Fájdalom enyhítése

Nyálmirigy-elzáródás

Tünetek

  • Fájdalmas átmeneti, az evéssel összefüggésben fellépő duzzanat az alsó állkapocs alatt.
  • Ritkán szájszárazság.

Veszélyeztetett csoportok

Leggyakoribb oka a nyálkő, amely kialakulásának kockázata a korral nő. A nyálmirigy kivezetőcsövét emellett gyulladás, sérülés és daganat is elzárhatja.

Kialakulása

Három pár nagy nyálmirigy van: a fülkagyló előtt lévő fültőmirigyek, az állkapocs alatti mirigyek és a szájfenéken a nyelv alatti mirigyek. A mirigyek kivezetőcsövének az elzáródása akadályozza a képződött nyál kiürülését, ami miatt fájdalmas duzzanat, ritkán szájszárazság jelentkezhet. A duzzanat étkezés alatt nő, mert az evés fokozza a nyálképződést. Étkezések között a duzzanat teljesen eltűnhet.

A szájszárazság nehezíti a rágást és az élelem lenyelését. Mivel a nyál akadályozza a szájban a baktériumok elszaporodását és tisztítja a szájüreget, az idült szájszárazság növeli a fogszuvasodás veszélyét, és rossz leheletet okoz.

Figyelem! Az antihisztaminok sok más gyógyszerrel együtt csökkentik a nyáltermelést, és a száj kiszáradását okozhatják. Ha ezt a mellékhatást tapasztaljuk, kérdezzük meg fogorvosunkat, hogy mit tehetünk a fogromlás megakadályozására.

Mit tegyünk?

Az alábbi módszerrel megállapíthatjuk, hogy elzáródott-e a nyálmirigy kivezetőcsöve: vegyünk a szánkba valami savanyút – például kis ecetes savanyúságot vagy citromlevet – a nyálképződés ösztönzésére. Ha ilyenkor a duzzadás és a fájdalom növekszik, akkor valószínűleg az a baj. A duzzanat masszírozásával elmozdíthatjuk a követ, de jobb, ha ezt orvosra vagy fogorvosra bízzuk.

Aszpirin, ibuprofen vagy más, vény nélkül kapható gyulladásgátló enyhítheti a fájdalmat és az esetleges gyulladást. Az evés megkönnyítése céljából tört vagy pürészerű ételeket együnk, és gyakran igyunk evés közben. Vannak vény nélkül, szájspray vagy zselé formájában kapható nyálpótlók. Ezek elősegítik a szájüreg nedvesen tartását, és csökkentik a fogszuvasodás kockázatát. Az antiszeptikus szájvíz is csökkenti a szájüregben a baktériumok számát, így segít megakadályozni a fogak romlását és a rossz leheletet.

Kezelés

Annak megállapítására, hogy a problémát valóban kalciumkő okozza-e, röntgen- vagy CT-vizsgálatot végeznek. Ezek a tesztek is kimutatják, ha az ok daganat. A kicsi kő kimozdítható pusztán a járatra gyakorolt nyomással. Ha ez nem sikerül, akkor a követ speciális eszközzel, esetleg helyi érzéstelenítés mellett eltávolítják. A bakteriális fertőzést antibiotikummal gyógyítják. Daganat esetén valószínűleg műtétre lesz szükség.

Megelőzés

Napi legalább nyolc pohár folyadék megivása segíthet megelőzni a kövek kialakulását. A megelőzésnek nincs más, specifikus módszere.

Forradalmi újdonságok

A nagy kövek műtéti eltávolítása elkerülhető az ultrahangos kőzúzás segítségével. Az elzáródott vezetékre ultrahanggal lökéshullámokat irányítanak, melyek a követ apró darabokra zúzzák. A keletkezett apróbb kődarabokat aztán a nyál ki tudja mosni a vezetékből.

Alternatív terápiák

  • Gyógynövénygyógyászat: A savanyú és a keserű gyógyfüvek – ilyen például a kínai zöld tea és a citromfűből, gyömbérből vagy kamillából készült teák – fokozzák a nyáltermelést.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.