Fájdalom enyhítése

Mononucleosis – legfontosabb tudnivalók!

Tünetek

  • Láz, meghűlés, torokfájdalom, fejfájás és egyéb influenzaszerű tünetek.
  • Étvágytalanság.
  • Fényérzékenység, szem körüli duzzanat.
  • Duzzadt nyirokcsomók, különösen a nyakon. Megnagyobbodott lép és máj.
  • Vérszegénység.

Veszélyeztetett csoportok

A mononucleosis infekció (Pfeiffer-féle mirigyláz) bármely életkorban jelentkezhet, de az esetek 75 százaléka 15 és 30 év közötti embereknél fordul elő. Az Epstein-Barr vírus (EBV) okozza. A mononucleosis leginkább azokat betegíti meg, akiknek a túlzott stressz vagy egyéb betegség miatt erősen legyengült az immunrendszerük.

Kialakulása

Az Epstein-Barr vírus nyállal és testnedvekkel terjed. Nemcsak szoros személyes kapcsolat során lehet elkapni, cseppfertőzéssel is terjedhet. A tünetek jellegzetesen a fertőzést követő második és hetedik hét között jelennek meg.

A tünetek eleinte enyhék, majd fokozatosan kialakul a klasszikus hármas tünet: torokfájdalom, nyirokcsomó-duzzanat és 38 és 40 fok közötti láz. A beteg legyengül, kimerült lesz. A tünetek egy héttől négy hétig tartanak. A legtöbb ember teljesen meggyógyul, komolyabb szövődmények nélkül. Néha azonban a máj károsodhat, ami sárgaságot és egyéb, májgyulladásra jellemző tüneteket okozhat. A lép megnagyobbodhat, akár nagymértékben is, ami léprepedést idézhet elő.

A mononucleosis időskorban, AIDS-ben és/vagy az immunrendszer gyengülésével járó betegségben igen súlyos lehet. Ezeknél a betegeknél akár idegrendszeri szövődmények, például agyvelőgyulladás, agyidegbénulás is felléphet.

Mit tegyünk?

A mononucleosisban szenvedő betegeknek régebben négy-hat hétig ágyban kellett maradniuk, újabban viszont azt tanácsolják nekik, hogy csak akkor maradjanak ágyban, ha fáradtnak érzik magukat. A láz csillapítására és a fájdalom enyhítésére a tizennyolc éven felüliek szedjenek aszpirint, 18 év alatt paracetamolt. A torokfájdalom enyhítésére szopogassunk torokcukorkát, jeget vagy bármi más hideget.

A meleg, sós vízzel való gargarizálás vagy a zöld tea szintén enyhítheti a fájdalmat. Igyunk naponta legalább 8-10 pohár vizet vagy más egyéb folyadékot, hogy megelőzzük a kiszáradást. Tartózkodjunk azonban az alkoholtól, ez ugyanis fokozhatja a máj károsodását, és tovább csökkentheti a védekezőképességet. Ne emeljünk súlyos dolgokat, kerüljük a nehéz fizikai munkát egészen addig, amíg az orvos szerint el nem múlt a léprepedés veszélye.

Kezelés

A recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók rendszerint elegendők. Abban az esetben, ha másodlagos baktériumfertőzés alakul ki, például gennyes torokgyulladás, antibiotikumot írnak fel. Orvos utasítása nélkül azonban ne vegyünk be antibiotikumot. Különösen ne ampicillint, mert a mononucleosisban szenvedő betegeknél ismeretlen okból a penicillinszármazékok kiütést okozhatnak. Olyan esetekben, ahol a torok bedagad, és ez akadályozza a légzést, szükségessé válhat kortikoszteroid adása is. Vírusellenes szer, az acyclovir azoknak adható, akiknek az immunrendszere súlyosan legyengült.

Megelőzés

A vírusfertőzések megelőzése érdekében kövessük a következő általános előírásokat: mossunk gyakran kezet, azonnal dobjuk ki a használt zsebkendőt, kerüljük a csészék, poharak, evőeszközök és személyes holmik közös használatát. Nem szükséges a fertőzött személy elkerülése, de tartsunk távolságot, különösen akkor, ha csökken a saját immunitásunk.

Alternatív terápiák

  • Aromaterápia: A levendula, az eukaliptusz, a borsmenta és a bergamott illata erőt ad, és enyhíti a kimerültséget. Csöpögtessünk néhány cseppet ezekből az olajokból a fürdővízbe, vagy hígítsuk fel olíva- vagy egyéb növényi olajjal és masszírozzuk őket a bőrbe.
  • Gyógynövénygyógyászat: A bíbor kasvirág (echinacea) teája vagy kivonata erősíti immunitásunkat az EBV vagy más vírus ellen. Aranypecséttel együtt alkalmazva a hatásuk összeadódik. Ne szedjük őket hat hétnél tovább, ugyanis hosszabb használatuk gyengítheti hatékonyságukat. A szilfa vagy az orvosi ziliz teája enyhíti a torokfájdalmat, csakúgy, mint a zöld tea. A gyermekláncfűtea vagy a porrá tört pitypang gyökér védheti a májat.
  • Táplálékkiegészítők: Naponta 1000-2000 milligramm C-vitamin szedése gyorsíthatja a felépülést. Csökkentsük az adagot, ha hasmenés lép fel. A cinkcukorka enyhítheti a torokfájdalmat, de egy nap tíznél többet ne vegyünk be.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.