Gyermekbetegségek

Szemhéjgyulladás tünetei, kezelése gyermekeknél

A szem fertőzése.

Okai

Ha a betegség makacs és gyul­ladással jár, akkor fekélyes szemhéjgyulla­dásnak hívják, és a Staphylococcus aureus baktérium okozza. Ez a baktérium normális esetben a gyerekek és a felnőttek orrában és bőrén található.

Tünetek

A fekélyes szemgyulladás esetében a szem piros, vörös udvar veszi körül, a szemhéj széle is piros, a szem sárgás váladékot termel. A kötőhártya­gyulladástól eltérően a szemhéj fáj, és a korpához hasonló pikkelyek borítják. A nem fekélyes szem héjgyulladás esetében nyilvánvalóbb a pikkelyes és seborrheas* jelleg, mint a gyulladás, és hozzájárul a zsíros arcbőr, valamint a korpás fejbőr is.

*A seborrhea az, az állapot, amikor a faggyúterme­lés erőteljesebb a normálisnál. A seborrhea nagyon gyakori bőrbetegség, a magyar lakosság 2-5%-át érinti. A pubertáskorban kezdődik, 40-45 évesen a legintenzívebb.

A korpa és a pikkely jelenléte viszketést okoz, és olyan érzést kelt, mintha idegen test került volna a szembe. Néhány eset­ben megnő a könnyezés és a fényre való érzékenység is. Alvás közben a szemhéjak kiszáradnak és összeragadnak, s amikor a vart leszedjük, vérezni kezd.

Szemhéjgyulladás esetén kerülendő

Terápia

A gyerekorvos általában antibiotikus szemkenőcsöt ír fel, amit naponta kétszer kell használni. A gyerek szemét rendszeresen tisztítani kell, fiziológiai steril oldatba mártott tiszta gézzel, külön gézt használva a két szemre. Használhatunk 5 percen keresztül forralt vizet vagy meleg szappanos vizet is. Minden reggel fino­man távolítsuk el a vart szódabikarbónás oldattal (fél kiskanál szódabikarbóna egy pohár vízben).

Homeopátia

Euphrasia vagy Euphrasia-kamilla szemcseppet javasolnak, Euphrasia 5CH és Apis 9CH labdacsokkal együtt, ha a szemhéjduzzanat és vörösödés erős, valamint viszket. Graphites 7CH-t használ­hatunk, ha a gennyes váladékozás erőteljes.

Megjegyzés: A gyógynövényteákkal bánjunk óvatosan, mert a búzavirág és a kamilla allergiás reakciókat válthatnak ki.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.