Masszázs

Fülzúgás kezelése a kéz reflexmasszázsával

Figyelem! Az először fellépő fülzúgást azonnal meg kell vizsgáltatni és kezelni kell, mert ekkor a legjobb az esély a gyógyulásra.

Meghatározás

A kor előrehaladtával gyakorivá válik a fülzúgás (lat. tinnitus-csengés). A kopo­nyában keringő vér, rezgésbe hozza a hallószervet magába foglaló csontot. Ezt normális esetben a szervezet elnyomja, így nem érzékelhető. Ha a hallószerv megsérült, vagy például a szűk erekben a vér lökései erőteljesebbek, a szervezet nem tudja elnyomni a hanghatást, a beteg állandó háttérzajt hall. Az érintettek arról panaszkodnak, hogy a fülzúgás gyakran pihenés közben vagy elalvás előtt lép fel. Napi körülmények között a környezet zörejei elnyomják. Ha a környeze­ti zajok halkulnak, erősödik a fülzúgás.

Panaszok:

Felléphet időszakosan és állandóan.

Gyakorta pszichovegetatív problémákat okoz, mint például

  • ingerlékenységet, idegességet;
  • alvászavarokat;
  • összpontosítási problémákat;
  • (a hallás romlásával) szociális kapcsolatteremtési nehézségeket, magányt.

A kezelés módjai:

A fülzúgást nagyon nehéz kezelni, mert az okokon gyakran már nem lehet vál­toztatni. Alapelv, hogy csak az orvos által felállított kórképnek megfelelően, kö­vetkezetesen szabad a kezelést folytatni. Az alábbi lehetőségek vannak:

Értágító infúziók

  • gyógyszerek: pentoxyphyllin
  • gyógynövényes terápia: páfrányfenyő

Tüneteket enyhítő gyógyszerek:

Fülzúgás kezelése

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.