Fájdalom enyhítése

Kötőhártya-gyulladás kialakulása, kezelése és gyógyítása

Tünetek

  • Egyik vagy mindkét szem égése, viszketése.
  • Olyan érzés, mintha homok lenne a szemben.
  • A szem fehérje rózsaszín vagy piros.
  • Könnyezés, esetleg ragadós, átlátszó vagy sárgás váladék.

Veszélyeztetett csoportok

Kötőhártya-gyulladást – orvosi szaknyelven conjunctivitis -bárki kaphat, de erősen fertőző, vírusos formái különösen az iskolás gyerekek körében gyakoriak. A szénanáthásoknál gyakori az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladás. Ha az anya chlamydia fertőzött, a szülés során megfertőzheti újszülöttjét, akinél ez súlyos kötőhártya-gyulladás kialakulásához vezethet A betegséget környezeti tényezők is előidézhetik, mint az erős fény, a szél, a füst és a légszennyeződés.

Kialakulása

A vírusos kötőhártya-gyulladás 5-12 nappal a fertőzés kezdete után alakul ki. Tipikus esetben az érintett személy könnyezik, majd arra ébred, hogy az egyik vagy mindkét szemhéja összeragadt. Az érintett szem bepirosodik. Általában egy hét alatt magától meggyógyul, addig azonban nagyon fertőz. Bakteriális eredetű kötőhártya-gyulladás esetén a szemváladék gennyes. Kezelés nélkül a bakteriális conjunctivitis általában három hét alatt gyógyul, kezelés mellett egy-két nap alatt.

Az újszülöttkori chlamydia okozta kötőhártya-gyulladás általában a születés után 5-15 nappal alakul ki. Ezt a betegséget a szülés közben kaphatja meg az újszülött, ha az anya hüvelye chlamydia baktériummal fertőzött. Ritkán előfordul, hogy nagyobb gyerekek vagy felnőttek is elkapják a betegséget fertőzött testváladékok révén. Az allergiás eredetű kötőhártya-gyulladást pollenek és egyéb allergének váltják ki.

Mit tegyünk?

Keressük fel az orvost a pontos diagnózis érdekében. Bár a kötőhártya-gyulladás legtöbb formája magától gyógyul, kezeléssel időtartama lerövidíthető. Ha a szempillákat ragadós váladék vonja be, óvatosan mossuk le babasamponos oldattal, ami nem „csíp”, ha a szembe kerül. A szem irritációját csökkenthetjük, ha meleg, sós vízzel vagy antiszeptikus szemoldattal öblögetjük. Szemcseppet kizárólag orvosi utasításra használjuk.

Kezelés

A vírusos conjunctivitis nem igényel speciális kezelést, hacsak nem lép fel másodlagos bakteriális fertőzés vagy egyéb komplikáció. Ez azonban nagyon ritka. Bakteriális conjunctivitis esetén antibiotikumos szemcseppet vagy kenőcsöt írnak fel, amelyet 7-10 napon át kell alkalmazni. A chlamydia-fertőzéses kötőhártya-gyulladásban szenvedő újszülötteknek szájon át szedhető antibiotikumra van szükségük egyrészt a szem kezelésére, másrészt a chlamydiás eredetű tüdőgyulladás gyógyítására vagy megelőzésére. Ez a szövődmény a megfertőződött csecsemők felénél kialakul. A felnőtteknek szintén szájon át szedhető antibiotikumot írnak fel erre a fajta fertőzésre. Az allergiás eredetű conjunctivitis antihisztamin-, esetleg kortikoszteroid-tartalmú szemcseppel vagy kenőccsel gyógyítható.

Megelőzés

A legjobb megelőzés, ha gyakran mosunk kezet, és nem érintjük a szemünket, különösen ha náthásak vagy influenzásak vagyunk. A kötőhártya-gyulladásos iskolás gyermeket tartsuk otthon, hogy ne fertőzze meg társait.

Vakságot okozó kötőhártya-gyulladás

A gonococcusos conjunctivitis, a Neisseria gonorrhoeae nevű, mikroorganizmus által okozott szemgyulladás ma már szerencsére ritkán előforduló betegség. Szaruhártyafekélyt, a szemgolyó perforációját és vakságot okozhat. Legveszélyeztetettebbek azok az újszülöttek, akik gonorrhoea-fertőzött anyától születnek, de felnőttek is elkaphatják, ha a baktérium a fertőzött testváladékkal a szembe kerül. Az antibiotikumok gyógyítják a gonorrhoea-fertőzést, megelőzik a vakságot és az egyéb komoly szövődményeket. Steril vízzel mossuk meg a szemünket, s ha szemcseppet használunk, ügyeljünk rá, hogy a cseppentő ne érjen a szemhez.

A szemcseppeket az előírtnál hosszabb ideig nem szabad alkalmazni. Ha egyéb allergiás reakció is fellép, használjunk hipoallergén szemkozmetikumokat, amelyek kisebb valószínűséggel váltanak ki allergiás reakciót. A szépítőszerek szintén gyakran okoznak fertőzést, cseréljük őket legalább háromhavonta. Soha ne kérjünk vagy adjunk kölcsön szemkozmetikumot, és soha ne használjunk nyálat a festék vagy a felvivő megnedvesítésére. A kontaktlencse tisztítására is steril oldatot használjunk, ne nedvesítsük a lencséket a szánkban. Védjük szemünket a portól, a közvetlen napsugárzástól és az egyéb környezeti ártalmaktól.

Alternatív terápiák

Gyógynövénygyógyászat: A gyógynövénygyógyászok szemvidítófüves oldatba mártott pakolást javasolnak a kötőhártya-gyulladás gyógyítására, mivel azonban a gyógyfüveket baktériumok és egyéb mikroorganizmusok szennyezhetik, nem ajánlott a szemre vagy a szembe juttatni őket. Sokkal biztonságosabb – s talán legalább olyan hatékony – a szemvidítófűből teát készíteni és azt meginni. Homeopátia

A homeopata orvosok többek között az Argentum nitricum, a Mercurius solubilis és a Hepar sulfuris nevű szereket alkalmazzák a kötőhártya-gyulladás gyógyítására. Ha azonban az orvos antibiotikumot ír fel, akkor ezek a szerek csak kiegészítő szerként, nem pedig az antibiotikum helyettesítőjeként alkalmazhatók.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.