Fájdalom enyhítése

Izomfájdalom és görcsök okai

Tünetek

  • Izomgörcsök: éles, csavaró fájdalom, melyet az érintett izom összehúzódása és működőképességének átmeneti elvesztése kísér.
  • Gyulladásos izombetegségek: izom- és ízületi fájdalom, fokozott izomgyengeség, kimerültség, hőemelkedés, esetleg nyelési és légzési nehézségek.
  • Myalgia: állandó izom fájás, mely lehet helyi vagy kiterjedt.
  • Polymyalgia rheumatica: állandó fájdalom és fájdalmas izommerevség (különösen a vállban és a csípőben), kimerültség, hőemelkedés, étvágytalanság, fogyás és vérszegénység.

Veszélyeztetett csoportok

Időről időre szinte mindenki szenved izomfájdalomtól, szaknyelven myalgiától. A kiváltó okok közé tartozik a túlzott használat, a sérülések, a túlerőltetés, az influenza, számos egyéb betegség, fertőzés és bizonyos gyógyszerek. Az izomgörcsök szintén nagyon gyakoriak. Kiszáradás, érszűkület, táplálkozási hiánybetegségek, túlzott igénybevétel vagy hosszan tartó nyugalmi helyzet és egyéb olyan betegségek, mint például a szklerózis multiplex.

A gyulladásos izombetegség eredete ismeretlen.

Sokan autoimmun rendellenességnek tartják, amikor az immunrendszer megtámadja a test saját szöveteit – ebben az esetben az izmot és a bőrt. Ez a rendellenesség a 40 és 60 év közötti nőknél a legáltalánosabb.

A polymyalgia rheumatica (PMR) olyan betegség, amely egyesíti a myalgia és a gyulladásos arthritis számos tünetét. Rendszerint 50 éves kor fölött jelentkezik, a 70 év körüli emberek között a leggyakoribb. A nőket kétszer gyakrabban érinti, mint a férfiakat. Családban halmozódik, így kialakulásában veleszületett hajlam is közrejátszhat.

Kutatások:

Olasz kutatók a gyakori izomgörcsöktől szenvedő 20 nőnek és 10 férfinak három hónapig egy epilepsziaellenes szer, a gabapenin kis adagjait adták.

Eredmények:

A vizsgálat végén a résztvevők, akiknek korábban átlagosan naponta 18 izomgörcsük volt, teljesen panaszmentessé váltak. A gyógyszer szedésének abbahagyása után panaszaik lényegesen kevésbé voltak intenzívek, mint a kezelés kezdete előtt.

Kialakulása

Az egyszerű izomfájdalmat gyakran váltja ki túlzott igénybevétel, különösen a hosszan tartó pihentetés után végzett fárasztó vagy elhúzódó testmozgás. A fájdalom izomkárosodásra utal, amely a kisebb izom rostszakadások, a bevérzés és az izomrostok gyulladása következtében lép fel. Az általános izomfájdalom számos betegség tünete is lehet. Gyakran fertőző betegség okozza, például influenza vagy Lyme-kór. A fokozott stressz miatti állandó izomfeszülés ugyancsak kiválthat fájdalmat. A gyógyulás bekövetkeztével a legtöbb izomfájdalom elmúlik.

Az izomgörcsök hirtelen alakulnak ki

Nagyon fájdalmasak, és az érintett izomcsoportot nem lehet a görcs befejeződéséig használni. A gyulladásos izombetegségek rendszerint fokozatosan alakulnak ki, és szimmetrikus (a test mindkét oldalát érintő) izomgyengeséget és fájdalmat okoznak. Egyik típusában, a dermatomyositisben, a fájdalmat vörös és lilás kiütések megjelenése előzi meg az arcon, a szemhéjon, az orron, mellkason vagy a háton, valamint az ízületek körül.

A bőr alatt megkeményedett csomók is kialakulhatnak, melyeket kalcium lerakódás okoz. A leggyakrabban a váll, a nyak, a felkar és a csípő izmai érintettek. A beteg először az emelkedőkön való feljutást érzi nehéznek. Ahogy a betegség súlyosbodik, a járás és a lépcsőmászás egyre nehezebbé válik. A nyelés ugyancsak érintett lehet, ilyenkor fulladásveszélyt okozhat az elakadt falat. Emiatt a betegnek át kell állnia folyadékétrendre vagy pépes ételekre.

A polymyalgia rheumatica kialakulhat fokozatosan, különböző izomfájdalmakkal vagy kezdődhet hirtelen, influenzaszerű tünetekkel. Az izommerevség és a fájdalom az enyhétől a súlyosig terjedhet. Ahogy a neve is utal rá, a betegség több izmot egyszerre érint; a leggyakrabban a nyakat, a vállat és a csípőt. A tünetek kora reggel a legkellemetlenebbek. Ahogy a betegség súlyosbodik, a fájdalom állandósul.

Mit tegyünk?

A legtöbb esetben az izomfájdalmat a recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók, például az aszpirin, a paracetamol vagy az ibuprofen megszüntethetik. A meleg vízben való áztatás, a hideg vagy meleg borogatás, illetve ezek váltogatása hasznos lehet. A fájdalmas izmok óvatos masszírozása szintén enyhülést hozhat, viszont a gyulladt izmokat és ízületeket nem szabad masszírozni. A terület vérkeringésének fokozódása ronthatja a gyulladást.

A görcsös izom lassú nyújtása és gyengéd masszírozása serkenti annak ellazulását, és az éles fájdalmat azonnal enyhíti. Az újabb görcsöt megelőzhetjük hideg borogatás vagy melegítőpárna segítségével. Bőségesen fogyasszunk folyadékot, különösen akkor, ha a görcs testmozgás után jelentkezik.

Kezelés

Az egyszerű izomfájdalmakat és görcsöket rendszerint nem kell orvosnak kezelnie. Ellenben a gyulladásos izombetegségben és a polymyalgia rheumatica esetében a fájdalom csillapítására és a mozgáskorlátozottság megelőzésére gyakran intenzív orvosi ellátás szükséges. Amennyiben a recept nélkül kapható NSAID-k nem elegendőek, kérjük meg az orvost, hogy írjon fel receptre erősebb hatású fájdalomcsillapítókat.

Mind a gyulladásos izombetegségeket, mind a polymyalgia rheumaticát prednizolonnal vagy egyéb szteroid mellékvesekéreg-hormon gyógyszerrel kezelik. A szteroidok csökkentik a gyulladást, és rendszerint néhány hét alatt enyhítik a fájdalmat és az egyéb tüneteket. A polymyalgia tüneteinek enyhítésére és a kiújulás megelőzésére általában 6-24 hétig tartó szteroidkezelés szükséges.

A gyulladásos izombetegségben szenvedő betegek egy részénél nem elég a kizárólagos szteroidkezelés. Ezek a betegek olyan gyógyszereket is kaphatnak, amelyek az immunrendszer működését elnyomják. Ide tartozik az azathioprine, a methotrexate, a cyclosporin és a cyclophosphamid. Ezek a gyógyszerek viszont növelik a fertőző betegségek kockázatát, tehát csak úgy alkalmazhatók, ha fokozottan igyekeznek megakadályozni a fertőző betegségek kialakulását.

A bőrkiütést receptre kiváltható kortizonkrémmel vagy hydroxicloroquinnal lehet kezelni. A fájdalmas kalciumcsomók néha gyógyíthatók a köszvény kezelésénél használt kolhicin szedésével.

Ha nehéz vagy nagyon fájdalmas a járás, bot, járógép vagy akár kerekes kocsi használata is szükségessé válhat. Ha súlyos nyelési problémák alakulnak ki, gastrostomát alkalmazhatnak, melynek során a hason ejtett kis metszésen keresztül vékony etetőcsövet erősítenek a gyomorba.

Figyelem!

Cukorbetegség vagy keringési panaszok esetén kerüljük a masszázst az izomfájdalom és izomgörcs kezelésére. A fájdalom vérrög (trombózis) kapcsán is felléphet és a masszázs során ennek egy darabja elszabadulhat. Ez a tüdőbe, szívbe vagy az agyba sodródva tüdőembóliát, szívrohamot vagy stroke-ot okoz.

Megelőzés

A túlterhelés okozta fájdalmat a testedzés megkezdése előtt végzett bemelegítő gyakorlatok segítségével lehet megelőzni. Minden edzés után levezető gyakorlatokat kell végezni. Az edzésprogram során lassan és lépcsőzetesen fokozzuk a megterhelést. Ezek az óvintézkedések segíthetnek az izomgörcsök megelőzésében. Nincs lehetőség a gyulladásos izombántalom és a polymyalgia rheumatica megelőzésére.

Alternatív terápiák

  • Táplálékkiegészítők: A kalcium napi 1000-1500 milligrammos adagban segíthet az izomgörcsök megelőzésében. A B-vitamin-komplex nagy adagban szintén jó hatású lehet. A polymyalgiában és a gyulladásos izombetegségekben a napi 1000 mg E-vitamin csökkenti a gyulladást és a fájdalmat. Ha véralvadásgátlót szedünk, ez utóbbit csak orvosi utasításra szedjük.
  • Gyógytorna: A terapeuták számos különböző módszerrel enyhíthetik az izomfájdalmat: ultrahanggal, diatermiával, hideg-meleg pakolással és sugármasszázs segítségével. A polymyalgiában és a gyulladásos izombetegségben szenvedőknek megfelelő edzésprogramot állíthatnak össze az izomerő és a rugalmasság fenntartásának elősegítése érdekében.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.