Fájdalom enyhítése

A tenziós fejfájás tünetei, kialakulása és kezelése

Tünetek

 • Állandó vagy visszatérő fejfájás, amely folyamatos (nem lüktető), közepesen súlyos. Olyan érzés, mintha a fejet pánt szorítaná.
 • A fejfájás általában kétoldali. Néhány óráig vagy akár napokig is eltarthat.
 • Stressz alatt gyakrabban jelentkeznek a fejfájós periódusok.

Veszélyeztetett csoportok

Gyakorlatilag mindenki tapasztalja ezt a típusú fejfájást. Különösen gyakori azok között, akik munkájuk közben a fejüket sokáig tartják mozdulatlanul, például a számítógép képernyőjére meredve.

Kialakulása

A megfeszített tarkó- és fejbőrizmok hosszan tartó összehúzódásuk révén okoznak fejfájást: gyakorlatilag az izmok görcse következik be. A fájdalom gyakran a szem mögött vagy a tarkón lép fel, ahonnan a nyakra és a vállra is kiterjedhet. A migrénben szenvedőknél gyakran kevert fejfájás alakul ki, azaz sokszor a migrénhez tenziós fejfájás járul.

Miben különböznek egymástól a különféle fejfájások?

TÍPUSAMEGKÜLÖNBÖZTETŐ JEGYEK
Tenziós fejfájás (Izomfeszülésből adódó fejfájás)Gyakori fejfájás, amelyre jellemző a folyamatos, tompa vagy erős fájdalom a fej elülső vagy hátsó részén. Gyakran fellép az az érzés, mintha pánt szorítaná össze a fejet. A fájdalom a nyakra és a vállra is kiterjedhet.
Szemproblémákból eredő fejfájásA fájdalmat a szem mögött vagy a homlokban érezzük. Gyakran erősödik olvasás, a szem túlerőltetése után. Az érintett személy fényérzékennyé válhat, és a szeme bepirosodhat. Ez szivárványhártya-gyulladást (iritist) jelezhet.
Migrénes fejfájásLüktető, egyoldali fejfájás, amelyet rendszerint figyelmeztető tünetek, előjelek (prodromum vagy aura) előznek meg. Kísérheti émelygés, hányinger, fény- és zajérzékenység.
Cluster fejfájásRövid ideig (gyakran kevesebb mint egy óráig) tartó, nagyon súlyos egyoldali fejfájások, amelyek gyakran több napon, esetleg heteken át egymást követik. Visszatértük előtt a fejfájások teljesen megszűnnek, nyugalmi időszak következik be.
Másodlagos fejfájásA lázzal, hidegrázással, kiütésekkel, émelygéssel, hányingerrel, nyakmerevséggel vagy más tünetekkel együtt fellépő fejfájás egyéb (pl. fertőző) betegség tünete lehet.
Orrmelléküreg­gyulladásból adódó fejfájásA fájdalom általában állandó, a homlokra koncentrálódik, és reggel a legerősebb. A fej mozgatása vagy enyhíti, vagy súlyosbítja a fejfájást. Az aszpirinnek és a többi fájdalomcsillapítónak alig van hatása.
Agytályog, agydaga­nat, a kemény agy­burok alatti vérömleny és a koponyán belüli térfoglaló folyamat okozta fejfájásA fájdalom új keletű, és nem hasonlít a többi fejfájáshoz. Gyakran ébredéskor jelentkezik, átmeneti, de az idő múlásával súlyosbodik. Kísérő tünetként émelygés, hányás, változékony kedélyállapot, tudatzavar, részleges bénulás és zsibbadás léphet fel.
Hipertenzió okozta fejfájásA magas vérnyomás többnyire nem okoz fejfájást. Ha mégis, akkor lüktető fejfájásrohamok jelentkeznek a fejtetőn. Rendszerint a vérnyomás periodikus, nagyon magas megemelkedésének a következménye, de néha előfordul, hogy mellék­vese-daganat okozza.

Mit tegyünk?

Próbáljuk masszírozni a halántékunkat és hátul a nyakunkat. Ha a fejfájás olyankor lép fel, amikor az asztal fölé hajolunk, vagy vezetés közben jelentkezik, tartsunk szünetet. Nyújtózkodjunk, körözzünk a fejünkkel, majd üljünk nyugodtan néhány percig behunyt szemmel, és idézzünk fel valamilyen pihentető képet.

Tenziós fejfájásHa a fejfájás nem enyhül, hideg borogatással a homlokunkon feküdjünk le egy csendes, félhomályos szobában. Ha a fejfájások gyakran visszatérnek, és az orvos nem állapít meg szervi betegséget, gondoljuk át, milyen stresszt okozó tényezőknek vagyunk kitéve, és ezek közül melyiken tudunk változtatni.

Kezelés

A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók – például az aszpirin, az ibuprofen és a többi nem szteroid gyulladásgátló szer – a legtöbb egyszerű tenziós fejfájást megszüntetik. Ha ezek nem hatnak, és a fentiekben leírt módon sem tudunk magunkon segíteni, akkor próbálkozzunk az alábbi alternatív gyógymódok valamelyikével. Ha a fejfájás ezek után sem múlik, keressük fel az orvost.

Megelőzés

A tenziós fejfájás megszüntetésének legjobb módja, ha felkutatjuk és megszüntetjük kiváltó okait. A tenziós fejfájást legtöbb esetben stressz okozza, amelynek hatására az összehúzódott izmokból fájdalomüzenetek jutnak az agyba. Kiváltó tényező lehet még a szem megerőltetése, a rossz testtartás, a lelki problémák, a szorongás, a túlzott alkoholfogyasztás és a kimerültség.

Alternatív terápiák

 • Akupresszúra és reflexológia: Az egyik mutatóujj unkát helyezzük a két szemöldökünk közötti vonal középpontjára, a másikat pontosan a fejtető középpontjára. Gyakoroljunk közepes erősségű nyomást egyszerre mindkét ujjhegyünkkel öt másodpercen át. Harminc másodpercig lazítsunk, majd ismételjük meg a gyakorlatot. A gyakorlat háromszori elvégzése után a fejfájásnak enyhülnie kell. Másik lehetőség: ragadjuk meg az egyik kéz hüvelyk- és mutatóujjával a másik kéz hüvelyk- és mutatóujja közötti bőrlebeny közepét. Gyakoroljunk nyomást a hüvelyk-ujjunkkal öt másodpercen keresztül, majd harminc másodpercig lazítsunk, és ismételjük meg a nyomást. A reflexológusok a nagylábujj masszázsát javasolják.
 • Aromaterápia: A fejfájásra javasolt illóolajok közé tartozik a levendula-, a kamilla-, a borsmenta- és a boróka bogyóolaj. Az adott olajat hígított formában a bőrbe masszírozhatjuk, hozzáadhatjuk gőzölgő fürdővízhez, vagy néhány cseppet zsebkendőre cseppentve beszívhatjuk a páráját.
 • Masszázs: A nyak, a váll, a hát és a halánték masszírozása régóta bevált gyógymód a feszült izmok ellazítására és a fejfájás megszüntetésére. A nyomópontokra ható mélymasszázstechnikák, pl. a siacu hatása rendszerint hosszabb ideig tart, mint az enyhe, felületesebb masszázsé.
 • Meditáció: A meditáció elősegíti az ellazulást és a fájdalomüzenetek átvitelének blokkolását.
 • Testtartásjavító gyakorlatok: A nyak és a fej helytelen tartása fejfájáshoz vezethet. Az Alexander-technika segítségével a beteg megtanulja kijavítani helytelen testtartását.
 • Kiropraktika: Az idült tenziós fejfájást elmulaszthatja, ha kiropraktikai kezeléssel vagy csontkovácsolással helyrehozzák a gerincoszlop rendellenességeit, és ellazítják a has- és tarkóizmokat.

Figyelem!

Keressük fel az orvost, amilyen gyorsan csak lehet:

 • Ha a fejfájást láz és nyakmerevség kíséri, mert ezek meningitisre (agyhártyagyulladás) utaló jelek.
 • Ha a fejsérülést fejfájás kíséri.
 • Ha a fejfájást ideg-rendszeri tünetek kísérik, pl. zavartság vagy bénulás.
 • Ha a fejfájás újból és újból ugyanazon a helyen vagy növekvő gyakorisággal visszatér.
 • Ha a fejfájás felébreszt, vagy nem tudunk miatta elaludni.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.