Fájdalom enyhítése

Mi a tenziós fejfájás és milyen tünetekkel járhat?

A leggyakoribb fejfájásforma, egyesek szerint az összes fejfájás 90%-a ide tartozik. Jellemzők: A betegek 3/4-e nő. Nagyon makacs fájdalom, akár egy életen át tart úgy, hogy naponta szenved tőle a beteg.

Milyen tünetei lehetnek?

Általában kétoldali vagy tarkótáji, tompa, nyomó vagy abroncsszerű a fájda­lom. Fizikai aktivitás nem fokozza, ha nagyon erős a fájdalom, enyhe fény- és hang­kerülés lehet. Általában epizodikus formában indul, 30 perctől egy hétig tart, havi 15 alkalomnál nem gyakrabban jelentkező stresszhelyzethez kötődik. A krónikus formában a fájdalom állandósul, a betegek többsége nem tud ellazulni, szorongás, depresszió jelentkezik, nyomásérzékeny pontok találhatók a nyakon és a lapockán.

Kezelési elvek

Gyógyszeres kezelés: szokványos fájdalomcsillapítók, izom-lazítók, depresszió ellenes szerek, szorongáscsökkentők, relaxációs gya­korlatok, lazító fizikoterápia, pszichoterápia. Veszély: Az állandó fájdalom miatt nagy a fájdalomcsillapítókhoz és/vagy szorongáscsökkentőkhöz való hozzászokás veszélye. Ha erre utalót tapasztal a beteg, feltétlenül or­voshoz kell fordulnia.

Gyógyszerek okozta fejfájás. Jellemzők: A fájdalomcsillapítók rendszeres szedése tartja fenn, mindennapos fejfájást okozva. A 30-40 évesek között a leggyakoribb, nők között 5-10-szer gyakoribb.

Erősebb tünetek esetén

A fejfájás állandó, de erősségében változik, homlok-, illetve tarkótáji abroncs­szerű, jellemző, hogy a betegek általában 3-4 óránként vesznek be újabb fájdalomcsillapítót.

Körülbelül 4 százalékban gyógyszerfüggőség alakul ki, ami lelki vagy fizi­kai függőség lehet. Kezelési elvek: Fekvőbeteg intézetben azonnali és teljes gyógyszermegvonás, majd az eredeti fejfájásbetegség tisztázása és kezelése.

Mire kell fokozottan figyelnünk?

Veszélyre utaló jelek, melyek a fejfájást kísérik: hirtelen kezdet, egyre súlyosbodó jel­leg, ha fizikai erőkifejtés után kezdődött a fájdalom (pl. köhögés, erőlködés, szexuális aktivitás), 50 éves kor felett kezdődő fejfájás, egyéb kísérő tünetek is vannak – láz, aluszékonyság, zavartság, ízületi fájdalom, fokozódó látászavar, zsibbadás, bénulás, egyensúlyzavar. Ilyen esetekben feltétlenül sürgősen orvoshoz kell fordulni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.