Ízület

Milyen ízületi betegségeket ismerünk?

Szokványos vállficam

Előzetes traumát követően a felkarcsont feje bizonyos mozdulatokra előre és lefelé ficamodik, kis erőbehatásra is. Előfordulási gyakoriság: fiatal fel­nőttkorban alakul ki döntő százalékban.

Többszöri vállficam esetén a beteg gyakran be tudja mutatni a ficamodást.

  • Röntgentünetek: Hagyományos felvétellel a ficam kimutatható, esetenként CT-felvétel készítése is szükséges lehet.
  • Kezelése: műtéti, melynek többféle változata ismeretes. Cél, ha lehetséges, az anatómiai rekonstrukció elérése.

Teniszkönyök

A felkarcsont külső bütyke tájékán jelentkező terhelésre fokozódó fájda­lom, mely az alkari feszítő izomcsoport túlerőltetése alapján jön létre.

A fenti helyen direkt nyomásérzékenység, mely az alkar háti felszínén az ujjak 1 sugárzik le. Súlyos esetben a megfogott tárgyakat leejti a beteg.

Kezelés: konzervatív esetben nyugalomba helyezés, gyógyszeres és fiziko­terápiás kezelésekből áll. Eredménytelen esetben műtéti, melynek lényege a fájdalmas izomcsoport eredésének leválasztása a felkarcsontról.

Golfkönyök

Hasonló, mint a teniszkönyök, de ennél a felkarcsont belső bütykéről ere­dő izmok túlfeszülése alakul ki.

Kezelése: konzervatív, igen makacs esetekben műtét is szóba jöhet.

Ínhüvelygyulladás, pattanó ujj

Az ujjak ínhüvelyének fibrines gyulladása okozza.

Kezelése: eredménytelen konzervatív kezelés esetén az ínhüvely műtéti bemetszésé azonnali tünetmentességet és gyógyulást eredményez.

Carpal tunnel tünetegyüttes

A csuklótájon, a tenyéri oldalon egy ideg, a n. medianus nyomás alá kerül, ezzel az 1-3-as ujjaknál érzéketlenség, égető fájdalom, fonákérzés alakul ki. Ezt az érintett uj­jak ügyetlensége kíséri, végül izomsorvadás is kialakulhat. Diagnosztizálásához nagy segítséget ad az ENG (idegvezetési) vizsgálat.

Kezelése: eredménytelen konzervatív kezelés esetén az ideg műtéti felsza­badítása jön szóba.

Dupuytren kontraktúra

  • Lényege: a tenyéri bőnye hypertrofiája és zsugorodása az ujjízületek zsu­gorodásával. Előfordulási gyakoriság: 40 éves kor körül lép fel, férfiaknál gyakrabban, mint nőknél. Családi halmozódás is előfordul.
  • Tünetei: A tenyéren kezdetben csomó észlelhető, majd vaskos köteg, mely az ujjak, leggyak­rabban a IV. és az V. ujjak mozgásait akadályozzák. Általában 4 súlyossági fokozatot különböztetünk meg.
  • Kezelés: műtéti, mely a kórosan elfajult tenyéri bőnye eltávolítását jelenti.

Reumás sokízületi gyulladás (Rheumatoid arthritis)

A betegséget a perifériás ízületek szimmetrikus, krónikus, erozív jellegű gyulladása jellemzi.

  • Tünetek: Kezdetben ízületi gyulladás (synovitis), később az érintett ízületek súlyos deformitása, pusztulása alakul ki. A kézen, de a lábon is, jellegzetes úgynevezett kollapszus deformitások alakulhatnak ki (pl. a kézujjakon a gomblyuk-, vagy hattyúnyak deformitás stb.) A tünetek az érintett ízület (ek) től és az elváltozások súlyosságától függenek.
  • Kezelés: Konzervatív kezelés, időszakosan műtéti kezelésekkel kiegészít­ve. Műtét: – korai stádiumban a gyulladt ízületi és ínhüvelybelhártya el­távolítása a feladat. Különféle lágyrész-rekonstrukciók is végezhetőek (tok- és ínrekonstrukció, ínáthelyezés stb), – később csontműtétek, pél­dául előlábnál a lábközépcsont fejeinek az eltávolítása, illetve súlyosfokú ízületi károsodás esetén endoprotézisek behelyezése jön szóba, mind a nagyízületeknél (pl. csípő-, térdízület), mind a kisízületeknél (pl. kézközépcsont-ujjízületeknél). Bizonyos ízületeknél azok elmerevítése is szóba jön. Fontos a beteg élete végéig tartó rendszeres gondozás.

Elsődleges csontdaganatok

  • Előfordulási gyakoriság: Az elsődleges csontdaganatok sokféleségük ellené­re, szerencsére az összes daganatoknak csak 0,5-1%-át adják.
  • Tünetek: az érintett területen duzzanat alakulhat ki, ezt fájdalom kísérheti, ízület közeli esetnél mozgáskorlátozottság léphet fel. Jóindulatú tumorok sokszor „mellékleletként” kerülnek felfedezésre, valamilyen okból készített röntgenfelvétel során. Radiológiai tünetek: hagyományos felvételek az esetek egy részében kórjelzőek, egyéb esetekben modern képalkotó eljárásokat is alkalmazni kell (CT, MR, angiográfia /érfestés/, csontok izotópos vizsgálata).
  • Kezelése: a tumor jellegétől függő az esetleges műtéti megoldás, adott esetben onkológiai kezeléssel kiegészítve.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.