Fájdalom enyhítése

Mikor forduljunk fájdalom-specialistához?

Minden orvos megtanulja a képzése során, hogyan kell különböző mértékű fájdalmakat kezelni, ezért, ha enyhülést keresünk, először keressük fel a háziorvosunkat. Ha azonban ő nem tud segíteni, fájdalomspecialistához kell fordulnunk.

Kik azok a fájdalomspecialisták?

A fájdalomspecialisták olyan szakorvosok, akiknek szakterülete a fájdalomcsillapítás. Ennek a viszonylag új szakterületnek a legtöbb művelője egyben egyéb szakorvos – pl. aneszteziológus, neurológus vagy rehabilitációs orvos -, aki a fájdalom tanulmányozásával és kezelésével, valamint a fájdalomban szenvedő személyek állapotának felmérésével, kezelésével és rehabilitációjával foglalkozik.

Bár a fájdalomcsillapítást ma már sok országban önálló orvosi diszciplínaként ismerik el, mégis nehéz meghatározni, különösen, ha olyan szakterületekkel hasonlítjuk össze, mint a reumatológia, a szemészet vagy a hematológia. Számos különböző intézményben van szükség munkájukra, kórházakban és rehabilitációs központokban, ápolóotthonokban és hospice-intézményekben, magán- és csoportrendelőkben, fájdalomklinikákon és olyan intézményekben, amelyek egy-egy fájdalommal is járó betegség kezelésére -a rák, fejfájás, ízületi gyulladás, hátproblémák gyógyítására – szakosodtak.

Specializált fájdalomcsillapítás

Vannak specialisták, akik egyetlen típusú fájdalom – pl. fejfájás, rák vagy égési sérülések – gyógyításával foglalkoznak. Mások többféle fájdalmat gyógyítanak, sokan valamilyen speciális módszer segítségével. Munkájuk során ötvözhetik a gyógyszereket és a műtéti kezelést gyógytornával vagy egyéb mozgásterápiával, viselkedés- és kognitív terápiával, biológiai visszacsatolással, relaxációval.

Bár a legtöbben ezeket a módszereket kombinálva használják, az egyiket általában előnyben részesítik a többihez képest. Orvosi előzményeiktől, beállítottságuktól és működési kereteiktől függetlenül a fájdalomspecialisták sokszor nyitottabbak az alternatív technikák iránt is.

A fájdalomspecialista abban is segít a betegnek, hogy reális célokat tűzzön ki maga elé. A fájdalom százszázalékos megszüntetése csak ritkán lehetséges, különösen, ha az egy idült és gyógyíthatatlan betegség – pl. ízületi gyulladás – eredménye. A cél azonban lehet a fájdalom olyan mértékű enyhítése, amely lehetővé teszi, hogy a beteg viszonylagos kényelemben végezhesse mindennapi tevékenységét.

Miért nem kezeli a fájdalmat?

A fájdalomcsillapítás lehetőségeinek nagy számát tekintve nehéz megérteni, hogy miért szenved világszerte több száz millió ember a fájdalomtól. Mégis szenvednek. Az Amerikai Fájdalom Alapítvány szerint az ötvenmillió, krónikus fájdalommal járó betegségben szenvedő amerikai mintegy fele annak ellenére nem kap megfelelő gyógyírt a panaszaira, hogy az pedig elérhető lenne.

Mi ennek az oka?

Az alapítvány szerint minden érintett hibás. Egyrészt a betegek, akik gyakran azt hiszik, hogy a fájdalom elkerülhetetlen, olyan, amit szó nélkül tűrniük kell. Sokan ódzkodnak a megfelelő gyógyszer szedésétől, mert attól félnek, hogy függőség alakul ki bennük vele kapcsolatban.

Azok az orvosok is hibásak, akiknek nincs megfelelő képzettségük!

Így nem szívesen írják fel az erősebb fájdalomcsillapítót hiányos tudásuk és a receptfelírási korlátozás miatt. Az orvosok egy része inkább nem próbálja ki az alternatív gyógymódokat, mert hatásosságukat nem látja bizonyítottnak. A szakértők általában egyetértenek abban, hogy a korai és megfelelő fájdalomcsillapítás olcsóbb, mint megvárni, hogy a beteg állapota olyannyira leromoljon, hogy ne tudjon dolgozni, és ne tudja elvégezni megszokott tevékenységét. Ha ez bekövetkezik, valószínűleg már műtétre és sokkal drágább kezelésre lesz szükség a korábban megtagadottnál. És akkor még szó sem esett az egyénre, a családra és a társadalomra háruló terhekről.

Sokszor a fájdalomspecialistára hárul a szerep, hogy fellépjen a beteg érdekében az agresszív fájdalomkezelés mellett. Dr. K. D. Willis, a huntsville-i Alabama Fájdalomközpont orvosigazgatója, a kábító hatású gyógyszerek és a drasztikus gyógymódok fájdalomcsillapításban való alkalmazásának ismert szószólója panaszkodott, hogy sok beteg kapja azt a választ kompetens és képzett orvosoktól, hogy nem lehet többet tenni fájdalmuk csökkentése érdekében.

„Ez az adott orvos szakterületén belül igaz” – hangsúlyozza dr. Willis -, „de a képzett, minősített, tapasztalattal rendelkező fájdalomspecialista nem ismer olyan testi fájdalmat, amelyre ne tudna megfelelő, hatékony intervenciós terápiát találni.”

Hogyan kaphatunk segítséget?

Az adott problémára legmegfelelőbb szakember megtalálása gyakran sok csalódással járó, egyik specialistától a másikig tartó vesszőfutás, amely sokszor addig tart, amíg a beteg kétségbeesésében fel nem adja a harcot. Sokan feladatuk betöltésére alkalmatlan orvosok kezébe kerülnek. Ezeket a hibákat elkerülhetjük, ha előre megtudjuk, hogy melyik az a specialista, aki a legnagyobb eséllyel tudja nyújtani azt a fajta enyhülést, amelyet keresünk.

Kezdjük azzal, hogy őszintén beszélünk a háziorvosunkkal

Aki lehet, hogy nem is tud a szenvedéseinkről. Vezessünk fájdalomnaplót, és használjuk a fájdalomskálán a probléma természetének a részletezésére. Mutassuk meg ezeket orvosunknak, és kérdezzük meg, hogyan tudnánk közösen elérni a hatékonyabb fájdalomcsillapítást.

Ha az orvos azt mondja, hogy ő nem tud többet segíteni, kérdezzük meg, tud-e valamilyen fájdalomambulanciát vagy -specialistát ajánlani. Ezzel egy időben érdeklődjünk mi magunk is. Az interneten számos kitűnő webhelyét találunk, amely információt nyújt a fájdalomközpontokról és specialistákról. (Legyünk azonban óvatosak, mert sok olyan honlap is van, amely kétes értékű termékeket árul.) Ha nincs számítógépünk, a legtöbb közkönyvtárban segítséget találunk az internetes kereséshez.

Az internetes keresésnél figyeljünk oda a következőkre:

  • A külföldi információk a magyarországi lehetőségekkel nem mindig egyeznek. Más lehet a gyógyszernév, lehet, hogy ami külföldön recept nélkül kapható, az nálunk vényköteles.
  • Sok esetben a honlapot gyógyszergyár tartja fenn, amelynek az a célja, hogy az általa forgalmazott terméket (amely nem feltétlenül a legjobb megoldás számunkra) eladja.
  • Ezért legjobb, ha magyar honlapot keresünk. Ebben az esetben azt nézzük, hogy az információt adó szakember neve, elérhetősége szerepeljen – a név nélküli információ mindig gyanús! Mielőtt elfogadnánk az itt olvasottakat, fontos, hogy kérdezzük meg háziorvosunk véleményét, vajon számunkra javasolt terápia valóban biztonságos-e, nem zavarja-e a szedett gyógyszerek hatását, nem okoz-e veszélyes mellékhatásokat.

Számos szervezet és támogatócsoport létezik

Hazánkban a Fájdalom Klinika (az Onkológiai Intézetben), a Magyar Fejfájás Társaság és a Magyar Hospice Alapítvány nyújthat bővebb információt. Ha szakorvosi ellátást igénylünk, a fájdalom típusától függően a háziorvos adhat beutalót a területileg illetékes kórházi osztályokra.

Fájdalomcsillapításra több alternatív gyógymódot művelő terapeuta is szakosodott

A paletta igen széles. Egy részüket az orvosok elfogadják, más részüket viszont sarlatánságnak tartják. Objektív információt, sajnos, sok terapeutától nem fogunk kapni – az ő céljuk gyakran az, hogy minél több kezelésen vegyünk részt (és minél többet fizessünk). A rendelésen részt vevő többi páciens sem megbízható ebből a szempontból: akik ott vannak, reménykednek, hogy állapotuk javul. (Akik pedig csalódtak, már nincsenek ott, véleményüket nem tudjuk megkérdezni.)

Jegyezzük meg! Ezért csak mi és – ha megfelelő a kapcsolatunk – háziorvosunk tudja eldönteni, hogy számunkra mi a hasznos. Kerüljük azokat a „szakembereket”, akik arról próbálnak meggyőzni, hogy az orvos által felírt gyógyszereket ne szedjük, az orvos utasításait ne társuk be. Minden, a kezelést érintő változtatást egyeztessünk háziorvosunkkal.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.