Fájdalom enyhítése

Orrmelléküreg-gyulladás tünetei és gyógyszermentes kezelése

Az orrmelléküregek gyulladása gyakran valamilyen fertőzést követő huruttal társul. Az általában rövid lefolyású betegségből kialakulhat hosszú ideig tartó kór is, ezért körül­tekintő kezelést kíván. Idült esetben nemcsak kínzóan fájdalmas, hanem a migrénhez hasonlóan a tiszta gon­dolkozást is megnehezíti.

Hidroterápia, gyógyétrend és gyógytáplálkozás

Megelőzhetjük az orrmelléküreg-­gyulladás kialakulását, ha kerüljük a tejtermékeket, a banánt, a földi­mogyorót, a kávét, az alkoholtar­talmú italokat és a csípős, fűszeres ételeket, valamint kiderítjük, hogy a háttérben levő hurutos betegségnek nincs-e allergiás oka. Léle­gezzük be eukaliptusz és/vagy fenyő­olaj (vagy a még erősebb hatás érde­kében menta) gőzét, hogy enyhítsük a tüneteket. Öblögessük és mossuk át az orrjáratokat meleg vízben fel­oldott egy teáskanálnyi só oldatá­val. Szedjünk C-vitamint, B-vitamin-komplexet és cinket.

Aromaterápia és gyógynövény-terápia

Masszírozzunk az orra, a szem alatti területekre, az arccsontra és a hom­lokra illóolaj-keveréket: kilenc csepp borsmenta, hat csepp eukaliptusz és tíz csepp levendula elegyét. Igyunk egyenlő mennyiségű bíborkasvirág, aranyvessző, kanadai aranygyökér és fehér mályva (orvosi ziliz) forrázatából készült gyógyteát kétóránként. A fokhagyma és a torma szintén tisz­títja a légutakat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.