Fájdalom enyhítése

A fájdalom természete

A fájdalom nagyon személyes: kizárólag a beteg észleli. Ugyanakkor teljesen tönkreteheti mind a szenvedő, mind pedig környezete életét. A tudomány segítségével egyre újabb és egyre jobb módszereket találhatunk leküzdésére.

A fájdalom sokféle arca

A fájdalom mindig tünet – egy, a háttérben meghúzódó betegséget vagy sérülést jelez. Teljesen szubjektív, kizárólag az érintett személy írhatja le, határozhatja meg helyét és jellegét. Intenzitása gyakran nem áll arányban a kiváltó ok súlyosságával. Például a nagy kiterjedésű, mély (harmadfokú) égési sérülést szenvedett személy fájdalmai sokszor enyhébbek a kevésbé súlyos első- vagy másodfokú égési sérült fájdalmainál. Látszólag teljesen azonos betegség esetén az egyik ember kínzó fájdalomként élheti meg azt, amely a másiknak mindössze kisebb kellemetlenséget jelent.

Jegyezzük meg! Jóllehet a fájdalom önmagában nem betegség, mégis gyakran tűnik úgy, hogy „önállósítja magát”, és jóval a kiváltó ok megszűnése után sem múlik el. A fájdalom akkor is uralhatja a beteg életét, akadályozhatja mindennapi tevékenységét, zavarhatja alvását, ha látszólag nincs szembetűnő szervi oka.

Egyetemes csapás

A fájdalmat gyakran illetik „a nagy kiegyenlítő” névvel, hiszen nem kímél sem fiatalt, sem öreget, sem gazdagot, sem szegényt, és faji vagy kulturális alapon sem tesz kivételt az emberek között. Becslések szerint több mint másfél millió magyar szenved olyan mértékű fájdalomban, amely elég súlyos ahhoz, hogy legalább havonta néhány napon át korlátozza őket megszokott életmódjukban, és emiatt felkeressék az orvost vagy egy alternatív kezeléssel foglalkozó szakembert. Az orvosi számlák, a fájdalomcsillapító gyógyszerek, a kiesett munka, a kártérítések és más, a fájdalommal összefüggésbe hozható kiadások évi teljes összege tetemes.

Akut kontra krónikus

A fájdalmaknak két nagy csoportja van: a heveny (akut) és az idült (krónikus) fájdalom. A heveny fájdalmat időről időre mindenki tapasztalja. Ilyen a fizikai sérülés okozta éles, sajgó érzés; a fejfájással járó lüktetés; a fogfájás szűnni nem akaró kínja, vagy az influenza követeként fellépő, a test minden porcikájára kiterjedő fájdalom. A heveny fájdalom azt jelzi, hogy a testnek védelemre vagy beavatkozásra van szüksége a további károsodás ellen.

Rövidebb, mint amilyennek tűnik

A heveny fájdalom rendszerint nem tart sokáig, de az érintettek gyakran hosszabbnak írják le időtartamát, mint amilyen az valójában volt. Akik például az egyik legsúlyosabb típusú fejfájásban, a cluster fejfájásban szenvednek, tipikusan azt panaszolják orvosuknak, hogy a fájdalom órákon át tart, majd alig néhány perces szünet után újra kezdődik. A valóságban gyakran pontosan az ellenkezője történik: a fejfájást kiváltó érösszehúzódás általában nagyon erős, és rövid ideig, mindössze néhány percig tart. Az egyes érösszehúzódások között viszont rendszerint néhány vagy több óra is eltelik. Ez természetesen nem csökkenti a szenvedés mértékét. Kezelés hatására a legtöbb heveny fájdalom gyorsan enyhül és eloszlik.

Öncélú fájdalom

Az idült fájdalom teljesen más jellegű. Idült minden olyan fájdalom, amely hat héten vagy több hónapon át naponta fellép, és a kezelésre nem reagál. Szemben a heveny fájdalommal, általában nincs védő szerepe még akkor sem, ha valamilyen krónikus betegséget, pl. ízületi gyulladást kísér. Sőt, az ízületi gyulladásból eredő fájdalomra adott válasz – az inaktivitás akár tovább ronthatja a beteg állapotát. Ha valaki sokat ül, vagy ágyban fekszik, nem mozog és nem végez gyógytornát, a gyógyulást hátráltatja, mert ilyenkor izmai sorvadnak, ízületei még inkább megmerevednek.

A krónikus fájdalom időnként sérüléssel vagy megbetegedéssel kezdődik, mint pl. a lumbágó vagy a porckorongsérv esetében, azonban nem tűnik el a kiváltó ok megszűnésével. Sok esetben a fájdalomnak nincs is egyértelmű szervi oka; viszont intenzitása igen kifejezett, és megváltoztatja a beteg életét. Az ilyen fájdalomban szenvedők fájdalomcsillapítók sokaságával próbálkoznak – gyakran egyik orvostól a másikig mennek, sokféle alternatív gyógymódot kipróbálnak. A krónikus fájdalom feszültséget okozhat az emberi kapcsolatokban, karriereket tehet tönkre, ingerlékeny remetévé változtathatja a derűlátó, társaságkedvelő embert. Ez azonban elkerülhető: a krónikus fájdalommal küzdő emberek túlnyomó részén lehet segíteni.

Hogyan tegyünk különbséget heveny és idült fájdalom között?

JELLEGZETESSÉGHEVENY FÁJDALOMIDÜLT FÁJDALOM
OkEgyértelműen körülhatárolható, ilyen például a sérülés.Rosszul körülhatárolható vagy nem kimutatható. Idült betegséghez is kapcsolódhat, de a fájdalom foka nincs feltétlenül összefüggésben a betegség súlyosságával.
IdőtartamA kiváltó ok megszűnésével enyhül vagy eltűnik; amennyiben a fájdalmat idült szervi betegség okozza, időről időre kiújulhat, intenzitása is változhat.Makacsul fennmarad, vagy rosszabodik akkor is, ha a kiváltó ok megszűnt.
Testi reakciókMegemelkedett vérnyomás, gyors szívverés, verejtékezés, a légzés ritmusának megváltozása.A vegetatív idegrendszer adaptációja, izomgörcs, és -merevség, inaktivitásból eredő izomsorvadás.
Pszichológiai és viselkedésbeli változásokSzorongás, izgatottság, megoldás keresése a fájdalom enyhítésére.Depresszió, alvászavar, étvágytalanság, csökkent nemi vágy, a fizikai aktivitás csökkenése, potenciálisan gyógyszer- és/vagy alkoholfüggőség.
A családdal való kapcsolat változásaiVágy a gondoskodásra és a bátorításra.Elszigetelődés a környezettől.
A gondozókkal való kapcsolat változásaiA beteg bízik abban, hogy segíteni tudnak rajta.Csalódottság. A beteg úgy érzi, hogy nem figyelnek rá, vagy nem hisznek neki.

A fájdalom orvosi meghatározása

A fájdalmaknak két nagy csoportja van: a felületes és a mély fájdalom. Felületes vagy más néven „gyors” fájdalom akkor jelentkezik, amikor a bőrben vagy bizonyos szervek külső falában lévő fájdalom-idegrostok ingerlődnek. A húgyutak, a szem szaruhártyája, az epevezetékek és az orr különösen gazdagok ezekben a gyors fájdalom kialakulásáért felelős idegrostokban. Ingerlésre ezek a rostok csaknem azonnali üzenetet küldenek az agyba. Ha pl. megérintjük a forró sütőt, a fájdalomüzenet a másodperc törtrésze alatt jut el az agyba a gyors fájdalom idegpályáján keresztül. Az agy ugyanolyan gyorsan reagál: visszaüzen az izmoknak, hogy rántsák el a kezet a tűzhelytől. Mindez egy szempillantásnál is rövidebb idő alatt játszódik le, anélkül, hogy tudatosulna.

A felületes, szomatikusnak is nevezett fájdalmat intenzív, égő fájdalomként érzékeljük. Ez a fájdalom lehet állandó, de lehet olyan is, amely hirtelen fellép, majd elmúlik; intenzitása a kiváltó ok függvényében változik. A vesekő távozása pl. intenzív, égető fájdalommal jár, amely görcsös hullámokban tör a betegre. A gyomorfekély égő fájdalma szintén.

A mély, „lassúnak” vagy zsigerinek is nevezett fájdalom viszont a zsigereket burkoló szövetek idegrostjaiból ered. Ezek a fájdalomüzenetek némileg hosszabb idő alatt érik el az agyat, a kialakuló fájdalom erős és sajgó vagy lüktető, a hasi vagy az izomgörcshöz hasonló. A két típusú fájdalom gyakran együtt jelentkezik, különösen akkor, ha sérülés következtében lépnek fel.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.