Fájdalom enyhítése

Szív- és érrendszeri fájdalom

A szívvel és az erekkel összefüggő fájdalmak az enyhe tünetektől a halálfélelmet keltő görcsös fájdalomig terjedhetnek, és általában a rosszul működő vérkeringés következmé­nyeképp alakulnak ki. A vérkeringés zavarának oka gyakran az érelmeszesedés (orvosi nyelven ateroszklerózis), a stressz és a szorongás.

A túlsúly, a dohányzás, a magas vérnyomás és az öröklődés is közrejátszik a szív- és érrendszeri betegségek kialaku­lásában. E bajok a nyugati világban nagyobb arányú halálokok, mint az összes többi betegség együttvéve. A leggyakoribb a szívroham, esetleg a stroke (gutaütés).

Az erek meszesedése

Az erek falának megkeményedése és az erek az eltömődése az egész világon jellegzetesen előforduló, gyakori jelenség azok körében, akik állati fehérjében, cukorban és sóban gazdag étrendet követnek. Emiatt e gyakorlatilag a születéskor elkezdődő folyamat során a verőerek falában idővel zsírlerakódások alakulnak ki, amelyek később megkeményednek (elmeszesednek). A meszesedés következtében az erek elveszítik rugalmasságukat, nem tudnak kellő mértékben kitágulni és összehúzódni.

Mindeközben a feszültség nemcsak összeszorítja és szű­kíti az ereket (emiatt a vér kevésbé hatékonyabban áramlik ben­nük), hanem összetett biokémiai folyamatok révén elősegíti az egészségtelen zsírok szintézisét is. Szív- és érrendszeri betegségek gyűjtőnéven tehát valójában a helytelen táplálkozás és a stressz eme halálos elegyének kö­vetkezményeit értjük.

A nem hagyományos (nem gyógyszeres) kezelés egyrészt az erekre, különösképpen a legfontosabb verőerekre összpontosít: a cél az, hogy kevésbé tömődjenek el, és rugalmasabbakká váljanak, hogy megfelelően áramolhasson bennük a vér, valamint az, hogy a szív egészsé­gesebbé és erősebbé váljon, s ezáltal jobban elláthassa feladatát.

Jegyezzük meg! A vérke­ringési betegségek komolyságát az is mutatja, hogy természetes gyógymó­dokkal hatékonyabban tudjuk meg­előzni a bajt, mint amennyire a már kialakult, esetleg hosszú ideje tartó betegséget kezelni tudnánk.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.