Fájdalom enyhítése

Húgycsőgyulladás tünetei, természetes gyógymódok

Az uretritisz a húgycső gyulladásos megbetegedése. Nőkben gyakrab­ban fordul elő, mint férfiakban. Nők esetében többnyire közösülés okozta sérülésről van szó, a férfiak húgycső gyulladását általában fer­tőző (nemritkán nemi) betegség okozza. A tünetek hasonlítanak a hólyaggyulladáséira, de ha fertőzés okozza, akkor előfordul, hogy a húgycsőnyílásnál vér vagy genny je­lenik meg. A fertőzés általában két-három nap alatt magától elmúlik, de a hólyaggyulladásnál leírt gyógy­módok is enyhítik a tüneteket.

Figyelmeztetés! Az elhanyagolt húgycsőgyulladás veszélyes lehet, ezért amint lehet, forduljunk or­voshoz!

Reflexológia

Masszírozzuk végig a talpat mindkét lábon keresztirányban a sarkakig (itt húzódnak a vese és a húgyhólyag reflexpontjai), és mindkét nagylábujj párnás alsó felének közepét.

Hogyan működik a vizeletkiválasztás?

A vizeletkiválasztásnak az a feladata, hogy a vese által kiválasztott folyékony salak­anyagot, azaz a vizeletet kiürítse a szervezetből. A vese valójában szűrő, amely kiszűri a salakanyagot a véráramból, és a húgyvezetéken keresztül elvezeti a húgy­hólyagba. A húgyhólyag olyan tágulásra képes „izomzsák”, amely felnőtt ember esetében nagyjából 750 ml folyadékot képes tárolni. Innen a vizelet a húgycsövön keresztül távozik.

A húgyhólyag ürítési szerepkörét két izomgyűrű, az úgynevezett záróizmok szabályozzák. Az első izomgyűrűt a vegetatív idegrendszer működteti – ez azt jelenti, hogy a szabályozás akaratlan és öntudatlan, más szóval automatikus folyamat. A második izomgyűrűt azonban akaratlagosan és tudatosan szabályoz­zuk, és akkor kerül nyugalmi állapotba, amikor ürítjük a vizeletet. Ahogy a vizelet elkezd kiáramlani, a hólyagműködést szabályozó izmok összehúzódnak, és meg­könnyebbülést hozva szinte kipréselik a vizeletet a húgyhólyagból.

Gyógyétrend és gyógytáplálkozás

Igyunk naponta 2 liter tiszta vizet! Az árpalé (napi ötcsészényi) szintén hatásos. Ne igyunk kávét, fekete teát, alkoholtartalmú italokat vagy savas gyümölcsleveket. Fogyasszunk napi 1 g C-vitamint.

Gyógynövény-terápia

Igyunk kamilla, cickafark, tarack­búza, illatos ruta leveléből és ku­koricabajusz forrázatából készített gyógyteát, vagy kétcseppnyi, egy csésze meleg vízbe tett teafaolajat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.