantom­zajt. Eddig tizenkét személynél alkalmaztak ilyet, akiknek szinte teljesen elmúlt vagy tompult a fülzúgásuk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.