Fájdalom enyhítése

Tüdőgyulladás veszélyei és kezelése

Tünetek

  • Vírusos tüdőgyulladás: Mellkasi fájdalom, izomfájdalom, torokgyulladás, hőemelkedés, hidegrázás, köhögés, kimerültség és a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása. A tünetek rendszerint gyorsan alakulnak ki.
  • Bakteriális tüdőgyulladás: Éles, mély lélegzetvételre súlyosbodó mellkasi fájdalom, magas láz, éjszakai izzadás, köhögés, amely sűrű sárga vagy zöldes köpettel jár, légszomj és gyors, felületes légzés. A tünetek két-három nap alatt alakulnak ki. Aspirados (idegen test) tüdőgyulladás: Láz, mellkasfájdalom, véres színezetű köpettel járó köhögés, étvágytalanság.

Veszélyeztetett csoportok

A vírusos tüdőgyulladás enyhe formáját gyakran súlyos náthának vagy influenzának nézik. A gyerekek és a fiatal felnőttek körében fordul elő leggyakrabban. A bakteriális tüdőgyulladás gyakran a nátha és az influenza szövődményeként, másodlagos fertőzés következtében alakul ki, elsősorban idősebbeknél és azoknál, akiket cukorbetegség, AIDS vagy más, krónikus betegség gyengít le, vagy akik krónikus hörghurutban, asztmában vagy tüdőtágulatban szenvednek. Gyakran lép fel kórházi és szanatóriumi betegek között. Az aspirados tüdőgyulladás rendszerint a műtéten átesett betegeket, eszméletlen embereket veszélyezteti.

Kialakulása

A tüdőgyulladásnak sokféle oka lehet, lefolyása pedig típustól függően változik.

A vírusos tüdőgyulladás gyorsan alakul ki. Az egyébként egészséges ember két héten belül rendszerint kezelés nélkül meggyógyul, bár utána a kimerültség még több hónapig tarthat.

A bakteriális tüdőgyulladás lassabban fejlődik ki, tünetei jellegzetesebbek. Kezelés nélkül halálos lehet, különösen kisgyerekeknél, az idősebbeknél és azoknál, akik krónikus vagy legyengítő betegségben szenvednek.

Aspirációs tüdőgyulladás akkor alakul ki, ha a gyomor vagy a szájüreg tartalma a légutakba és a tüdőbe jut.

Forradalmi újdonságok

Az antibiotikum-rezisztens kórokozók okozta tüdőgyulladás egyre nagyobb problémát jelent a kórházak számára. Már vannak olyan baktériumok, amelyekre semmilyen hagyományos antibiotikum nem hat.

Napjainkban ezért vezettek be egy alapvetően új típusú antibiotikum-készítményt: ez két molekulából áll, amelyek együttesen akadályozzák meg, hogy a baktériumok számukra létfontosságú fehérjéket szintetizáljanak.

Mit tegyünk?

Ha a tünetek tüdőgyulladás lehetőségére utalnak, mielőbb menjünk orvoshoz. A vírusos tüdőgyulladás rendszerint nem igényel egyebet otthoni ágynyugalomnál. A láz elmúlta után fokozatosan vissza lehet térni a mindennapi életvitelhez, de pihenésre szükség lehet még hat hétig vagy tovább. Figyeljünk a koronavírus tüneteire!

A mellkasra helyezett meleg borogatással vagy villannyal fűthető párnával enyhíthetjük a fájdalmat. Ne aludjunk el viszont bekapcsolt párna mellett, mert ez égési sérüléshez vezethet. Az aszpirin és a paracetamol csökkenti a lázat, enyhíti az izom-és egyéb fájdalmakat.

Igyunk naponta legalább nyolc-tíz pohár vizet, forró húslevest, gyümölcslevet, teát vagy más, alkoholt nem tartalmazó folyadékot. Az extra mennyiségű folyadék, köptető gyógyszerrel együtt, hígítja a váladékot, ezért könnyebb azt felköhögni. Köhögéscsillapítót kizárólag az orvosunk külön javaslatára szedjünk, mert fontos, hogy a tüdő meg tudjon tisztulni a tüdőgyulladás alatt felgyülemlett nyáktól. Megfelelő testhelyzet felvételével is elősegíthetjük a tüdő kitisztulását: arccal lefelé feküdjünk az ágyon keresztbe, felsőtestünk lógjon le az ágyról, majd köhögjünk ki annyi nyákot, amennyit csak tudunk. A váladék fellazítását és tüdőből való távozását az is megkönnyíti, ha valaki gyengéden ütögeti a hátunkat.

Kezelés

Megfelelő testhelyzet felvételével, a gravitáció segítségét használja ki a beteg a tüdő kitisztítására, a köpet kiürítésére. A bakteriális tüdőgyulladást antibiotikumokkal kezelik. Sok esetben kórházi intravénás kezelésre van szükség. Szintén intravénás antibiotikumokat adnak az aspirációs és az AIDS-szel összefüggésben álló tüdőgyulladás gyógyítására.

Megelőzés

A tüdőgyulladás egy ritka formáját a psitta-cosist (papagájkór) az ember a papagájoktól, az afrikai törpepapagájoktól vagy ritkán baromfitól, galamboktól kaphatja el. A madártartók, ha a tüdőgyulladás tüneteit észlelik magukon, feltétlenül vizsgáltassák ki magukat.

Rendelkezésre állnak védőoltások a bakteriális tüdőgyulladás gyakrabban előforduló típusainak megelőzésére. A védőoltás ajánlott mindenkinek, aki elmúlt hatvanöt éves, lépeltávolításon esett át, cukorbetegségben, tüdőtágulatban vagy egyéb krónikus tüdőbetegségben, AIDS-ben, valamint más olyan betegségben szenved, amely az immunrendszer legyengülésével jár. Az aspirációs tüdőgyulladás megelőzése érdekében az általános érzéstelenítéssel járó műtét előtti tíz-tizenkét órában semmit sem szabad enni vagy inni. Alkoholt mindig csak mértékletesen fogyasszunk.

Alternatív terápiák

Megjegyzés: ezek a terápiák kizárólag a hagyományos orvosi kezelés kiegészítésére, nem pedig helyettesítésére szolgálnak.

  • Gyógynövénygyógyászat: A kasvirág önmagában vagy kanadai gyömbérrel együtt erősíti az immunrendszert. Fogyaszthatjuk teaként naponta háromszor, de bevehetjük tinktúraként vagy kapszulában a használati utasítás szerint. A zöld tea is immunerősítő, igyunk két-három csészével naponta. Az édesgyökérből, orvosiziliz-gyökérből, molyhos ökörfarkkóróból és csúszós szilből készült tea csillapítja a tüdő gyulladását.
  • Homeopátia: A tüdőgyulladás gyógyítására alkalmas szer az Arsenicum album, a Bryonia, a Sulphur és a Phosphorus.
  • Táplálékkiegészítők: A cinktartalmú cukorkák vagy táplálékkiegészítők erősíthetik az immunrendszert. Ha azonban hosszú ideig szedjük, napi adagja ne haladja meg a 25 mg-ot. Heveny megbetegedéseknél ne együnk meg tíznél többet a darabonként 15-25 mg cinket tartalmazó cukorkából. Napi max. 800 NE E-vitamin és 10 000-25 000 NE A-vitamin segíthet a tüdőgyulladás miatt károsodott tüdőszövet gyógyításában.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.