Fájdalom enyhítése

Hólyaghurut okai, hidroterápia gyógynövény terápia

A hólyaghurut (cisztitisz) a húgy­hólyag gyulladása, leggyakrabban baktériumos fertőzés okozza. Nap­jainkban meglehetősen gyakori és visszatérő betegség – különösen a felnőtt nőket érinti. Enyhébb vagy súlyosabb tünetei: égő érzés a húgy-csőben vizeletürítés közben, esetleg véres vizelet, súlyos esetben láz és ve­setáji fájdalom.

A baj kialakulásának sokféle oka lehet:

Nem megfelelő hi­giénia vagy étrend, bizonyos orvossá­gok, fertőzés (nátha vagy influenza), rossz testtartás, szorongás és stressz, allergiás reakció valamilyen vegyszer­re, a fehérnemű, a ruházat, esetleg a törülköző anyagára vagy a mosásból visszamaradt mosószer maradvá­nyokra. Oka lehet emellett a testi kényelmetlenséget okozó szex is.

Hólyaghurut lefolyása

A hólyaghurut idővel általában magától elmúlik, ha odafigyelünk a személyes higiéniára, és átmenetileg tartózkodunk a behatolással járó ne­mi élettől. Szerencsére sokféle ottho­ni gyógymóddal tudjuk hatékonyan gyorsítani a gyógyulást.

Hidroterápia

A félórás váltott hideg-meleg ülőfürdő (a meleg fürdő hőmérséklete 37 Celsius-fok legyen) enyhítheti a panaszokat, de nem javasolt magas vér­nyomásban vagy szívgyengeségben szenvedő betegek számára. Ajánlatos inkább pamut alsónemű viselése.

Gyógyétrend és gyógytáplálkozás

Oldjunk fel fél teáskanálnyi szódabi­karbónát meleg vízben, és igyuk meg – húsz percen belül csillapodik a fáj­dalom. Az óvatosan a nemi szervekre kent élőflórás joghurt szintén segít. A hólyaggyulladás megelőzésére ál­lítsunk össze tápanyagokban gazdag étrendet, és különösen figyeljünk arra, hogy sok friss zöldséget és gyü­mölcsöt fogyasszunk.

Vigyázzunk, a savas gyümölcsök (narancs, citrom) inkább súlyosbítják az állapotot. A vörös áfonya leve segít a megelő­zésben, de ne fogyasszuk olyankor, amikor éppen kialakulóban van a betegség, mert csak rosszabbodna a helyzet. A kamilla- és a kukoricahaj-(kukoricabajusz-) tea is segít. Igyunk sok tiszta vizet vagy szénsavmentes ásványvizet (napi hat-nyolc pohár­ral), s ne fogyasszunk kávét és alko­holtartalmú italokat.

Gyógynövény-terápia

Az első tünetek megjelenésekor ha­tásos a kamillatea, a fájdalmat pedig kömény, koriander és édeskömény forrázatából készült teával enyhíthet­jük (naponta háromcsészényit). Kö­römvirágból, cickafarkból és orbánc­fűből készített gyógytea rendszeres fogyasztása is enyhíti a tüneteket, akárcsak a tarackbúza és az illatos ru­ta leveléből készült tea. A folyékony formában vagy kapszulaként bevett bíbor kasvirág a fertőzéstől véd.

Homeopátia

Szedjünk kőrisbogarat és magas szarkalábat, mindkettőt C6 hígítás­ban, míg a tünetek el nem múlnak.

Akupresszúra és masszázs

Masszírozzuk az alhasat, és nyom­juk a has alsó részét közvetlenül a húgyhólyag felett.

Aromaterápia

Három-négy csepp szantálfa-, boró­ka-, levendula- vagy bergamottolaj semleges vivőolajba keverve alkalmas a fájdalom és a kényelmetlen tüne­tek enyhítésére (masszázshoz vagy a fürdővízhez)

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.