Fájdalom enyhítése

Premenstruációs szindróma

Levertnek, fáradtnak és összetörtnek érzi magát, s ha a férje még egyszer ráordít a tévé­ben a meccset vezető futballbíróra, úgy érzi, hogy legszívesebben összetörné a készülé­ket? Valószínűleg fáj a melle is, fel van fúvódva, és már pontosan tudja, mi következik: úgy egy hét múlva megjön a havivérzése, és ön a legszörnyűbb rémálmában találja magát – ha ugyan nincs máris benne.

A premenstruációs szindróma (PMS) amúgy sem kellemes, de egye­seket gyakorlatilag megnyomoríthat. A nők 85 százalékára igaz, hogy a húszas éveik végétől a negyvenes éveik elejéig legalább egy tünetet tapasz­talnak minden hónapban, például pattanásokat, álmatlanságot, székre­kedést vagy hasmenést, fej- vagy hátfájást, bizonyos ételek utáni mohó vágyat, izom- vagy ízületi fájdalmat, memóriazavarokat, ingerlékenysé­get, hangulatingadozást és sírógörcsöket. Ám a nők 3-8 százaléka az álla­pot súlyosabb formáját kénytelen elviselni, a premenstruációs diszfóriás rendellenességet (PMDD), „ami a PMS felturbózott változata” – mondja dr. Jamal Mourad, a Midwestern Egyetem adjunktusa.

A PMS hátterében a hormonoknak és az agy idegi ingerületátvivő anya­gainak, például a szerotoninnak az ingadozó szintje állhat – adjuk hozzá ehhez a stresszt és a szorongást, és a tünetek máris jócskán felduzzadtak.

Jegyezzük meg! Orvosa sokféle módon segíthet, az antidepresszánsoktól kezdve a fogamzásgátló tablettákon át egészen a vízhajtókig. Étrendjében, vitaminbevitelében és testmozgási szokásaiban pedig már egészen kis változtatások is rendkívül sokat számíthatnak.

Az első teendők

Ha úgy véli, premenstruációs szindrómája van, többféle lehetőséggel is élhet a gyanú igazolása és közérzete javítása érdekében.

1. Kövesse nyomon tüneteit!

Készítsen táblázatot: számozza benne az oszlopokat a napoknak megfe­lelően 1-től 31-ig, a sorokba pedig írja be az öt legkellemetlenebb tünetét. Mindennap adjon osztályzatot (0 és 3 között, ahol a 3 a legrosszabb) az egyes tünetek erősségére, és karikázza be azokat a napokat, amikor vér­zése van. A táblázat kitöltését két vagy több teljes menstruációs cikluson át folytassa: így megállapíthatja, hogy tünetei a menstruáció kezdete után is folytatódnak-e – ez azt jelezheti, hogy nem csak PMS-ről van szó.

2. Próbálja ki a vény nélkül kapható PMS elleni szereket!

Az ibuprofent vagy naproxent tartalmazó gyógyszerek sokféle tünetet enyhíthetnek, például a felfúvódást és a fájdalmat. Vegyen be naponta 1000 milligramm kalciumot is két részletben, vény nélkül kapható táplálékkiegészítő formájában – különösen, ha kevés tejterméket eszik.

Mit tehet az orvos

Ha még nem vezetett naplót a tüneteiről, orvosa megkérheti, hogy tegyen így legalább két hónapon át, elősegítve a PMS diagnózisának megerősí­tését. A szakember kikérdezi a kórtörténetéről is, és általános vizsgálatot végez, különös tekintettel a medencére. Ha arra gyanakszik, hogy önnek PMS-e vagy PMDD-je van, az alábbi kezeléseket javasolhatja.

Antidepresszánsok. A naponta vagy a menstruációs ciklus utolsó 14 napján szedett szelektív szerotoninvisszavétel-gátlók (SSRI-k) – mint a szertralin, a fluoxetin és a paroxetin-hidroklorid – enyhíthetik a súlyos ingerlékenységet, a hangulatingadozásokat és a depressziót, sőt az ételek utáni vágyat, a felfúvódást és az emlőérzékenységet is.

Kis dózisú fogamzásgátló tabletták. Ezek mérsékelhetik a görcsöket, a felfúvódást és az emlőérzékenységet, valamint – a fogamzásgátló típusá­tól függően – az ingerlékenységet, a hangulatingadozást, az alvászavaro­kat és az étel utáni vágyakozást is. A drospirenon, amely a progesztogének egyik formája, az egyéb fogamzásgátlóknál hatékonyabban enyhíti a PMS és a PMDD testi és érzelmi tüneteit. (A progesztogén a méhet a terhességre előkészítő, progeszteron nevű hormon szintetikus változata.) A drospi­renon hatása hasonlít a spironolakton nevű vízhajtóéhoz.

Vízhajtók. Orvosa javasolhatja, hogy minden hónapban, még a tünetek jelentkezése előtt szedjen spironolaktont (enyhe vízhajtót), amely segít a vízvisszatartási és a felfúvódásos tünetek csökkentésében. Hatását azáltal fejti ki, hogy segíti a vese nátrium- és vízkiválasztó tevékenységét. Ezen­kívül az olyan tüneteket is javíthatja, mint a kimerültség és a depresszió. Célszerű reggel szedni, hogy a vizelési inger ne zavarja meg az álmát.

Segítsen magán!

Több fájdalomcsillapító eszköz áll rendelkezésére, mint gondolná – pél­dául az alábbiak.

Vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók. Ezek a gyógyszerek a gör­csökön, a hát- és fejfájáson, továbbá az emlők érzékenységén segíthet­nek. Ha orvosa is engedélyezi, vegyen be négyóránként 400 milligramm ibuprofent vagy hatóránként 250 milligramm naproxent, de ez utóbbinak 500 milligramm legyen az első adagja.

Kalcium. Több tanulmány is megállapította, hogy a kalcium enyhíti a premenstruációs szindróma tüneteit, köztük a menstruációs görcsöket. Az egyik vizsgálatban a Columbia Egyetem kutatói azt találták, hogy a két hónapon át napi 1200 milligramm kalciumot szedő nők esetében 48 százalékkal csökkentek a premenstruációs tünetek, míg a kontrollcso­portnál csak 30 százalékkal. Továbbá a kalcium hatására 45 százalékkal enyhültek az érzelmi szimptómák – köztük a depresszió – és 54 százalék­kal a fájdalom, míg a placebót kapott kontrollcsoport tagjainál a fájdalom  15 százalékos növekedését észlelték. Dr. Mourad azt javasolja, hogy a 20 évnél idősebb nők szedjenek naponta kétszer 500-600 milligramm kalci­umot – ez a csontjaikat is védi.

Kevesebb só, több víz. Ha mérsékli az ételek sózását és a sós ételek (például a chips, a savanyúságok, a szójaszósz, a konzervek és egyéb fel­dolgozott élelmiszerek, valamint a felvágottak) fogyasztását, különösen a menstruáció előtti néhány napban, az segíthet a felfúvódás megelőzé­sében. És bármilyen furcsán hangzik, igyon sok vizet, az ugyanis segít kihajtani a szervezetből a folyadékot visszatartó nátriumot.

B6-vitamin. Kilenc tanulmány elemzésének eredményei azt mutatják, hogy napi 100 mikrogramm B6-vitamin a premenstruációs szindróma számos tünetét enyhítheti, köztük a depresszióét. Adjon a szernek néhány hónapot, hogy kiderüljön, hat-e, és ha nem, ne szedje tovább.

Masszázs. A miami Érintéskutató Intézet egyik vizsgálata során a PMDD-ben szenvedő nők öt héten át heti kétszer félórás masszázsban (részint hasmasszázsban) részesültek, ami javította hangulatukat és fájda­lomszintjüket, emellett folyadék-visszatartásuk is csökkent.

Stresszcsökkentő tréning. Brit kutatók megállapították, hogy a kog­nitív viselkedésterápia – egyfajta beszélgetős terápia, amely főként a gon­dolatok és a viselkedés vagy akár a gondolatok és a testi tünetek közti kapcsolat vizsgálatára összpontosít – ugyanolyan hatékony volt a PMDD kezelésében, mint az antidepresszánsok közé tartozó fluoxetin. Az olyan relaxációs módszerek, mint a progresszív izomlazítás, a jóga vagy a meditáció szintén hatásosak lehetnek. Egy felmérés során 58 százalékkal javultak azoknak a premenstruációs szindrómában szenvedő nőknek a tünetei, akik rendszeresen alkalmaztak relaxációs technikákat.

Kisebb étkezések. Ha a napi három nagy étkezés helyett több kisebb étkezésre tér át, az jelentősen csökkentheti a felfúvódást és a telített­ségérzést, továbbá stabilizálhatja a vércukorszintet, s ez az ételek utáni vágyakozás és a hangulatingadozások ellen is hatásos. Fogyasszon sok, rostot tartalmazó élelmiszert, például zöldségeket, gyümölcsöket és szemes gabonatermékeket. Ezek az összetett szénhidrátok ugyanis növe­lik a triptofán nevű aminosav hozzáférhetőségét – márpedig a triptofán a szerotonin egyik előanyaga, amely nemcsak hangulatjavító hatású, de a görcsöket és a fájdalmat is enyhíti.

Azonnali enyhülés

A PMS-től rettenetesen szenvedhet – ám az alábbi módszerek gyors javulást kínálnak.

Egy csésze tea. A teázás szertar­tása lelkileg is igen megnyugtató, de ez nem minden. Főzzön egy csészényit gyömbérből, gyermek­láncfűből és borókából, s máris kész a természetes vízhajtó, amely segít megszabadulni a felfúvódástól. Egy teáskannányi vízhez adjon három szelet gyöm­bért és egy-egy teáskanál szárí­tott gyermekláncfüvet és borókát. Hagyja állni 5-15 percig, majd naponta többször is fogyasszon belőle. A zöld tea szintén vízhajtó hatású. Ha a fekete és a zöld tea koffeintartalmától ingerlékenynek érzi magát, próbálja ki a koffein­mentes változatokat.

Egyik lábat a másik után. A legnehezebb lépés az edzőcipő felhúzása – de napi 30 perc gya­loglás (vagy úszás, kerékpározás vagy más, aerob jellegű testmoz­gás) a hét legtöbb napján javítja hangulatát, és energiával tölti fel.

Napfény. „Ha naponta 30 percre növeli a természetes, erős fény­ben töltött időt, az hatékonyan csökkenti a hangulattal össze­függő tüneteket, a depressziót és a szorongást – mondja dr. Mourad. – Ha az ágyban fekszik, azzal ront a helyzeten.”

Progresszív izomlazítás. Feküd­jön le, és csukja be a szemét. Szívja be a levegőt, feszítse meg lábfejét teljes erőből 8 másod­percre, majd kilégzés közben lazítsa el, s közben képzelje maga elé, amint a fájdalom távo­zik. Pihenjen 15 másodpercig, majd folytassa a lábszárával. Haladjon testrészről testrészre (comb, far, has, karok, kézfejek stb.), míg végül a fejéhez ér.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.