Fájdalom enyhítése

Szemhéjgyulladás kialakulása, kezelése és megelőzése

A szemet idegek bonyolult hálózata szolgálja, amely egyfelől lehetővé teszi a látást, másfelől viszont a szemet rendkívül érzékennyé teszi a fájdalomra. Olyannyira, hogy a belé került legkisebb porszemet is sziklának érzi az ember.

A szem felépítéseSzemhéjgyulladás tünetei:

  • Viszkető, szúró, dagadt és vörös szemhéj.
  • Olyan érzés, mintha homok került volna a szembe.
  • Hámló bőr és kis hólyagocskák a szemhéj szélén.
  • Vizenyős, fényre érzékeny szem.
  • Szemváladék, amelytől alvás közben összeragad a szempilla és a szemhéj.

Veszélyeztetett csoportok

Az ótvar és a seborrhoeás bőrgyulladás növeli a szemhéjgyulladás – szaknyelven blepharitis – kockázatát. Az egyéb hajlamosító tényezők közé tartozik az ismétlődő árpa (fertőzött szempillatüsző), a jégárpa (eltömődött faggyúmirigy a szemhéjban), az ekcéma, valamint az egyéb allergiás bőrbetegségek.

Kialakulása

A szemhéjgyulladást általában a szempillák tövének bakteriális fertőzése okozza. Rendszerint viszkető, égő érzéssel kezdődik, a szemhéj megduzzadásával. A kötőhártya – a szemgolyót és a szemhéj belső felületét fedő nyálkahártya is irritálódik. A szemhéj szegélyét az ótvarhoz hasonló faggyúpikkelyek borítják, és súlyos esetekben apró, fájdalmas hólyagocskák képződnek rajta. Az érintettnek az az érzése, hogy homok vagy törmelék van a szemében, különösen reggel, az éjszakai alvás utáni ébredéskor. A szemhéjgyulladás kellemetlen és gyakran csúnya betegség, de nem súlyos, csak nagyon ritkán veszélyezteti a szemet.

Mit tegyünk?

Tegyünk néhány csepp babasampont félcsészényi meleg vízbe, s ezzel a hígított oldattal mossuk meg a szemhéjunkat reggel és este. Mártsunk vattapamacsot a samponos oldatba, majd mossuk meg óvatosan mindkét szemhéjat, különös tekintettel a szélekre és a szempillákra. Ne aggódjunk amiatt, hogy a sampon csípni vagy irritálni fogja a szemet, a babasampon nagyon finom készítmény.

A meleg borogatás csökkenti a kellemetlen érzést, és gyakran segít a faggyúmirigyekben időnként termelődő viaszos dugaszok meglágyításában. Ha a borogatást nem sima vízbe, hanem egy evőkanál sütőporból és egy pohár vízből készült oldatba mártjuk, nyugtatóbb hatású lesz. A borogatást hagyjuk a szemünkön 10-15 percig naponta három-négy alkalommal. Ne használjunk szemfestéket és szempillabodorítót, amikor a szemhéj gyulladt.

Kezelés

A fekélyesedő, befertőződő gyulladást gentamicin, bacitracin vagy polymycin B hatóanyagú antibiotikus kenőccsel kezelik. A szemhéjon képződő hólyagok 7-10 nap alatt rendszerint eltűnnek. Az idült szemhéjgyulladás gyakran makacsul ellenáll az ön-gyógyításnak. Ha a panasz két-három hónapon túl is fennáll, keressük fel az orvost, aki antibiotikus kenőcsöt ír fel, amelyet lehet, hogy hosszabb időn át kell használnunk.

Megelőzés

Ha korpás a hajunk, mossuk korpásodás elleni samponnal. Ha zsíros a bőrünk, naponta kétszer mossuk meg, hogy csökkentsük a felületi zsírréteget, amelyben a staphylococcus baktériumok el tudnak szaporodni. Ne használjunk hidratálót és a szem körül zsíros arcfestéket. Csak saját szemfestéket használjunk, és cseréljük azt háromhavonta.

Figyelem! Ha az egész szemhéj megduzzad, bepirosodik és fáj, lázasak leszünk és kiráz a hideg, menjünk orvoshoz. Ezek a tünetek a szemhéj orbáncát jelezhetik, amely intenzív kezelést igénylő, súlyos fertőzés. Még súlyosabb, ha a fertőzés a szemgödör kötőszövetébe tör. Ez az állapot kórházi, intravénás antibiotikus kezelést igényel.

Alternatív terápiák

  • Gyógynövénygyógyászat: A gyógyfüvészek gyakran javasolnak szemvidítófüves borogatást szemhéjgyulladás és más szemirritációs panaszok esetén. Az orvosok azonban nem ajánlják, hogy bármilyen gyógynövénykészítményt is a szemünkre tegyünk, mert lehetnek bennük olyan mikroorganizmusok, amelyek súlyos szemfertőzést okozhatnak. Arról nem is beszélve, hogy egyeseknél allergiás reakciót válthatnak ki.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.