Fájdalom enyhítése

Menstruációs görcsök okai, legfontosabb teendők!

Annak, hogy a női menstruációt gyakran átoknak tartják, valószínűleg az alhasi görcsök az okai, amelyek a hátba és a combba is kisugározhatnak. A nőknek nagyjából a fele szenved ettől a tompa, lüktető fájdalomtól közvetlenül a menstruáció előtt és alatt, és a fájdalom az esetek körülbelül 15 százalékában olyan heves, hogy elszenvedője egy-­két napra ágyba kényszerül.

Tünetek

  • A menstruáció idején görcsök vagy heves fájdalom az alhasban, a csípőtájon, a deréktájon és a combban.
  • Esetlegesen előforduló hányinger, hányás és fejfájás.
  • Hasmenés vagy székrekedés (menstruációnként változhat).
  • Súlyos esetekben hányás, szédülés, akár ájulás.

Veszélyeztetett csoportok

Minden menstruáló nőnél felléphetnek a panaszok. A görcsök azoknál fordulnak elő, akiknél peteérés van; ezért gyakran csak a menarche (a fiatal lánynál jelentkező első menstruáció) után egy-két évvel kezdődnek, akkor, amikor a peteérés megindul. A panaszok enyhülnek, amikor közeledik a klimax, és a peteérés ritkábbá válik. A legtöbb esetben a görcsöknek nincs azonosítható oka, és az állapotot elsődleges dysmenorrhoeának (fájdalmas menstruáció) nevezik. Ha a görcsök igen erősek, hónapról hónapra súlyosbodnak, akkor szervi eltérés állhat a háttérben, például mióma (a méhben lévő jóindulatú daganat) vagy endometriosis. Ez utóbbi lényege, hogy a méh belsejét burkoló nyálkahártyasejtek a szervezet egyéb részeibe is eljutnak, ott megtapadnak, és a havi ciklussal együtt növekednek, szaporodnak.

Megelőzés

Noha a görcsök megelőzésére nincs mindenkinél egyformán hatékony módszer, meg lehet próbálni enyhíteni a menstruáció kellemetlen kísérő tüneteit, így a felfúvódást, székrekedést és az emlőérzékenységet. Van, akinél beválik a rendszeres testmozgás, a sóbevitel korlátozása, a rostos ételek fogyasztásának megnövelése, valamint minél több víz ivása. A felsorolt kellemet-tünetek kiküszöbölésével csökkenthetők a menstruációs fájdalmak.

A görcsök okai

A görcsöket általában a méh összehúzódásai okozzák, amelyek minden hónapban bekövetkeznek, ahogy a szerv ledobja megvastagodott nyálka­hártyáját. Az összehúzódásokat prosztaglandinok váltják ki: ezek a hormonszerű anyagok fájdalmat és gyulladást is okozhatnak. Más, a meden­cében előforduló gyulladáskeltő vegyületek, az úgynevezett leukotriének fokozhatják a görcsöket, amelyek még hevesebbé válhatnak, amikor a ledobódott nyálkahártya áthalad a méhnyakon.

A görcsöknek egyéb okai is lehetnek, például az endometriózis, adenomiózis (méhnyálkahártya növekedése a méh izmos falában), gyul­ladásos medencebetegség (a méhkürtök és a petefészkek fertőzése vala­milyen nemi úton terjedő betegség miatt), fibromák (jóindulatú szövet­szaporulatok a méh külső és belső oldalán) vagy a fogamzásgátló spirál, amelyet a méhben kell elhelyezni, és amely főként az első néhány hónap­ban okozhat görcsöket.

A menstruációs görcsök azokat a nőket veszélyeztetik a leginkább, akik 20 évesnél fiatalabbak (nagyjából 90 százalékuk tapasztal görcsö­ket), akiknek a menstruációja 11 évesen vagy még korábban kezdődött, akiknek erős a vérzésük, akik szorongástól vagy depressziótól szenved­nek, akiknek még nem volt gyermekük, és akik dohányoznak. Szerencsére a görcsök általában jelentősen mérséklődnek 30 éves kor után, illetve az első gyermek megszületését követően.

Jegyezzük meg! Nem kell a görcsöktől rettegve élnie, hiszen sok mindennel csökkent­hető a fájdalom.

Az első teendők

Felejtse el, hogy havonta egy-két nap elvész az életéből a görcsök miatt. Az alábbi lépéseket rögtön a panaszok jelentkezésekor megtéve sokat enyhít­het szenvedésén.

1. Szedjen fájdalomcsillapítót a fájdalom kezdete előtt!

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót már egy-két nappal a menst­ruáció előtt kezdje el szedni, és annak kezdete után még egy-két napig használja. Ha orvosa is áldását adja rá, vegyen be négyóránként 400 mil­ligramm ibuprofent vagy hatóránként 250 milligramm naproxent, de ez utóbbinak az első adagja 500 milligramm legyen.

2. Ha heves a fájdalom, vizsgáltassa ki magát!

Ha a menstruációja alatt mindig csak odahaza képes gubbasztani, vagy ha az váratlanul jelentkezik olyan heves görcsökkel, amilyeneket azelőtt nem tapasztalt, forduljon orvoshoz annak megállapítására, hogy nem valami­lyen súlyosabb ok áll-e a háttérben.

Mit tehet az orvos?

A szakember először is kérdéseket tesz föl menstruációs ciklusáról és szüléseiről, majd medencevizsgálatot végez. Kérhet még ultrahangos, komputertomográfos (CT-) vagy mágneses rezonanciás (MR-) vizsgá­latot is, amelyek segítségével „beleláthat” az ön medencéjébe. Végezhet laparoszkópiát, amelynek során altatásban egy kis bemetszésen keresztül apró, fényforrással ellátott kamerát juttat a testébe, hogy ellenőrizhesse a hasüreget és a medencét, vagy megvizsgálhatja a laparoszkóphoz hasonló hiszteroszkóppal, amelyet azonban vágás nélkül, a hüvelyén keresztül juttat a méhébe. A vizsgálatok után az alábbi kezeléseket javasolhatja.

Kis dózisú fogamzásgátló tabletták. Ezek meggátolják az ovulációt, ami viszont csökkenti a gyulladáskeltő prosztaglandinok termelődését, s így elfojtja a görcsöket. „A tabletták kiválóan alkalmasak nemcsak a fáj­dalom enyhítésére, de a görcsökkel járó vérzés mérséklésére is – mondja dr. Marc Lewis szülész-nőgyógyász, a detroiti Henry Ford Kórház Női Egészségügyi Részlegének vezetője.

Vényköteles fájdalomcsillapítók. Ha a vény nélkül kapható gyógyszerek nem segítenek, orvosa erősebb változatokat írhat föl.

A kiváltó ok kezelése. Ha görcseit más probléma okozza, orvosa elő­ször azt fogja kezelni – ha fertőzésre vezethetők vissza, antibiotikumokat ír fel, ha azonban fibroma következményei, műtétet javasolhat.

Segítsen magán!

Jelentős mértékben csökkentheti a menstruációs görcsök okozta fájdal­mat, ha következetesen kitart bizonyos új szokások mellett.

Testmozgás. Tény, hogy a legszívesebben föl sem ülne, ám hetente legalább háromszor 30 perc testmozgás fokozza a véráramlást, enyhíti a stresszt, továbbá a test természetes fájdalomcsillapítóiként működő endorfinokat szabadít föl.

Ligetszépeolaj. A benne lévő gamma-linolénsav gátolja a gyulladás­keltő hatású „rossz” prosztaglandinok és egyéb, a görcsöket fokozó vegyü­letek termelődését. Naponta legfeljebb háromszor vegyen be 500-1000 milligramm zsírsavat tartalmazó standard ligetszépeolaj-kivonatot.

Kalcium. Több tanulmány is megállapította, hogy a kalcium enyhíti a premenstruációs szindróma tüneteit, köztük a menstruációs görcsöket. Az egyik vizsgálatban a Columbia Egyetem kutatói azt találták, hogy a két hónapon át napi 1200 milligramm kalciumot szedő nők esetében 54 százalékkal csökkent a fájdalom és a premenstruációs szindróma többi tünete, míg a placebót kapó kontrollcsoportnál a fájdalom 15 százalékkal nőtt. A kalcium a csontokat is védi. Szedjen napi 500-1000 milligrammot.

E-vitamin. Egy tinédzserkorú lányok bevonásával négy hónapon át folytatott iráni vizsgálatban azok az alanyok, akik napi kétszer 200 mil­ligramm E-vitamint szedtek a menstruációt megelőző két napban, majd még további három napig, átlagosan napi kétórányi görcsről számoltak be a kontrollcsoport átlagos 17 órájával szemben. Ne lépje túl a napi 400 mil­ligrammos mennyiséget. Kérje orvosa tanácsát, mielőtt E-vitamint kezd szedni, mert az erősítheti a vérhígítók hatását, továbbá egy nagyszabású tanulmány szerint az E-vitamint rendszeresen szedők körében az átlagot valamivel meghaladó a szívelégtelenség kockázata.

Akupunktúra. Egy német felmérésben 33 százalékkal csökkentek azok­nak a a görcsei, akik három hónap alatt 15 akupunktúrás kezelést kaptak.

Relaxációs technikák. Az önhipnózis, a meditáció, a jóga és a kellemes képek fel¬idézése tartozik azok közé az önsegítő technikák közé, amelyek segítenek kiküszöbölni a stresszt, amely nagyban súlyosbítja a dysmenorrhoea tüneteit.

Azonnali enyhülés

Ha minél több olyan módszert ismer, amellyel gyorsan tompíthatja fájdalmát, sokkal inkább a helyzet urának fogja érezni magát – íme néhány.

Zoknikúra. Töltsön meg egy nagy pamutzoknit vagy egy kis párnahuzatot rizzsel, csomózza össze a száját, melegítse föl mikrosütőben, s már kész is a görcsölő hasához szorítható melegítőpárna.

Pihenés és relaxáció. „Minél feszültebbek vagyunk, annál valószínűbb, hogy testi fájdal­maink lesznek – mondja dr. Mourad. – Ha a test azt üzeni, hogy valami nincs rendben, akkor nem kell erőlködni!” Feküdjön le 5 percre, és hallgasson meg­nyugtató zenét. Minden éjjel aludjon legalább nyolc órát, az alváshiány ugyanis csökkentheti a fájdalomküszöböt.

Ajaknyomás. Ha 15 percenként egy percig nyomva tartja felső ajka közepét, közvetlenül az orra alatt, és ezt naponta néhányszor megismétli, az állítólag enyhíti az erős menstruációs vérzést, és csökkenti a fájdalmat. Hogy tény­leg működik-e? Próbálja ki!

Csípőbillegtetés. Csípője izmai­nak nyújtása segíthet a görcsök megszüntetésében. Álljon csípő­szélességű terpeszbe, térdét kissé behajlítva, és tegye csípőre a kezét. Himbálja a csípőjét előre-hátra 15-ször.

Magzatpóz. Valószínűleg ösz­tönösen is ezt a pózt veszi föl, amikor görcsök kínozzák. Feküd­jön az oldalára, és húzza föl a hasához a térdét. A méh helyzete így megváltozik, és hasizmai sem feszülnek annyira.

Masszázs. Próbálja megmasszí­rozni hasa és háta alsó részét: a masszázs fokozza a véráramlást, és csökkenti az izomfeszültséget.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.