Egészségügyi kérdezz-felelek

Pikkelysömör kezelése

A tabletták vagy a krémek a legjobbak pikkelysömör ellen?

Ez az állapota súlyosságától függ. A nagyon enyhe pikkelysömört, amikor csak itt-ott van néhány kisebb folt , a legtöbb ember külsőleges készítményekkel, elsősorban kortikoszteroidos krémekkel (bár ezt a hatóanyagot az orvosa injekcióban is beadhatja; egyetlen injekció akár hónapokra is jobbá tehet egyegy pikkelysömörös plakkot), a D vagy az A vitamin hatását utánzó gyógyszerekkel vagy kőszénkátránnyal is jól tudja kezelni.

Ha azonban a betegsége kiterjedtebb, akkor a külsőleges kezelések általában nem elegendőek (és kényelmetlen is a krémet mindenhová felvinni). Az orvos ilyenkor UV fény kezelést (fototerápiát), illetve szájon át szedhető gyógyszereket írhat fel, például metotrexátot, acitretint vagy hidroxikarbamidot, és javasolhat az immunrendszer bizonyos elemeit célba vevő biológiai terápiát is. Ez utóbbihoz olyan gyógyszereket használhatnak, mint az etanercept, az adalimumab, a leflunomid és az infliximab. Ezeket tabletta, injekció vagy infúzió formájában alkalmazzák.

Érdemes tudni: a stressz pattanásokat okoz

Úgy tűnik, mindig akkor borítják el a pattanások, amikor egy határidő közeleg vagy aggódik egy sze­retett személy miatt? Lehet, hogy nem csak bekép­zeli a dolgot. Egyes friss kutatások szerint a lelki stressz súlyosbíthatja a pattanásosságot. Egy tanul­mányban például bőrgyógyászok vizsgálták főisko­lások bőrét a vizsgák előtt és után. A legsúlyosabb pattanásosságot azon diákoknál tapasztalták, akik a legstresszesebbnek érezték magukat a vizsgaidő­szakban.

Milyen életmódbeli változtatásokkal ritkíthatok a pikkelysömör fellángolásai?

Lassítson le és lazuljon el, két okból is! Egyfelől a stressz elősegítheti a pikkelysömör fellángolását. De ugyanezt bármilyen bőrsérülés is megteheti, például ha siettében megvágja vagy lehorzsolja magát. Mivel mindenkinél mások a kiváltó tényezők, először is írja össze, hogy ön szerint mik szokták kiváltani a fellángolásokat például adott időjárási körülmények, allergének vagy bizonyos élelmiszerek, és igyekezzen elkerülni ezeket! Kerülje továbbá a lítiumot, a béta-blokkolókat, a malária elleni gyógyszereket és a szájon át vagy infúzióban tartósan adott nagy dózisú szteroidokat is, mert ezek mind súlyosabbá tehetik a pikkelysömört!

Pikkelysömöröm van, és az orvosom infliximabot akar felírni rá. Milyen előnyei és kockázatai vannak ennek a szernek?

Az infliximab az immunrendszer bizonyos sejtjei által kiválasztott, gyulladáskeltő vegyületeket veszi célba, amelyek a pikkelysömör előidézésében is szerepet játszanak. Az előnyök egyértelműek: a szer több vizsgálatban is legalább 75 százalékos javulást idézett elő a páciensek bőrének állapotában, néha alig 2 hét alatt, míg a placebóval mindössze 3 százalékos volt a javulás. S ami még jobb hír: a páciensek legalább a felének teljesen rendbe jött a bőre, míg a placebóval kezeltek körében csupán 1 százalékos volt ez az arány.

Az infliximab azonban nem használható mindenkinél. Csak súlyos esetekben alkalmazzák, mivel immunszupresszáns (immunrendszert gyengítő) lévén mellékhatásként olyan életveszélyes problémák kialakulásában játszhat közre, mint a tuberkulózis és más tüdőfertőzések, a limfóma, a szívelégtelenség, a májkárosodás és a vér rendellenességei. Emellett adagolása infúzióban történik, ami alkalmanként 2 órás kórházi kezelést jelent.

Igaz-e, hogy a pikkelysömör növeli a szívbetegség kockázatát?

Igen, főleg akkor, ha ön fiatal és súlyos pikkelysömöre van. Az összefüggést a gyulladás jelenti. Egy nagyszabású vizsgálat során a kutatók azt találták, hogy 30 éves korban az enyhe pikkelysömör 29 százalékkal növelte meg a szívroham kockázatát, a súlyos változat viszont már megháromszorozta azt. 60 éves korban az enyhe pikkelysömör 8, a súlyos 36 százalékos kockázatnövekedést okozott. A pikkelysömörös páciensek körében a stroke kockázata is 70 százalékkal nagyobb az átlagosnál.

Ha pikkelysömöre van, orvosa ellenőrizni fogja vérében a CRP-szintet  ez a nagy érzékenységű vizsgálat a Creaktív fehérje nevű, gyulladás jelenlétére utaló marker kimutatására szolgál. Az orvosnak emellett rendszeresen ellenőriznie kell az ön koleszterinszintjét és vérnyomását is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.