Magasvérnyomás kezelése

Fejfájás – A hipertóniára utaló fejfájás tünetei

Bizonyos tünetek és panaszok kétségtelenül gyakran előfordulhat­nak hipertóniában, közülük is leggyakrabban a fejfájás. A magas vérnyomás okozta fejfájásra az jellemző, hogy elsősorban tarkótáji feszülés formájában jelentkezik, mely esetleg a fejtető felé sugárzik, homlok- vagy halántéktáji fejfájás hipertóniában ritka.

A tarkótáji fejfájás főleg akkor szokott jelentkezni, ha a diasztolés vérnyomás tartósan 110 Hgmm fölé emelkedik, de sok olyan beteg van, akinek ennél alacsonyabb vérnyomás is kellemetlen fejfájást okoz, és van­nak olyanok, akiknek ennél sokkal magasabb a vérnyomásuk, és so­ha fejfájást nem éreznek.

Hangsúlyozni kell azt is, hogy a fejfájás nagyon sok más betegségnek lehet a tünete, nem is szólva arról, hogy igen sok ember hajlamos fejfájásra minden kimutatható szervi betegség nélkül is.

Az ilyen, általában lüktető fejfájást nevezik a szakemberek vászkuláris (ér eredetű) fejfájásnak, és van a fejfájás­nak egy speciális formája, mely a legsúlyosabb rohamok formájában jelentkezhet, rendszerint féloldali, és gyakran kíséri hányás, könnyezés, kipirulás és nagyfokú rosszullét, ez az ún. migrén, mely fel­tétlenül szakorvosi ellátást igényel. Érdekes módon a migrénre hajla­mos betegek között ritka a hipertóniás.

A hipertóniára utaló fejfájás

A hipertóniabetegség által okozott fejfájást nem szabad összeté­veszteni az átmeneti rendszerint idegesség hatására bekövetkező vérnyomás-emelkedést kísérő fejfájással. Ez utóbbi általában nem a tarkótájra összpontosul, hanem az egész fej területén szertesugárzik, és nagyfokú belső feszültség érzésével jár.

Tulajdonképpen a fejfájást ebben az esetben nem is annyira a vérnyomáskiugrás okozza, hanem a külső hatásra bekövetkező izgalmi állapot tehető felelőssé a fejfájásért, a feszültségérzésért és a vérnyomás növekedéséért egyaránt. Ez bizonyítja, hogy nyugtató gyógyszer adására az összes panasz és tünet elmúlik, és a vérnyomás is visszatér az eredeti szintre.

A leggyakoribb tévedés a laikusok körében és sajnos nem­ritkán az orvosok között is, hogy ezeket a rosszulléteket összeté­vesztik a magasvérnyomás-betegséggel, és az ideges állapotban mért magasabb vérnyomás alapján vérnyomáscsökkentő gyógyszereket kezdenek szedni (vagy szedetni), ami nyilván a rosszullét elmúltával túlságosan csökkenteni fogja a vérnyomást, hiszen az magától is rendeződött volna az ideges állapot megszűntével.

Idegesség során fellépő magas vérnyomás

Nemegyszer szál­lítottak be már combnyaktöréssel vagy más, súlyos sérüléssel idős betegeket traumatológiai osztályokra azért, mert családi perpatvar során az idős ember felizgatta magát, rosszul lett, és a kihívott orvos megállapítva a 220/110 Hgmm vérnyomást azonnal elrendelte a vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, melyeket a beteg szorgalma­san be is szedett, majd a második-harmadik napon éjjel ágyából fel­kelve megszédült, elesett, és bekövetkezett a törés.

A kórházba szál­lításkor ezeken a betegeken rendszerint 80-90 Hgmm vagy ennél is alacsonyabb szisztolés vérnyomást mértek, jelezve a gyógyszer ­túladagolást. Ilyen alacsony vérnyomás mellett különösen idős embereken, és különösen éjszaka, amikor mindenkinek amúgy is csökken, a vérnyomása könnyen bekövetkezhet megszédülés, nemritkán eszméletvesztés.

Idegesség kapcsán kiugró vérnyomás te­hát nem lehet alapja tartós vérnyomáscsökkentő kezelésnek ahhoz többszöri, nyugodt körülmények között végzett mérés szüksé­ges. Ha az orvos mégis úgy dönt, hogy erélyes vérnyomáscsökkentőt ad be, akkor nagyon kell vigyázni minden testhelyzet változtatásnál, és célszerű felállás előtt pár másodpercig ülni az ágy szélén, és csak azután felállni és elindulni. Igazán lelkiismeretes orvos megpróbálja először az izgatott beteget megnyugtatni, és ettől vagy esetleg nyugtató injekció hatásától a vérnyomás rendszerint csökkenni szokott.

A hipertóniára utaló fejfájás tünetei

A hipertónia okozta fejfájást gyakran kíséri feszülésérzés nyakban, amihez fülzúgás is társulhat. Különösen a nagy nyaki, erek  me­lyek a nyak két oldalán helyezkednek el  tudnak kellemetlenül fe­szülni, esetleg lüktetni. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy ezek a panaszok is jelentkezhetnek tökéletesen normális vérnyomású betegen, rendszerint csak idegi terhelés hatására.

Gyakran ez az idegrendsze­ri hatás első pillanatban nem nyilvánvaló, vagyis a rosszullét alatt vagy előtte közvetlenül semmiféle idegi megterhelés nem érte a bete­get, mégis, a beteggel való beszélgetés során kiderül, hogy valami­lyen nagy gond vagy bánat nyomja hosszabb ideje. Az ilyen tartós idegi megterhelés is okozhat feszüléssel, fejfájással, esetleg szívtáji szúrással, szívdobogással és gyakran vérnyomáskiugrással járó rosszulléteket és ezeket természetesen megint csak nem vérnyo­máscsökkentők, hanem nyugtatók adásával kell gyógyítani.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.