Vészhelyzet

Hirtelen látászavar tünetei

Az idősek látása a korral lassabban vagy gyorsabban romolhat. A váratlanul kialakuló látás­problémák azonban szembetegséget, szem- vagy fejsérülést, illetve idegi gondokat sejtetnek. A hirtelen látásromlás okát mindig sürgősen ki kell vizsgálni, mert vakságot eredményezhet.

Tünetek

A hirtelen látászavar valamilyen sérülés következménye. A látás romlása mellett más tünetek is jelentkezhetnek. Figyeljünk az intő jelekre!

 • A látás hirtelen homályos vagy torz lesz.
 • A szem vagy a szemkörnyék fáj
 • A szem kivö­rösödik, könnyezik.
 • A látás nem éles, a színlátás tompa.
 • Égő, ingerlő, szúró érzés a szemben.
 • Hirtelen megjelenő villanások vagy foltok („szúnyoglátás”).
 • Részleges látótérkiesés.

Jelek és lehetséges okok

A szem kivörösödik, viszket, sárgás, gennyes váladék távozik belőle:

Ha a váladék eltávolításával a látás kitisztul, kötőhártya-gyulladásról lehet szó, ami a szemhéj belsejét és részben a szemgolyót borító nyálkahártya fertőződése. Mindenképpen szemészeti ellátás szükséges.

Hirtelen kettős látás:

Gyanakodjunk stroke-ra vagy fejsérülésre, esetleg valamilyen idegrendszeri betegségre. Tüstént hívjunk mentőt!

A sérült villódzást és vonalakat érzékel: pontszerű (többnyire kék) villanások jelennek meg a szeme előtt, majd látótérvesztés lép fel:

A zegzugos vonalak a migrén Szokásos bevezető tünetei. Ebben az esetben nincs teendőnk. Amennyiben azonban a villanásokat látótér­kiesés követi, nagy valószínűséggel retinaleválásról van szó. Ekkor haladéktalanul mentőt kell hívni, vagy irány a legközelebbi kórház!

Homályos vagy kettős látás jelentkezik:

Sok minden lehet, pl. előrehaladott cukorbetegség, szürke hályog (a szem­lencse elhomályosulása), gyógyszermellékhatás vagy mérgezés tünete. Okvetlenül nézze meg a beteget szemész. Súlyos esetben vigyük kórházba.

A homályos vagy torz látást szemfájás kíséri:

A zöld hályog (glaukóma) árulkodó tünete: a szem belsejében felszaporodó folyadék túlnyomást okoz. Ne habozzunk, menjünk a szemészetre!

Ne habozz! Hirtelen beálló látásvesztés esetén haladékta­lanul telefonáljunk a mentőknek – akkor is, ha a gond csak az egyik szemet érinti!
Segítség! Ha a látásprobléma fejet ért ütés után lép fel, ne habozzunk, ne próbálkozzunk elsősegélynyújtással: azonnal riasszuk a mentőket!
Csak óvatosan! Rendszeres szemészeti vizsgálattal idejeko­rán kimutatható a látás esetle­ges romlása. Ezzel elejét vehet­jük a nagyobb bajnak.

Teendők:

 1. Nyugtassuk meg! Ha valakinek a látásával történik baj, pánikba eshet, ezért próbáljuk megnyugtatni.
 2. Lássuk el! Szemsérülés esetén fektessük le a sérültet, és támasszuk alá a fejét. Adjunk a kezé­be tiszta kendőt vagy géz­lapot, amit a szemére te­het.Hirtelen látászavar
 3. Hívjunk orvost! Súlyos szemsérülés esetén rög­tön riasszuk a mentőket. Ha a sérülés enyhébb, kísérjük vagy vigyük be a sérül­tet a legközelebbi szemészeti szakrendelésre, kórház­ba. Amennyiben bizonytalanok vagyunk, haladéktala­nul hívjunk orvost.

Retinaleválás

A retina, más néven recehártya a szemfenéken húzódó ideghártya, mely fényérzékelő idegsejtek millióit tartalmazza. A szem által rávetített képet elektromos jelekké alakítja, melyeket aztán a látóideg továbbít az agyba. Ha a retina leválik az alatta lévő érhártyáról, hirtelen látótérkiesés (részleges vakság) következik be – olyan, mintha függöny ereszkedne a szem elé. A retina szaka­dása hasonló tünetekkel jár.

 • Irány a kórház! A retinaleválás rendkívül súlyos, és nagyon gyors beavatkozást igényel! Ha ez elmarad, vaksághoz vezet! A kis szakadásokat lézerrel vagy fagyasztásos módszerrel kezelik, a nagyobb retinaleválásnál viszont műtét válhat szükségessé. Így a látás helyreáll, és a szemet nem fenyegeti a további károsodás veszélye.

Hóvakság

Ha a szemet túl sok ibolyántúli sugárzás éri, a szemfenék károsodik. A betegség kialakulásában a hómezőről, vízfelületről visszatükröződő erős napfény lehet a „bűnös”. Védekezésül hordjunk UV-szűrő napszemüveget.

 1. Ismerjük fel a jellegzetes tüneteket! Heves, égő vagy szúró szemfájdalom, szemvörösség és erős könnyezés árulkodik a bajról.
 2. Irány a kórház! Adjunk a sérültnek tiszta kendőt vagy steril gézlapot, amit a kórházba érkezésig a szemére tehet.
 3. Pihentessük a szemet! A szem magától gyógyul, de addig jobb nem napra menni, vagy legalább UV-szűrő napszemüveget kell viselni.

Hogyan tovább

 • A kórház szemészeti osztályán alaposan kivizsgálják a problémát. Ha a sérülés nyilvánvaló, azonnali műtétre is sor kerülhet. A szemész a tünetek alapján dönt arról, milyen vizsgálatokat végez el.
 • A látás élességét a legegyszerűbben az úgynevezett Kettesy-táblával vizsgálhatják meg. Az embernek fel kell olvasnia a táblán látható, felülről lefelé fokozato­san csökkenő méretű betűket vagy számokat. (Az ol­vasni nem tudó kisgyerekeknek készített változat rajzo­kat vagy háromágú villákat ábrázol.)
 • Amennyiben fejsérülés vagy idegi bántalom gyanúja áll fenn, további vizsgálatokra is szükség lehet (pl. MRI). Ezek segítségével feltárhatják a látásromlást előidéző okokat.
 • A kezelés módja természetesen az okoktól függ. Egyes szembetegségeket (pl. A zöld hályogot) először gyógyszerrel kezelik. Más esetekben (pl. fejsérülésből eredő látásproblémánál) Csaknem bizonyos, hogy műtétre lehet számítani. A szürke hályogot ugyancsak műtéti úton távolítják el. Nem kell megijedni, ez napja­inkban már meglehetősen egyszerű, rutinszerű beavat­kozásnak számít.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.