Egészségügyi kérdezz-felelek

Orvosokkal kapcsolatos kérdések

Miért kell visszajárnom kontrollra?

Az ellenőrző vizsgálatok fontosak olyan krónikus betegségek esetén, amelyek folyamatos nyomon követést igényelnek. Ezeken a konzultációkon megbeszélheti orvosával az eredményeket, az alkalmazott gyógyszerek hatékonyságát, értékelhetik, hogy az állapota javul-e, és mennyire tudja sikeresen alkalmazni a szükséges életmódbeli változtatásokat. Akkor is igen lényeges az orvosával való találkozás, ha egy rutinvizsgálat új betegségre derített fényt.

A kisebb problémák esetén szintén hasznos lehet a kontroll. Ilyenkor is ellenőrizni kell, hogy működik-e az előírt kezelés, és vannak-e komplikációk, nehogy egy jelentéktelen dologból nagyobb baj legyen. Ha mégis úgy érzi, tényleg nincs szükség többre egy gyors telefonhívásnál, mert, mondjuk, csak egy rutinvizsgálat eredményéért kellene visszamenni, nyugodtan mondja meg orvosának, hogy csak telefonálni szeretne, ha meglesz a lelet. Ha viszont már van időpontja, ne hagyja ki anélkül, hogy telefonon értesítené az orvost.

Megkérhetem az orvost vagy a nővért, hogy fertőtlenítse a kezét?

Ha elég udvariasan teszi, nem kellene, hogy zokon vegyék. A kézfertőtlenítés életet menthet: a kórházakban összeszedett fertőzések fele elkerülhető lenne, ha az egészségügyben dolgozók olyan gyakran fertőtlenítenék a kezüket, mint kellene vizsgálatok szerint ugyanis az orvosok, nővérek és más szakemberek az esetek kevesebb, mint 20 százalékában fertőtlenítenek kezet, mielőtt új beteget látnak el. Nem véletlen, hogy a kórházakban kéz higiénére felszólító, annak helyes kivitelezését bemutató figyelmeztető plakátok vannak kihelyezve minden betegellátó helyiségben.

Vezessek saját kórlapot?

Igen. A papíron rögzített feljegyzések egyszer majd teljesen elavulttá válnak az elektronikus úton tárolt adatokkal szemben, de addig érdemes az egészségével kapcsolatos fontos információkat összegyűjteni és egy helyen tartani. Ezeket áttekintve orvosa megalapozottabb döntést hozhat a szükséges kezelésről; új orvosa megismerheti az összes fontos előzményt; és vészhelyzet esetén a megfelelő ellátásban részesíthetik. Egészségügyi adatainkat általában nem központi rendszer, hanem különböző orvosok, specialisták, kórházak, klinikák számítógépe őrzi.

Saját kórlapot vezetni könnyebb, mint gondolná. Vegyen egy papírlapok lefűzésére alkalmas dossziét.

Az első oldalára jegyezze be:

  • a nevét, születési dátumát, vércsoportját, s hogy vészhelyzet esetén kit kell értesíteni;
  • a gyógyszerei nevét, adagját és hogy mennyi ideje szedi őket;
  • a krónikus betegségeket és allergiákat, ha vannak;
  • a családban előfordult komolyabb betegségeket;
  • ezt követően pedig időrendi sorrendben fűzze le az eddigi vizsgálatai eredményeit, zárójelentéseit.

Tény vagy tévhit? - Az idősebb orvosok jobbak

Tévhit a fiatalabb orvosok gyakran hatékonyabb kezelést ajánlanak, és betegeik egészségesebbek, mégpedig azért, mert tudásuk naprakészebb. A Harvard Medical School tanulmánya szerint a 20 éve praktizáló orvosok a frissen végzetteknél 43 százalékkal kevésbé követték az aktuális irány­elveket olyan életbevágó területeken, mint a rák­szűrés. Ezen kívül ritkábban írtak föl aszpirint szív­betegeknek, gyakrabban végeztek szükségtelen méheltávolításokat, és hajlamosabbak voltak alul­becsülni az olyan problémákat, mint a depresszió, emlőrák, magas vérnyomás. Ugyanakkor néhány idősebb orvos, aki saját területén lépést tartott az új fejleményekkel, lepipálta ifjabb kollégáit.

Hogyan kerülhetem el, hogy sokat kelljen várnom a rendelőben?

Próbáljon meg az aznapi első időpontra bejelentkezni, majd érkezzen időben. A várakozási idő egyébként általában arányosan nő, ahogy telik a nap, hiszen az orvos egyre inkább elcsúszik a rendeléssel. Segíthet az is, ha időpont egyeztetéskor megkérdezi, melyik a legkevésbé forgalmas nap vagy időszak. A megbeszélt időpont napján érdemes telefonálni, és megkérdezni, várható-e csúszás, s ha igen, körülbelül mennyi.

Ha orvosánál rendszeresen sokat kell várni, esetleg fontolja meg, hogy másik szakembert keres. Noha vannak, akik tiszteletben tartják betegeik idejét, és igyekeznek tartani magukat az időpontokhoz, tudnia kell, hogy ha jó hírű, keresett orvost választ, az valószínűleg azzal jár, hogy sokat kell várakoznia, hogy bejusson hozzá.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.