Fájdalom enyhítése

A szem kifáradásának természetes kezelése

Ha szemünkön bármilyen tünetet észlelünk, elsőként mindig szemor­voshoz forduljunk. Vannak azon­ban olyan, kevésbé súlyos szem­problémák, mint például a szem kifáradása, amelyekre magunk is találhatunk megoldást.

A szem kifáradása

A megerőltetett, fáradt szemet né­hány egyszerű gyakorlattal felfris­síthetjük. Először pislogjunk sűrűn, majd üljünk le kényelmesen, élén­ken dörzsöljük össze a két tenye­rünket, hogy felmelegítsük őket, és takarjuk el velük szemünket. Né­hány percig maradjunk így.

Gyógynövény-terápia

Reszelt nyers krumpliból készít­sünk szempakolást, és teljesen fed­jük le vele szemhéjunkat. Takarjuk le gézzel, és egy-két órán át hagy­juk rajta. Készíthetünk szemfür­dőt is szemvidítófuből (Euphrasia officinalis), amelyet vagy úgy hasz­nálunk, hogy egy kis csészényi oldatba belepislogunk, vagy helyezzük az oldatba mártott vattapamacsot a szemükre, és hagyjuk rajta óránként húsz percig, míg a fájdalom el nem múlik.

A friss gyümölcsökből, zöldségekből és olajos magvakból álló egészséges étrend mindig segít a kórok elleni küzdelemben. Különösen igaz ez a fül, az orr és a torok betegségeire.

Homeopátia

A fáradt szemizmokra vegyünk be hegyi árnikát, a fájó szemre kony­hasót. Ha olvasással erőltettük meg szemünket, és égő érzést tapaszta­lunk, akkor a kerti ruta hoz eny­hülést, mindegyik C6 hígításban.

Kötőhártya­gyulladás

A kötőhártya-gyulladás („piros szem”) során a szemhéj belső felületét borító membrán begyullad, et­től a szem kipirosodik, fájdalmassá válik, és gyakran ragadós váladékot termel. Általában fertőzés okozza, de lehet allergiás reakció, sőt füst vagy vegyszerpermet is előidézheti. A megerőltetett szemnek jólesik, ha tenyerünkkel eltakarjuk.

Gyógynövény-terápia

Naponta többször mossuk át szemünket egy liter tiszta vízben feloldott, egy evőkanál porított kanadai aranygyökérből, egy te­áskanál konyhasóból és 250 mg C-vitaminból készített oldattal. A készítményt felhasználás előtt hagyjuk leülepedni.

Homeopátia

Naponta háromszor mossuk meg a szemet tíz rész, forró vízhez adott egy rész szemvidítóffi-tinktúrával, és vegyünk be öt tabletta, meleg víz­ben feloldott vas-foszfátot (Ferrum phosphoricumot) C6 hígításban, naponta négyszer. További segítsé­get nyújtanak az alábbi szerek C6 hígításban: maszlagos nadragulya, a gyulladás korai szakaszában a si­sakvirág, viszketéssel és duzzanattal járó, erős fájdalom esetén pedig a háziméh.

Az égő, érzékeny szemre a szemvidítófű a jó, a ragadós szem­héjra a higany-klorid (szublimát, Mercurius corrosivus), a váladé­kozó, viszkető szemre a kökörcsin, míg a forró, könnyező szemre a fe­hér arzén (arzén-trioxid, Arsenicum album), valamennyi C6 hígításban.

Gyógynövény-terápia

Csepegtessünk a fülbe két-három cseppnyi meleg mandula- vagy rici­nusolajat, és vattapamaccsal takarjuk le. Fülcseppként alkalmazható még a fokhagyma, az orbáncfű vagy az ökörfarkkóró olaja is. A kereklevelű köldökfű (Cotyledon umbilicus), a kamilla, az izsópfu vagy a lobélia néhány cseppnyi tinktúrája szintén segíthet.

Helyezhetünk a fül mögé meleg hagymás vagy mustáros pako­lást is. Hagyjuk rajta, míg a fájdalom enyhülni nem kezd. Ha gyulladás okozza a fülfájást, akkor kétóránként vegyünk be bíborkasvirág-tinktúrát: felnőttek harminc cseppet (fél teás­kanálnyit), gyermekek fél adagot.

Homeopátia

Ingerlékenység és nyughatatlanság ellen: kamilla C3 hígításban. Ka­nyaró vagy szamárköhögés esetén: kökörcsin C3 hígításban. A fülfájás korai szakaszában vagy visszatérő fülfájásra: vas-foszfát C3 vagy C6 hígításban, sisakvirág C3 hígításban. Kipirosodott arcra: maszlagos nadra­gulya C3 hígításban. Továbbfertőződés esetén: kovasav Cl 2 hígításban.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.