Fájdalom enyhítése

Szájrák tünetei

Tünetek

  • Kidomborodó, fehér vagy vörös foltok a szájban.
  • Nem gyógyuló szájfekélyek (kifekélyesedő gyulladások) vagy ajakgyulladások, tartós nyelvfekélyesedés vagy nyelvfájás.

Veszélyeztetett csoportok

A szájrák főleg 40 éves kor felett jelentkezik. A férfiak kétszer olyan veszélyeztetettek, mint a nők. A betegség viszonylag ritkának számít, kivéve a dohányosok között A kockázat még nagyobb azoknál, akik dohányt és alkoholt egyaránt fogyasztanak. A betegség kockázati tényezői közé tartozik a sugárzással és az ipari vegyszerekkel – például a műanyagiparban használt anyagokkal – való érintkezés, továbbá a krónikus vashiány. Az ajakrák leggyakoribb a pipások és azok körében, akik sok időt töltenek napon.

Kialakulása

Az összes szájrákos eset mintegy 90%-a laphámsejtes rák, a szájnyálkahártya felső sejtrétegének kóros elváltozása eredményeként jön létre. Kezdetben praecancerosus fehér vagy vörös foltok alakulnak ki. Ez a rákmegelőző stádium. Ebben a szakaszban a betegség fájdalommentes, gyakran csak a rutin fogorvosi vizsgálat derít rá fényt. Amint a betegség továbbfejlődik, a foltok kis kiemelkedésekké alakulnak, vagy fájdalmat nem okozva kifekélyesednek. Amikor az elváltozás a mélyebben fekvő szöveteket érinti, fájdalmassá válik. A nagyméretű daganat akadályozhatja a beszédet és az evést.

Mit tegyünk?

Ha a szánkban el nem múló vörös vagy fehér foltokat veszünk észre, vagy ha a szájban a fekélyek nem gyógyulnak, mielőbb menjünk orvoshoz. Bár evési nehézségek jelentkezhetnek, fontos, hogy változatosan és kielégítően táplálkozzunk. Folyékony vagy pépes ételek és dúsított, tápláló italok, vitamin- és ásványianyag kiegészítők fogyasztására lehet szükség.

Figyelem! A szájrákot korai szakaszban gyakran azért nem fedezik fel, mert a kezdeti elváltozások a szájfenéken, az arc belső oldalán vagy a hátsó fogak alatt és mögött, az ínyen vannak. Ezért (is) fontos rendszeresen, legalább félévente fogorvoshoz járni, még akkor is, ha nincs aktuálisan panaszunk.

Kezelés

A praecancerosus lemezkéket és a szájfenéken vagy a nyelv hegyén lévő kis kiterjedésű szájdaganatot általában műtéttel, lézerrel, elektromos tűvel vagy fagyasztással távolítják el. Az ajakrákot operációval vagy besugárzással kezelik. Ha áttétre van gyanú – ilyenkor a környéki nyirokcsomók megnagyobbodnak -, a daganat műtéti eltávolítása mellett általában radikális nyaki sebészeti beavatkozásra is sor kerül, amelynek során a nyirokcsomókat is eltávolítják. A beavatkozást sugárkezelés, ill. kemoterápia követi. Szükség lehet helyreállító plasztikai sebészetre, különösen a nagy kiterjedésű műtétnél.

Megelőzés

Ha dohányzunk, tegyünk meg mindent a leszokás érdekében. Alkoholt csak mértékkel fogyasszunk. A mértékletesség különösen fontos, ha dohányzunk is. Ha a szabadba megyünk, kenjük be az ajkunkat napvédővel a rákot okozó UV-sugárzás ellen.

Alternatív terápiák

A rákot nem lehet alternatív terápiával gyógyítani: az alternatív gyógymódok segítségével viszont a kezelés mellékhatásai csökkenthetők.

  • Gyógynövénygyógyászat: A száj gyakori kiöblítése erős, zöld teával (egy-két teáskanálnyi tea egypohárnyi vízben) elősegíti a sugár vagy kemoterápia okozta szájgyulladás gyógyulását. Az aloés szájvíz hasonlóan jótékony hatású.
  • Gyógytorna és beszédterápia: Radikális száj- és/vagy nyakoperáció után speciális gyógytornára, beszédterápiára lehet szükség az evés és a beszéd képességének visszanyeréséhez.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.