Fájdalom enyhítése

Szülési fájdalom enyhítése

Tünetek

A szülési fájdalom más-más formában és hevességgel jelentkezik, a vajúdás három szakasza alatt az enyhétől a hevesig fokozódik.

 • Vajúdás előtt: enyhe, rendszertelen méhösszehúzódások, amelyek jelezhetik, nemsokára megindul a szülés; enyhén kellemetlenek lehetnek, de nem fájdalmasak.
 • Vajúdás 1. stádium: rövid (30-45 másodpercenkénti) rendszertelen méhösszehúzódások, enyhe fájdalommal.
 • Vajúdás 2. stádium: rendszeres, erőteljesebb méhösszehúzódások, heves fájdalommal. Az újszülött ekkor születik meg.
 • Vajúdás 3. stádium: végső méhösszehúzódások, a méhlepény kilökése.
 • A szülés utáni szakasz: további, enyhe összehúzódások a méh összehúzódásának biztosítására; fájdalom a gátban (a hüvely és a végbél közötti részen); kellemetlen érzés a mellben, ahogy a tej „belöveII”.

Veszélyeztetett csoportok

A szülésre egészséges esetben a terhesség harminchetedik és negyvenegyedik hete között kerül sor.

Kialakulása

A terhesség utolsó heteiben bekövetkező hormonális változások előkészítik az anya testét a gyermekszülésre. A kezdeti spontán, rendezetlen méhösszehúzódások a terhesség előrehaladtával egyre erőteljesebbé és gyakoribbá válnak és enyhén kellemetlennek bizonyulhatnak. A magzat fejjel lefelé fordul és lejjebb ereszkedik a méhben, amely megkönnyebbülést hozhat azoknak a nőknek, akik légzési és emésztési nehézségekkel küszködnek, amint növekvő magzatuk és méhük nyomja a rekeszizmot és a gyomrot.

A medencecsontok közötti ízületi szalagok megnyúlnak, s ez lehetővé teszi, hogy a magzat áthaladjon a medence alsó részén. A közelgő szülés korai jele a véres nyálka (ez fájdalommentes), valamint a magzatburoknak, a fejlődő magzatot körülvevő, magzatvizet tartalmazó zsáknak a megrepedése és a magzatvíz elfolyása.

A vajúdás első stádiumát a rövid, enyhén kellemetlen méh-összehúzódások jelzik, amelyeknek maguknak is három szakaszuk van: a vajúdás elején az összehúzódások esetleg csak 30 percenként követik egymást, és 45 másodpercnél is rövidebb ideig tartanak. Eközben – többnyire hat-nyolc óra alatt – a méhszáj három centiméternyit tágul. A második szakasz az aktív vajúdás; az összehúzódások erősebbek, fájdalmasabbak, és három-öt percenként követik egymást, a méhszáj pedig nyolc centiméternyire tágul. Ez a szakasz általában három-négy óra hosszat tart. A harmadik szakasz átmenetet jelent; az összehúzódások egy-két percenként követik egymást, és a méhszáj eltűnik.

Figyelem! A vajúdás 2. stádiumában a szülő nő ellenállhatatlan vágyat érez, hogy minden összehúzódásnál – amelyek egyre fájdalmasabbnak tűnnek — erőteljesen nyomjon. Ez a stádium általában egy órán át tart, és az újszülött megszületésével ér véget. A vajúdás 3. stádiumában, amely csupán néhány percig tart, kilökődik a méhlepény. Ekkorra már a kismamák legnagyobb része annyira kimerült, de ugyanakkor annyira meg is könnyebbült, hogy a méhlepény kilökődése gyakorlatilag nem okoz panaszt.

A szülésre felkészítő tanfolyamok típusai

A kismamák kivétel nélkül állítják, hogy annak a pillanatnak a gyönyörűsége, amikor átölelhetik újszülött kisbabájukat, sokkal nagyobb, mint a szülés fájdalma.

A szülésre való felkészítés többnyire három alaptípus valamelyikét követi, noha vannak olyan oktatók, akik ezeket a módszereket kombinálják.

 • A Lamaze-módszer, amely a feltételes reflexeken alapul; a nőket megtanítják, hogyan legyenek úrrá fájdalmukon különleges légzésmóddal, masszázzsal, kellemes képek felidézésével vagy figyelmüknek egy külső tárgyra való összpontosításával.
 • A Bradley-módszer, amely szülőtrénert alkalmaz. A technika hangsúlyozza a hasi légzés fontosságát, valamint azt, hogy az elme a test elernyesztésére koncentráljon.
 • A Read-módszer, amely a hangsúlyt a relaxációs technikára és a szülés folyamatának megértésére helyezi. Így lehet megtörni a félelem-szorongás-fájdalom ciklust.

Mit tegyünk?

Helyes, ha mindkét szülő a terhesség utolsó három hónapjában szülési előkészítő tanfolyamon vesz részt. Itt megtanítják nekik, hogy mire számíthatnak, és hogy a vajúdás különböző stádiumaiban mit tehetnek a fájdalom mérséklése érdekében.

Amikor kezdődnek az összehúzódások, értesítsék orvosukat, de nem kell hanyatt-homlok rohanniuk a kórházba vagy szülőotthonba. Várjanak, amíg az összehúzódások három-öt percenként jelentkeznek; közben sétálgassanak fel-alá, mert így a gravitáció segít abban, hogy a magzat lejjebb ereszkedjen a medencén belül. A zene vagy egy kellemes masszázs enyhítheti a kellemetlenség érzését.

A nők zöme nem tapasztal súlyos fájdalmat egészen az aktív vajúdás kezdetéig. Ekkor kell alkalmazni a relaxációt, a légzés- és egyéb technikákat, amelyeket a szülőtanfolyamokon tanultak.

Kezelés

Sok nőnél a fájdalom csak közepes fokú a vajúdás és a szülés alatt, s e fájdalmat maguk is tudják kontrollálni. Másoknál viszont rendkívül erős fájdalom lép fel, és ezzel szemben teljesen védtelenek, bármivel próbálkozzanak is. A nők egy része vonakodik attól, hogy fájdalomcsillapítót kérjen, vagy azért, mert fél, hogy ez árthat a csecsemőnek, vagy azért, mert ezt gyengeségként vagy kudarcként éli meg. A szülészetben a legszélesebb körben alkalmazott szerek a következők:

Nitrogén-oxidul – narkotikus hatású gáz („kéjgáz”). Hozzásegít, hogy az anya ellazítsa magát, és tompítja a fájdalmat. Epidurális érzéstelenítés, amely azt jelenti, hogy helyi érzéstelenítést adnak be a gerincoszlop közelében a derékba. Az epidurális blokád deréktól lefelé elzsibbasztja az egész testet; megszünteti a fájdalomérzetet, ugyanakkor nem gátolja a nőt abban, hogy vajúdás közben nyomjon. Gerincvelői érzéstelenítés, melynél az érzéstelenítőt közvetlenül az ágyéki gerincvelőbe juttatják be. Ez szintén

Információ : A talpra állás időszaka

A szülést követő hetekben a legtöbb nő érez kisebb-nagyobb fájdalmat. Az alábbiakban néhány ötlet a lábadozás elősegítésére:

 • Utófájdalmak: a szülés után is folytatódó összehúzódások okozzák, hiszen a méh újra összezsugorodik eredeti méretére. A szoptatás általában sietteti ezt a folyamatot azzal, hogy serkenti az oxitocin-kibocsátást – ez a hormon segít a méh összehúzódásában és a tej kilövellésében is.
 • Fokozott érzékenység és vértolulás az emlőben: a gyakori szoptatás a legjobb terápia, ugyanis a mell szoptatáskor kiürül. Azoknál a nőknél, akik nem szoptatnak, gyógyszer segítségével állítják le a tej termelődését.
 • Fájdalom a gátban: lehet akár a gát beszakadásának, akár a gátmetszésnek a következménye.
 • A meleg ülőfürdő átmeneti enyhülést nyújt. Masszírozzon gyengéden E-vitaminolajat az érintett területbe, ez gyorsítja a gyógyulást és csökkenti a hegképződést.
 • Fájdalmas közösülés: a szexuális érintkezést a normális, hüvelyen át történő szülést követően legalább két-három hétig, a császármetszés után négy-hat hétig kerülni kell. A szoptató anyáknál gyakori a hüvelyszárazság; ez víztartalmú síkosítóval enyhíthető. A Kegel-tornagyakorlatok, amelyek a medenceizmok összeszorításából és elernyesztéséből állnak, segíthetnek a tágult hüvely izomtónusának javításában és a hólyag kontrollálásában jelentkező problémák megszüntetésében.
 • Postpartum depresszió: a szülés utáni levert hangulat. Ezt az orvosok a gyermekszülést követő, hirtelen beálló hormonális változásoknak tulajdonítják. Általában néhány hét alatt elmúlik; ha mégis tovább tart, vagy annyira súlyossá válik, hogy a kismamát öngyilkossági gondolatok foglalkoztatják, vagy rettegni kezd, hogy kárt tesz a gyermekében, kérjen segítséget orvosától.

Megelőzés

A szüléssel járó fájdalmat nem lehet teljesen kiküszöbölni, de enyhíteni lehet légzőgyakorlatokkal és relaxációs technikákkal.

Alternatív terápiák

 • Akupunktúra: Egyes szülőotthonokban és kórházakban működnek akupunktúrát gyakorló szakemberek.
 • Gyógynövénygyógyászat: Az aloe vera gél a császármetszés, illetve a gát bevágása után maradt sebhelyre kenve gyorsítja a gyógyulást, és csökkenti a hegképződést. Sok nőnél a szülést követően vizeletürítési problémák léphetnek fel, melyek a vizelet-visszatartástól egészen az inkontinenciáig terjedhetnek. A zöld tea enyhe vízhajtó hatású szer, amely elősegíti a vizeletürítést, különösen akkor, ha a vízvisszatartás a probléma; ennek fogyasztása a terhesség és a szoptatás ideje alatt is biztonságos. A székrekedés a másik gond; napi egy-két kávéskanál őrölt psylliummag bevétele segíthet. Feltétlenül igyunk napi 8-10 pohár vizet vagy más koffeint vagy alkoholt nem tartalmazó folyadékot. A pitypanggyökérből készült tea is biztonságos, enyhe hashajtó.
 • Masszázs: Egyes szülőtanfolyamokon tanítanak különféle masszázs¬technikákat, amelyeket a szülőtréner alkalmazhat a fájdalom enyhítésére. Segíthetnek egyéb technikák is, mint például a kellemes képek felidézése, az önhipnózis és a biológiai visszacsatolás.

A terhesség fájdalmas kísérő tünetei

A JELENSÉGTÜNETEKMIT TEGYÜNK?
SzékrekedésA terhesség előrehaladtával egyre nehezebb székelésNöveljük a rostos ételek fogyasztását, igyunk naponta legalább 8-10 pohár vizet vagy gyümölcslevet, naponta * -legalább 30 percet sétáljunk, vagy folytassunk valamilyen ^ \ más, mérsékelt erőkifejtést igénylő testgyakorlatot.
VizenyőA lábfej, a lábszár és a kézfej duzzanataCsökkentsük a só bevitelét; naponta többször feküdjünk le felpolcolt lábbal; kérdezzük meg az orvost, nem kell-e otthon ellenőrizni a vérnyomásunkat.
Gyomor*Étkezés után égető fájdalom a mellkasban és a torokban.Gyakran együnk kis mennyiségeket; evés után két óráig ne feküdjünk le; kerüljük az olyan ételeket, amelyek a belekben gázokat vagy egyéb tüneteket okoznak; beszéljük meg orvosunkkal, hogy helyeselné-e savkötő gyógyszer szedését.
AranyérA végbél környékén jelentkező égető, fájdalmas érzés, viszketés és esetleg vérzés.Próbáljuk elkerülni a székrekedést; kérdezzük meg orvosunkat a vény nélkül kapható aranyér elleni gyógyszerek alkalmazásáról, amelyek enyhítik a tüneteket. A terhességgel kialakuló aranyér általában a szülés után magától eltűnik.
VetélésA hasüregben jelentkező, enyhétől a súlyosig terjedő görcs, erős hüvelyvérzés.Haladéktalanul hívjuk fel orvosunkat, vagy menjünk be egy sürgősségi ellátást biztosító kórházba; ha a terhességet nem lehet megmenteni, egészségügyi kaparásra lehet szükség a méhűr kitisztítása céljából.
Reggeli hányingerAz első három hónapban rendszeresen visszatérő hányinger.Gyakran együnk kis mennyiségeket. A reggeli hányinger elfojtása céljából együnk egy-két száraz kekszet, még mielőtt felkelnénk, szopogassunk jégkockákat; naponta sétáljunk a szabadban; igyunk gyömbérteát vagy szénsavmentes gyömbérsört. Ne szedjünk rá gyógyszert.
Terhességi toxémiaSzemmel látható puffadás, magas vérnyomás, hasüregi fájdalom, általános gyengeség, látászavar, görcsrohamok.Haladéktalanul hívjuk fel orvosunkat; orvosi kezelés szükséges a súlyos szövődmények (vetélés, koraszülés, extrém esetben szív- és légzésbénulás, fulladás) megelőzéséhez.
VisszértágulatFájdalom a lábszárban, kék, csomós vagy egyenesen kidudorodó vénák.Gyakran pihenjünk le felpocolt lábbal; rendszeresen tornázzunk a vérkeringés javítása érdekében; fontoljuk meg, hogy esetleg viseljünk-e orvosi vényre kapható gumiharisnyát. (Megjegyzés: a visszértágulat gyakran eltűnik a szülés után, de a nő életének későbbi szakaszában gyakorta visszatér.).

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.