Fájdalom enyhítése

Pszichogén fájdalom, mint lelki betegség

Tünetek

  • Olyan szervi ok nélküli fájdalom, amely akadályozza a mindennapi aktivitást, és elég súlyos ahhoz, hogy felkeressünk miatta egy orvost
  • A fájdalom nem szándékosan előidézett

Veszélyeztetett csoportok

A pszichogén fájdalmat fizikális fájdalomként értelmezzük, melynek inkább mentális, mint szervi oka van. Viszonylag gyakori állapot, bármely életkorban jelentkezhet, és a nőket kissé gyakrabban érinti, mint a férfiakat. A kockázati tényezők közé tartozik a kórtörténetben az alkoholizmus, a depresszió és a poszttraumás stressz szindróma. Azoknál az embereknél, akiknek közeli rokonaik pszichogén fájdalomban szenvednek, az átlagnál nagyobb a betegség előfordulási aránya.

Kialakulása

A pszichogén fájdalmat gyakran nehéz diagnosztizálni, mert egyesek színlelik a betegséget, hogy gyógyszereket szerezzenek, biztosítási pénzt kapjanak, vagy megmeneküljenek a büntető-eljárástól – vagy a gyermek, aki nem akar iskolába menni, és a dolgozatírás napján fejfájásra, gyomorfájásra panaszkodik. Ezenkívül a betegséget el kell különíteni más zavaroktól, így a hipochondriától, melyre a betegségbe merülés, és a kisebb fájdalmakra való fokozott érzékenység jellemző, és a Münchhausen-szindrómától, melyben a páciens szándékosan betegíti meg magát, hogy ezzel orvosi figyelemben részesüljön. Ezzel ellentétben a pszichogén fájdalomban szenvedők valódi fizikális zavart észlelnek.

A pszichogén fájdalom pszichológiai stresszre adott válaszként alakul ki

Egyes esetekben a probléma szimbolikus kifejeződéseként jelenik meg. Az például, akit megvisel egy romantikus kapcsolat vége, mellkasi fájdalomra panaszkodik, amely az összetört szív jelképe lehet. Hasonlóképpen azoknál, akiket becsapnak (hátba támadnak), vagy túlterhelnek munkával, hátfájás alakulhat ki. A legtöbb esetben a pszichogén fájdalom eltűnik a probléma megszűnésével, de az is előfordul, hogy évekig fennmarad. Sokan vonakodnak elfogadni az orvosi diagnózist, és a javaslatot, hogy vegyenek igénybe pszichoterápiát, pedig valóban szeretnének meggyógyulni. Ehelyett kapcsolatot keresnek valakivel, aki gondoskodik róluk.

Hasonló betegség a konverziós zavar, melynek mélyebb pszichológiai gyökerei vannak. Ilyen az a férfi, aki állapotos felesége mellett reggeli rosszulléttől szenved, és hasi panaszai jelentkeznek, mikor a felesége a kórházba megy. Vagy a nő, akinek a férje szívinfarktusa után mellkasi fájdalmai alakulnak ki.

Forradalmi újdonságok

Bár az orvosok többnyire vonakodnak gyógyszert felírni a pszichogén fájdalomra, újabb kutatások kimutatták, hogy az antidepresszáns-kezelés hatékony lehet. Tizenegy vizsgálat eredménye szerint az antidepresszánsok szignifikánsabban csökkentették a fájdalmat, mint a placebo.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.