Panaszok és kezelésük

Premenstruációs szindróma – van megoldás a kínzó görcsökre!

Ha ön premenstruációs szindrómában (PMS) szenved, akkor pontosan tudja, hogy havonta egyszer eltűnik az igazi énje, és helyét egy ingerlékeny, szorongó, levert hasonmás veszi át, akinek fáj a feje és állandó haspuffadással küzd. Bár valódi énje a menstruáció kezdetével együtt visszatér, olyankor görcsökkel és talán erős vérzéssel kell megbirkóznia. Valószínű, hogy próbálkozott már vény nélkül kapható gyógysze­rekkel, forró borogatásokkal és családja pincébe való száműzésével – de mi hatásos valóban a PMS és a menstruáció fizikai és érzelmi gyötrelmei ellen? Mindjárt kiderül.

B6-Vitamin

Talán ne­héz elhinni, de egy egyszerű vi­tamin sokkal simábbá teheti ezt a havonkénti rögös átme­neti időszakot. Kilenc klinikai vizsgálatot áttekintve a kuta­tók megállapították, hogy a napi 100 milligramm B6-vita-mint szedő nők a placebót fogyasztó társaikhoz képest kevesebb mint feleakkora valószínűséggel tapasztaltak premenstruációs tüneteket, például haspuffadást, emlő­fájdalmat, fejfájást és erőtlen­séget, s 69 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvedtek a menstruációval összefüggő depressziótól.

Kalcium

A csontjai egészsége érdekében szedett kalcium enyhítheti azokat a havi tüneteket is, amelyek kezdetekor családja rémülten menekül Ön elől. Sőt a PMS egyes tünetei, így a depresszió, a figyelem-összpontosítási za­var, az izomfájdalom és -gör­csök, a kimerültség és a szo­rongás mind nagyon hasonlók a kalciumhiányban tapasztal­hatókhoz. Szakemberek kiderí­tették, hogy a szervezet kalci­umszintje jelentősen leesik, ahogy a menstruációs ciklus félideje táján megugrik az ösztrogén koncentrációja, to­vábbá hogy a PMS-ben szenve­dő nők kalciumszintje általá­ban jóval alacsonyabb (az ösztrogénszintjük pedig maga­sabb), mint az e tüneteket nem tapasztaló nőké.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy napi 1200-1600 milli­gramm kalcium (két részletben történő) bevitele enyhítheti a PMS tüneteit. A legtöbb részt­vevővel végzett vizsgálatban a nőket véletlenszerűen két cso­portba osztották be: az egyik csoport tagjai napi 1200 mg kalcium-karbonátot kaptak, a többiek pedig placebót, és a kezelést három menstruációs cikluson át folytatták. A kalci­ummal kezelt nők esetében a tünetek súlyosságát mérő tesztben 48 százalékkal kaptak alacsonyabb értékeket, míg a placebo csak 30 százalékos csökkenést idézett elő.

Antidepresszánsok

Azon nők esetében, akik a hó­napnak „abban a részében” súlyos hangulatingadozásokat tapasztalnak, hasznosak le­hetnek az olyan antidepresz-szánsok, mint a fluoxetin, a Citalopram, a paroxetin és a szertralin. Ezek a szelektív szerotoninvisszavétel-gátló gyógyszerek abban segítenek, hogy a jó közérzetet kiváltó, szerotonin nevű anyag hosz-szabb ideig maradjon meg az agyban.

Ahelyett azonban, hogy naponta vennének be nagy adagokat, ahogy a de­presszió kezelése esetén ten­nék, a PMS-ben szenvedő nők csak a menstruációjuk előtti két hétben, kis adagokban szedjék e gyógyszereket, bár néhányan egész hónapon át használják őket. Egy 15 vizs­gálatot felölelő elemzés úgy találta, hogy a gyógyszerek mindegyike hatásosabban eny­hítette a súlyos PMS-tüneteket, mint a placebo.

Fogamzásgátló tabletták

Ezek a szerek állandó szinten tartják a nemi hormonokat. Szedésükkel elkerülhető az ösztrogénszint menstruáció előtti megugrása, ami kiváltaná a PMS-t. Van olyan fogamzásgátló tabletta, amelyet kifejezetten a pre-menstruációs diszfóriás zavar­nak (PMDD: a PMS egy súlyo­sabb változata) a kezelésére is engedélyeztek, s ezt gyakran adják a PMS enyhítésére is.

Egy a gyógyszerrel foglalkozó nagy esetszámú vizsgálat sze­rint az ezt szedő nők 49 száza­lékkal kisebb valószínűséggel tapasztaltak menstruációt megelőző depressziót, míg a placebót szedő nők körében csak 36 százalékos volt a csök­kenés. Más vizsgálatok azt mutatták ki, hogy bármelyik fogamzásgátló tabletta folya­matos szedése – nem hagyva ki azt a hét napot, amely a menstruáció kiváltása érdeké­ben szükséges – a nők 80-100 százalékában teljesen leállítja a menstruációt – márpedig menstruáció nélkül PMS sincs.

Spironolakton

Ez a vényköteles vízhajtó a menst­ruációt megelőző 10 napban és az azt követő 2-3 napban szed­ve gátolja a folyadék-vissza­tartást kiváltó hormon hatását. Ezáltal enyhítheti a PMS egyes tüneteit, például a vízvisszatar­tást és a hangulatingadozáso­kat. Más diuretikumoknak azonban a jelek szerint nincs ilyen kedvező hatásuk.

Segítséget jelenthet még:

  • Magnézium Ha pms esetén a haspuffadás vagy az izomgörcsök okozzák Önnek a legsúlyosabb problémát, ér­demes lehet kipróbálnia a magnéziumot. Egy 38 nő rész­vételével végzett vizsgálat meg­állapította, hogy azok, akik két menstruációs cikluson át napi 200 milligramm magnézi­umot szedtek, jóval kisebb mértékű haspuffadásról és súlygyarapodásról számoltak be, mint azok, akik placebót szedtek. Ám ne várjon azonna­li hatást: e felmérés és más vizsgálatok szerint is legalább két vagy három hónapig kell szedni naponta a magnéziumos táplálékkiegészítőket ahhoz, hogy észlelhető legyen a javu­lás. Más kutatásokban úgy ta­lálták, hogy napi mintegy 360 milligramm magnézium bevite­le némileg javította a hangula­tot, enyhítette a fejfájást és a menstruációs görcsöket is.
  • Barátcserje (Vitex agnus-castus L.) Ezt a gyógynövényt, amelyről úgy tartják, hogy emeli a progesz-tin nevű hormon szintjét, már évszázadok óta használják kü­lönféle nőgyógyászati problé­mák kezelésére, az erős havi­vérzéstől kezdve a terméketlen­ségen át egészen a menstruá­ciós görcsökig. Nincsenek azonban igazán megbízható kutatási adatok arról, hogy mennyire jó a szer PMS ellen, bár egyes vizsgálatok szerint kimutatható a kedvező hatás. Az egyetlen olyan vizsgálat­ban, amely a gyógynövény hatását egy placebóéval vetette össze, a napi 20 milligramm barátcserj e-kivonattal kezelt nők a tünetek legalább 50 szá­zalékos enyhüléséről számol­tak be, míg a placebót szedők esetében ez az érték csak 24 százalékos volt.

A közhiedelemmel ellentétben nem hatásos

E-vitamin Vannak olyan szakirodalmi adatok, amelyek szerint ez a vitamin napi 400 NE (nemzetközi egy­ség) adagban enyhítheti az emlőfájdalmat és a PMS más tüneteit. Az utóbbi időkben azonban a szakemberek na­gyobb figyelmet fordítanak az E-vitaminra, mivel kiderült, hogy elősegítheti a belső vérzé­sek kialakulását, sőt kismér­tékben még az idő előtti halá­lozás veszélyét is növeli.

Poloskafű (Actaea YacemOSa) E gyógynövényt főként a változó korban lévő nőkön tesztelték. Noha Né­metországban a PMS kezelésé­re is árusítják, eddig egyetlen vizsgálatnak sem sikerült a PMS-re gyakorolt kedvező hatást kimutatnia.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.