Egészségügyi kérdezz-felelek

Migrénnel kapcsolaton veszélyek, szélütés

A lányom migrénes, és néha bizsergést vagy zsibbadást érez a karjában és az arcában. Összefügg a két dolog?

Valószínűleg igen. Sok migrénes páciens tapasztal a rohamok előtt úgynevezett aurát, amikor vonalakat vagy villanásokat látnak, bizonyos szagokat éreznek, vagy testi érzéseket észlelnek, például bizsergést a karjukban vagy a lábukban, vagy akár a testük egyik oldalán jelentkező zsibbadást.

Okozhat a heves migrén szélütést? A migrénem olykor a szélütésre emlékeztető tünetekkel jár

Az orvosok tudják: a migrént az okozza, hogy az agy nem képes megfelelő módon szabályozni ereinek rugalmasságát. Azt is tudjuk, hogy a migrénes aurát tapasztaló nőknél kétszer akkora az iszkémiás (vérrög okozta) szélütés kockázata, mint a nem migrénes nők esetében. A kutatók egyelőre nem tudják, mi ennek az oka. Az mindenesetre szinte biztos, hogy a szélütés nem egy migrénes roham alkalmával következik be.

Bár a szélütés és a migrénes aura tünetei hasonlók lehetnek (zsibbadás, bizsergés, a látás megváltozása, beszédzavarok), a migrén esetében ezek általában még a fejfájás előtt megszűnnek, míg a szélütésnél gyakran nem is jelentkezik fejfájás, a tünetek viszont tovább folytatódnak.

Emellett a migrénes látászavarok többnyire cikcakkos vonalakként vagy fényvillanásokként jelentkeznek, szélütés esetén inkább a részleges látásvesztés jellemző. Végül pedig a szélütés tünetei általában hirtelen alakulnak ki, míg a migrénes aura fokozatosan erősödve jelentkezik. Ha úgy érzi, fennáll a lehetősége annak, hogy szélütése van, azonnal hívja a mentőket, vagy menjen be a kórház sürgősségi osztályára!

Miért vannak migrénes rohamaim közvetlenül a menstruációm előtt?

A premenstruációs migrén jól ismert rendellenesség, amely a negyvenes éveikben járó nőknél a leggyakoribb, és a menopauza után szinte teljesen elmúlik. A menstruáció egyébként is az egyik leggyakoribb kiváltója a migrénes rohamoknak. Hogy miért? A havi vérzést megelőzően alacsonyra csökkenő ösztrogénszint miatt. A migrénnek ez a változata ritkábban jár együtt aurával, minden más tekintetben azonban jellegzetes migrénnek számít, és ugyanúgy is kell kezelni. Ha havi rendszerességgel tapasztalja ezeket a fejfájásokat, beszéljen orvosával a megelőzés lehetőségeiről; ő az alábbi módszerek egyikét javasolhatja.

Íme, a módszerek:

  • Vegyen be naponta kétszer 550 milligramm naproxent, a menstruáció várható időpontját megelőző hetedik naptól kezdve! Semmiképpen ne tegyen így azonban a „saját szakállára”, csak az orvosával egyeztetve, ugyanis a naproxenhez hasonló gyógyszerek növelhetik a szívproblémák kockázatát.
  • A menstruáció várható idejét megelőző 23 napban és utána még öt napig vegyen be naponta háromszor egy triptánt, például szumatriptánt! Egy vizsgálatban ez a felére csökkentette a menstruációs migrének számát és intenzitását.
  • Kezdjen el napi 250-300 milligramm magnéziumot szedni az utolsó menstruációja kezdetétől számított 15. napon, és folytassa a következő menstruációja kezdetéig! Egy tanulmány szerint ezzel a módszerrel csökkenteni lehetett a menstruációs migrénes napok számát.
  • Szedjen fogamzásgátló tablettát egy 229 menstruációs migrénben szenvedő nő bevonásával végzett vizsgálat során ez az esetek 81 százalékában enyhítette vagy teljesen ki is védte a kínzó rohamokat.

Miért csak akkor van migrénem, amikor utazom?

Mivel az utazás ideális körülményeket teremt a migrén kialakulásához. Ott van a stressz, a mindennapos rutin megváltozása, beleértve az étkezési és az alvási szokásokat is, s ha repülővel utazik, ehhez hozzáadódik még a levegő alacsony oxigéntartalma és a légnyomás többszöri megváltozása is, amelyek mind a migrént kiváltó tényezők.

Ha a továbbiakban is szeretne vagy kénytelen utazni, beszéljen orvosával az utazással összefüggő migrén megelőzésének lehetőségeiről! A migrén megelőzésére alkalmas gyógyszerekről a vényköteles gyógyszerekkel foglalkozó cikksorozatban olvashat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.