Fájdalom enyhítése

Szülési és gyermekágyi fájdalom csökkentése természetesen

Minden szülő nő ismeri a fájdal­mat, viszont kevesen jönnek rá arra, hogy természetes úton csök­kenthető.

A szülés előtt

A „fájdalommentes” szülésre, pon­tosabban a mellékhatások minimá­lisra csökkentésére már a várandós­ság korai szakaszától készülhetünk.

Gyógyétrend és gyógytáplálkozás

Ha alapjában egészséges étren­dünket napi szinten fogyasztott folsav- és E-vitamin-tartalmú multivitaminnal (igazolt vashi­ány esetén pedig vassal) egészít­jük ki, akkor sem mi, sem a baba nem szenved hiányt a létfontos­ságú tápanyagokban.

Gyógynövény-terápia és relaxáció

A terhesség utolsó harmadában rendszeresen igyunk málnalevél teát, amely segít a méh megerősítésében. Tanuljuk meg a szülés közbeni kü­lönleges légzési és relaxációs techni­kákat – nagyon hasznos a jóga és az önhipnózis.

Masszázs és aromaterápia

A terhesség utolsó két hónapjában mindennap masszírozzuk jojoba-olajjal a gátat (a hüvely és a végbél­nyílás közti területet). A bőr felpuhul tőle, s ez megakadályozza a gát bere­pedését. A melleket, a csípőt és a ha­sat levendula- és keserűnarancs-illó­olajjal (húsz csepp levendulaolajat és öt csepp keserűnarancs-olajat te­gyünk mandula- vagy búzacsíra-vi­vőolajba) a terhesség utolsó négy-öt hónapjában minden reggel és este masszírozzuk meg, hogy növeljük a bőr rugalmasságát, és megakadályoz­zuk a terhességi csíkok kialakulását. Ugyancsak hasznos a rózsafa és a tömjén illóolaja.

Vajúdás és szülés

A vajúdás és a szülés során sok nő dönt úgy, hogy nem kér gyógyszeres fájdalomcsillapítást, de léteznek természetes fájdalomcsillapítási mód­szerek is.

Elektromos segéd­eszközök

A TENS készülékek nagymértékű elterjedése éppen a szülési fájdalom enyhítésében nyújtott hathatós segítségének köszönhető. Nagy-Bri­tanniában szülészeti klinikákon és szülőotthonokban található TENS berendezés. Érdemes előre tudako­zódni, hogy a választott szülészeten lehetőség van-e a használatára.

Relaxáció

A szabályos légzés, különösen a jógá­ban tanított pránájáma, a meditációs és vizualizációs technikákkal ötvözve hihetetlenül hatékonyan alkalmaz­ható a szülési fájdalom minimálisra csökkentésére. A módszer akkor lesz a leghatékonyabb, ha szakkép­zett oktató segítségével még a szülés előtt elsajátítjuk a számunkra leg­megfelelőbb módszert.

Masszázs és aroma­terápia

Kérjük meg partnerünket vagy egy barátunkat, hogy masszírozza há­tunk alsó felét tizenöt csepp leven­dula-, valamint öt-öt csepp rózsa- és ilang-ilang-illóolaj keverékével. Erő­teljes, lefelé irányuló simításokkal végezzük. A csípőre, a homlokra vagy a nyakra masszírozott rozma­ring-, levendula- vagy kamillaolaj hatásos öngyógyító módszer.

Akupresszúra

Finoman nyomjuk meg bárme­lyik lábszár belső oldalán a boká­tól tenyérnyi távolságra található pontot. A hátfájás a gerincoszlop akármelyik oldalán, közvetlenül az utolsó borda alatt levő pont nyo­másával enyhíthető.

Homeopátia és virágterápia

Az asszonygyökér (Caulophyllum thalictroides) C6 hígításban a va­júdást segíti, a sárga jázmin pedig a fájdalmat enyhíti. Vajúdás alatt az is segít még, ha Bach-féle elsősegélycseppeket is szedünk.

Vízben szülés

Egyre több nő dönt úgy, hogy gyermekét egy kád meleg vízben, többnyire partnerének a segítségével, a hagyományosnál kényelmesebb és kevésbé fájdalmas módon szüli meg. Modern szülészeti központokban manapság már nagyon sokfelé választható ez a meg­oldás. Ha nincs rá lehetőség a közelünkben, bérelhetünk medencét az otthoni szülés­hez, ha szakképzett szülésznő lesz a segítségünkre. Tájékozódjunk, és álljunk a sar­kunkra a megvalósítást illetően, ha egyszer eldöntöttük, hogy vízben szeretnénk szülni.

Szülés után

A szülés utóhatásai is lehetnek fáj­dalmasak testileg és lelkileg egy­aránt. Megint csak nagyon sokat enyhíthetünk fájdalmunkon ter­mészetes gyógymódokkal.

Lelki terápia

Annyi segítséget kérjünk partne­rünktől, családunktól és a barátok­tól, amennyire szükségünk van. Ne érezzünk bűntudatot. Háziorvo­sunk is javasolhat védőnői vagy ta­nácsadói segítséget.

Figyelmeztetés! A gyermek­szülés után esetenként előforduló „érzelmi mélypont” a hormonális újjárendeződés következménye. Forduljunk orvoshoz, ha a tünetek súlyosak.

Masszázs és aroma­terápia

A hüvelyi fájdalmat enyhíti és a gyógyulást is elősegíti a rendszeres levendula- jázmin- és ilang-ilang-olajos, meleg vizes fürdő, vagy aro­mamécsesben is párologtathatjuk a szülés utáni depresszió ellen.

Gyógyétrend és gyógytáplálkozás

Pihenjünk, és táplálkozzunk egész­ségesen. Szedjünk multivitamint és ásványi anyagot.

Virágterápia

A virágeszenciák alkalmasak a gyermek születését követő érzelmi nehézségek feloldására.

Egyéb terápiák

Kizárólag szakképzett terapeuta segítségével!

  • Akupunktúra
  • Hipnózisterápia

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.