Veszélyes vagy biztonságos

Epidurális érzéstelenítés biztonságos? Milyen mellékhatásai lehetnek

Lehet a szülés fájdalommentes? Nem tel­jes mértékben. A szülő nők körében az egyik fájdalomcsillapítási eljárás az epidu­rális érzéstelenítés – amikor fájdalomcsillapí­tót adnak közvetlenül a gerincvelői idegekbe. Ekkor a gyógyszer nem kerül az anya vérébe, és kevés vagy semmilyen hatása nincs az új­szülöttre, miközben az anya lenyugtatása nél­kül megelőzi a fájdalmat. A szülő nő ilyenkor ébren van és éber marad.

Figyelem! Véralvadásgátló gyógyszer (különösen heparin) vagy nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek szedése esetén az epidurális érzéstelenítés kockázatos lehet. Ha ilyen gyógyszert kapunk, feltétlenül közöljük az aneszteziológussal.

Hogyan hat?

A deréktájon a gerincbe injekció­zott fájdalomcsillapító bejut a csigolyák és a gerincvelő közöt­ti (epidurális) térbe, ahol hat az idegekre. Hatása mintegy 15-20 perc eltelté­vel érezhető, amikorra megszünteti az érzé­kelést a test alsó felében. (Az epidurális érzéstelenítést megelőzheti egy adag köz­vetlenül a gerincvelő burka alá injekció­zott kábító hatású gyógyszer, ami egy-két percen belül megszünteti a fájdalmat.) Az injekció beadásakor egy vékony katétert vezetnek be az epidurális térbe, amelyen keresztül szükség szerint adagol­ható a fájdalomcsillapító.

Egyes kórházakban a vajúdó nőknek ún. „járó” epidurális érzéstelenítést adnak. Ilyenkor a fájdalomcsillapító egy pumpa segítségével folyamatosan, kis ada­gokban jut az idegekhez.

Az anya így kevés fájdalmat érez, de a lábai nem válnak érzéketlen­né, így vajúdás közben tud mozogni, ami meggyorsíthatja a szülést. Ha sebészeti beavatkozás, pl. csá­szármetszés válik szükségessé, a katéte­ren át érzéstelenítőt lehet beadni. Mivel az érzéstelenítés csak a test alsó részét érinti, a várandós anya tudatánál marad, és a szülés után azonnal láthatja az újszülöttet.

Mellékhatások

A legtöbb vajúdó nő esetében az epidurális érzéstelenítés szövődménymentes. Egyes szakértők szerint ez a fajta érzéstelenítés meghosszabbíthatja a vajúdást, mások azon­ban állítják, hogy nem. A legújabb kutatások szerint az epidurális érzéstelenítés nem növeli a császármetszések számát.

A beavatkozás azonban nem tekinthető kockázatmentesnek. Az érzéstelenítéshez használt gyógyszer annyira lecsökkentheti az anya vérnyomását, hogy az károsan befo­lyásolhatja a magzat szívműködését. Ennek megelőzésére az epidurális érzéstelenítés előtt intravénás infúziót adnak az anyának.

Másrészt, ha a helyi érzéstelenítőből véletle­nül nagyobb mennyiség a véráramba kerül, az anya elbágyadhat, légzési nehézség és be­szédzavar, homályos látás, szívritmuszavarok, sőt akár még görcsroham is felléphet. Ezért az aneszteziológus először csak egy kis adagot ad be, ellenőrizendő, hogy a fájdalomcsillapí­tó a megfelelő helyre került-e.

Szülés után fejfájás vagy vizelési nehéz­ségek fordulhatnak elő. Ezek elkerülése ér­dekében az injekció beadásakor az anyának, amennyire lehet, teljesen mozdulatlanul kell maradnia, hogy a gyógyszer pontosan a meg­felelő helyre kerüljön.

A hosszú távú káros mellékhatások meg­lehetősen ritkák. Idetartozik az esetleges epi­durális vérömleny vagy a tályog, ami kezelés hiányában bénuláshoz vezethet.

Műtéteknél is biztonságos

Az eljárást más típusú műtéteknél gyakran altatással együtt alkalmazzák a nyugtatók mennyiségének csökkentése érdekében. A súlyos műtét utáni fájdalmak enyhítésére akár a beteg maga is adagolhatja a fájdalom­csillapítót egy katéteren keresztül, pumpa segítségével. Ez a módszer jobban enyhíti a fájdalmat, mint a szájon át bevett vagy injekcióban kapott fájdalomcsillapítók, és velük ellentétben nem károsítja a májat, a gyomor-bél rendszert vagy a vesét. Beépített biztonsági rendszer véd a túladagolás ellen.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.