Panaszok és kezelésük

Megoldások a véraláfutások mihamarabbi eltüntetésére

Ha nekiütközünk valaminek, sérülnek a bőr alatt futó hajszálerek, és a szövetekben vér gyűlik össze. Ennek bomlása során jelennek meg a véraláfutás egymást kiszámít­ható módon követő színei: vöröses (a vér színe), liláskék, zöld és sárga. Ahogy öreg­szünk, egyre könnyebben szerzünk véraláfutásokat, mert az erek törékenyebbé válnak, a bőr pedig elvékonyodik. A véraláfutásra való hajlam az alvadásgátló hatá­sú gyógyszereknek, az aszpirinnek és a warfarinnak, továbbá a vizelethajtóknak és a fogamzásgátló tablettáknak a mellékhatásaként is fokozott mértékű. Lássuk, milyen megoldások léteznek!

Hideg borogatás

Ha lehet, emelje meg a zúzódásos területet, és tegyen rá hideg borogatást, mivel így kevesebb vér fog szivárogni a sérült erekből. A borogatást 15-20 percig hagyja fönt, majd vegye le, nehogy károsodjon alatta a bőr. Az újabb borogatással várjon legalább két órát.

Bromelain

Az ananász szárából kivont bromelain valószínűleg azáltal enyhíti a véraláfutast, hogy lebontja azokat a fehérjéket, amelyek sérülés után megkötik a szöve­tekben a folyadékokat. Egy vizsgálatban 74 ökölvívó vett részt, akiknek arcán és testén zúzódások voltak, s megállapí­tották, hogy a bromelaint használók bőrén 4 nap után már nyoma sem volt a véraláfutásnak, míg a placebót alkal­mazókén 10 napig maradt lát­ható a sérülés helye. Naponta kétszer vagy háromszor vegyen be 500 milligrammot; csúnya véraláfutás esetén az első na­pon megduplázhatja az adagot.

Vadgesztenyés gél

A vadgesztenyében is előfor­duló, szaponinoknak nevezett vegyületek azáltal enyhíthetik a duzzanatot és a gyulladást, hogy megerősítik az érfalakat és gátolják a hajszálerekből a vér szivárgását. Japánban széles körben adnak vadgesz­tenye-kivonatos injekciókat műtétet vagy sérüléseket kö­vető gyulladások enyhítésére. Ön azonban használja inkább a krém, illetve gél kiszerelésű készítményeket.

További lehetőségek:

  • Árnika A véraláfutás el­leni közkedvelt, gél vagy krém, illetve homeopátiás tabletta formájú szerrel kapcsolatos vizsgálatok eredményei vegye­sek: egyesek szerint segít, má­sok szerint nem.
  • Citrusfélék A narancs, a citrom és a grépfrút nemcsak finom, de kitűnő flavonoid-f orr ás is. Ezek az antioxidáns hatású vegyületek csökkenthe­tik a véraláfutásra való hajla­mot. Francia kutatók 96 olyan személlyel végeztek vizsgálatot, akiknek sérülékenyek voltak a hajszálerei: a felük placebót kapott, a másik felük pedig diozmin- és heszperidin- (cit­rusfélékből származó flavonoidok) tartalmú táplálék­kiegészítőt. Hat hét elteltével a flavonoidos csoport tagjai­nak hajszálerei mintegy 60 szá­zalékkal voltak erősebbek a placebocsoportba tartozóké­hoz képest. Napi egy pohár narancslé és egy fél grépfrút elfogyasztása már csökkentheti a véraláfutások kockázatát.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.