Betegségek és megelőzésük

Szemhéjgyulladás tünetei

A szemhéjgyulladás az egyik vagy mindkét szemet érintheti; a szemhéjak széle gyulladt, száraz lesz, korpásodás és varasodás is kialakulhat rajtuk. A szemhéjgyulladásnak számos oka lehet; előidézhetik kozmetikumok, füst, köd vagy bakteriális fertőzés.

Szemhéjgyulladás

(Kép fent) A szemhéjgyulladás a felső szemhéj gyulladásos betegsége; a szemhéj szélén kor­pásodás látható.

A szemhéjgyulladás nem könnyen gyó­gyul, még helyes kezelés mellett sem, és a javulás sokáig tart. A legtöbb, amit te­hetünk, hogy a szemhéjat rendszeresen gyengéden letisztítjuk langyos vízzel, és a korpát, pörköket eltávolítjuk. A szem­héjgyulladás kiújulhat, ezért nagyon fon­tos a szem higiéniája. A korpára, ekcémára hajlamos egyéneken gyakoribb a szem­héjgyulladás is, mert bőrük száraz és érzé­keny.

Tünetek és jelek

A szem összeragad, a szempillákon korpa és pörkök találhatók. A szemhéj duzzadt, vörös és viszket, és egyidejű­leg árpa is kifejlődhet.

A szemhéj betegségei

Szemhéjbefordulás – a szemhéj befor­dul a szemgolyó felé, irritációt okoz, súlyosabb esetben pedig szaruhártya-fekélyt. Előfordulhat újszülötteknél (néhány nap alatt rendeződik) vagy időskorúaknál.

Szemhéjkifordulás – a szemhéj kifelé fordul, és nem érintkezik a szemmel. Kifelé néző felülete kiszárad. Időseb­beknél gyakoribb betegség. Mindkét állapot károsíthatja a szaru­hártyát, ezért kisebb műtét javasolt a szemhéj helyreállítására.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.