Egészségügyi kérdezz-felelek

Úszás után fáj a fülem, fülzúgás

A legutóbbi úszás után víz maradt a fülemben. Mit tegyek, hogy kijöjjön?

Lehet, hogy a fülzsír dugót képez, és nem engedi kifolyni a vizet. Tegyen néhány csepp hidrogén-peroxid oldatot vagy sós vizet (1 pohár vízbe 1 teáskanál só), esetleg recept nélküli fülzsírpuhító fülcseppet a fülébe, majd néhány percre döntse meg a fejét, hogy bent maradjon, amíg „elvégzi a munkát”. De használhat egyszerűen meleg (testhőmérsékletű) vizet is.

Gyógyszertárban kapható fülfecskendő segítségével mossa át meleg vízzel a hallójáratot, hogy a fülzsír feloldódjon, és kifolyhasson a bent maradt uszodai víz. Ismételje meg többször a műveletet, ha elsőre nem sikerül. Fülfecskendőt csak ép dobhártya és gyulladásmentes hallójárat esetén alkalmazzon! Amennyiben otthoni kezeléssel nem tudja megoldani a problémát, menjen el egy fülorr gégészhez.

Elképzelhető, hogy a víz egyszerűen a hallójáratban maradt, ahonnan a kanyarulatok miatt nem tud kicsorogni. Hidegre állított hajszárítóval próbálja meg felszárítani, esetleg vásároljon patikában beszerezhető fülszárító sprayt. Ez utóbbit kifejezetten vízi sportokhoz fejlesztették ki; megelőzésképpen legközelebb érdemes magával vinnie az uszodába, csakúgy, mint egy pár füldugót.

A hétvégén sokat úsztam, és most viszket és fáj a fülem. Mitől?

A tünetek alapján külső hallójárat gyulladása (otitis externa) van. Ne próbálja egyedül, fültisztító pálcikával kitisztítani a fülét, inkább kérjen időpontot fül-orr-gégészhez (ha a fájdalom erősödik, vegyen be ibuprofent vagy más nem szteroid fájdalomcsillapítót). Az orvos szakszerűen eltávolítja az esetlegesen bent maradt vizet, és fülcseppet írhat fel.

A fertőzés elkerülése érdekében, amikor legközelebb uszodába megy, keverjen össze egyenlő arányban gyógyszertári alkoholt és ecetet, majd cseppentsen néhányat mindkét fülbe úszás előtt és után is. Az oldat megváltoztatja a fül természetes savasságát, ezáltal gátolja az uszodai vízből származó baktériumok szaporodását.

Miért hallok egyfolytában zúgást, még akkor is, amikor csend van?

Fülzúgás (tinnitus) esetén a beteg csilingelő, zúgó, susogó vagy más hangot hall külső hangforrás nélkül. Viszonylag gyakori tünet; többek között olyan elváltozások okozhatják, mint az erős zaj miatti halláskárosodás, az agy hallásért felelős idegeinek kisülése (ekkor a tinnitus hasonló az amputáció utáni fantomfájdalomhoz), fülfertőzés, rák, Méniére-betegség (a belső fület érintő, szédüléssel és hallásvesztéssel járó állapot). Ezeken kívül egyes gyógyszereknek lehet a mellékhatása.

Ne várjon arra, hogy magától elmúlik, minél előbb forduljon fül-orr-gégészhez. Mindenképpen meg kell próbálni megkeresni az okot, s bár ez sokszor rejtve marad, a javulás érdekében sok mindent lehet tenni. A stressz gyakran hozzájárul a fülzúgás kialakulásához, illetve súlyosbítja a meg lévő állapotot, érdemes tehát olyan lazító technikát keresni, amely megfelel önnek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.