Fájdalom enyhítése

Myeloma multiplex – hogyan ismerjük fel?

Tünetek

  • Csontfájdalom, típusosán a gerincben vagy a bordákban. Gyengeség és zsibbadás a lábban, gyakran csonttörés.
  • Visszatérő fertőzések, megmagyarázhatatlan véraláfutások, egyéb vérzékenységi tünetek.
  • Székrekedés és vizelési nehézségek.
  • A magas kalciumszint tünetei: étvágytalanság, hányinger, szomjúság, kimerültség, izomgyengeség, nyugtalanság, zavartság.
  • A vérszegénység tünetei: krónikus fáradtság, gyengeség, izzadás, fejfájás, szédülés és sápadtság.

Veszélyeztetett csoportok

A myeloma multiplex viszonylag ritka. A rosszindulatú betegségek egy százalékát adja, de előfordulási gyakorisága nő. Átlagosan 60 éves korban kezdődik, 40 éves kor alatt igen ritka; előfordulásának valószínűsége az életkorral nő. Kialakulásának kockázatát fokozza a sugárzással, azbeszttel, rovarirtókkal és bizonyos ipari vegyszerekkel való érintkezés.

Kialakulása

A myeloma multiplex az immunrendszer egyik fontos elemének, a plazmasejtnek a daganata. A plazmasejtek a fehérvérsejtek egyik típusából a B-limfocitákból származnak. A fertőzés első jelére a legtöbb B-sejt átalakul plazmasejtté, és ellenanyagokat kezd termelni a fertőző mikroorganizmus ellen. A plazmasejtek a csontvelőben kezdik fejlődésüket.

Myeloma multiplexben a rendellenes plazmasejtek ellenőrzés nélkül szaporodnak, az általuk termelt ellenanyagok elárasztják a szervezetet. A betegség tünete, ha ezek a rendellenes anyagok magas koncentrációban megjelennek a vérben és a vizeletben. A myeloma multiplex sejtjei egy vagy több csontban is létrehoznak daganatot. Jellegzetes, ahogy a csontot károsítja: lyukakat okoz rajta. Az érintett csontok meggyengülnek és könnyen törnek, néha akár külső ok nélkül is. Idült csontfájdalom is felléphet, ez a tünet az, ami miatt a legtöbb beteg orvoshoz fordul.

A betegség előrehaladtával…

Ahogy a betegség fejlődik, a csontok deformálódnak, különösen a bordák és a szegycsont. Az összeroppanó csigolyák miatt a beteg magassága csökken. A fájdalom fokozódik és állandósul. A szövődmények közé tartozik még a felerősödött vérzékenység, a fertőzésekre való fokozott hajlam, a kimerültség, a gyengeség, a zsibbadás, a bizsergő érzés, a zavartság és más idegrendszeri panaszok.

Mit tegyünk?

A tünetek első megjelenésekor forduljunk orvoshoz. A korai kezelés enyhíti a tüneteket, és lassítja a betegség szétterjedését. Beszéljük meg a fájdalomcsillapítást az orvossal. Eleinte a paracetamol csökkenti az enyhe fájdalmat. Az előrehaladott myeloma szükségessé teheti erősebb fájdalomcsillapítók vagy akár morfiumpumpa használatát is. Ennek segítségével a beteg saját maga tudja adagolni a gyógyszerét. Kerüljük a zsúfolt helyeket és azokat a helyzeteket, amelyek fokozzák a fertőzés lehetőségét. Adassuk be az évenkénti influenza elleni védőoltást, oltassuk be magunkat a tüdőgyulladással és egyéb fertőző betegségekkel szemben. Ügyeljünk, nehogy elessünk és összetörjük magunkat.

A mérsékelt testmozgás segít megőrizni a csontok erejét, de elővigyázatosnak kell lennünk, hogy elkerüljük a csontokra háruló fokozott terhelést. A myelomás betegek számára biztonságos az úszás és a séta. A veseműködés elősegítése érdekében igyunk meg naponta 8-10 pohár vizet vagy egyéb alkoholmentes folyadékot.

Figyelem!

Ne szedjünk kalciumot és egyéb táplálékkiegészítőt orvosi utasítás nélkül, mivel a myeloma multiplex hatására a csontok a fölösleges kalciumot visszaengedik a vérbe, és ezáltal fokozódik a probléma.

Kezelés

A myeloma multiplexet nem lehet meggyógyítani. Azonban a kezeléssel gyakran átmeneti, évekig tartó tünetmentességet lehet elérni. A standard kezelés 4-6 hetes kemoterápiát foglal magában, rendszerint melphalannal, amivel egyidejűleg prednizolont is adnak (ez egy mellékvesekéreg-hormon). Ez az eljárás a betegek 70 százalékánál hatékony. Náluk csökken a fájdalom, néha a betegség átmenetileg javul is. Ha ez nem válik be, egyéb rákellenes gyógyszert is ki lehet próbálni.

A helyi daganatok kezelésére és a súlyos fájdalom csillapítására sugárkezelés is alkalmazható. Ennek a jótékony hatása akár egy évig is eltarthat. Általános sugárkezelés azonban nem adható, mert ez akár tovább is károsíthatja a csontvelőt.

A csontvelő-átültetés a legfőbb remény lehet a tünetmentes időszak meghosszabbítására vagy akár a betegség meggyógyítására. Ennek során nagyon nagy adagú kemoterápiás kezeléssel elpusztítják a beteg csontvelőjét. Ezt követően adják be egy egészséges személytől származó csontvelőt vagy a beteg véréből korábban kinyert őssejteket, melyek új csontvelőt hoznak létre. Műtétet a myeloma multiplexben csak bizonyos típusú csonttörések kezelésénél végeznek.

Forradalmi újdonságok

A csontfájdalmakat egy új gyógyszertípussal, a biszfoszfonátokkal lehet csökkenteni. Ezek a gyógyszerek lassítják a csontfelszívódást, amely a myeloma multiplex egyik fő jellemzője.

Megelőzés

A myeloma multiplex megelőzésére nem ismert módszer.

Alternatív terápiák

Megjegyzés: az alternatív kezelések nem hatékonyak magának a betegségnek a kezelésében, de a meditáció, az imaginado, az önhipnózis és egyéb alternatív gyógymódok segíthetnek a fájdalom szabályozásában, és javíthatják az általános közérzetet.

Gyógytorna: A myeloma multiplex kezelésében járatos gyógytornászok olyan tornagyakorlatokat ajánlhatnak, amelyek segítenek a csontok erősítésében anélkül, hogy növelnék a törések kockázatát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.