Fittség

Hogyan vigyázzunk szívünkre?

Szívünk és érrendszerünk védelme érdekében legfontosabb a stressz elkerülése. Tudatosítsuk magunkban, hogy valójában nem léteznek stresszt kiváltó helyzetek és körülmények, csupán az életkörülményekhez való viszonyunk határozza meg, hogy kitesszük-e magunkat stressznek vagy sem. Valójában tehát beállításunkat és életmódunkat kell megváltoztatnunk vagy optimalizálnunk.

A stresszhormon, az adrenalin ugyanis elősegíti a szívinfarktus és az agyvérzés, továbbá számos más betegség kialakulását. Ha tehát folyamatosan nyomás alatt állunk, elégedetlenek vagyunk, gyakran fog el a düh, agresszív, harcra kész állapotban vagyunk, az jelentősen megrövidíti életünket, és megsokszorozza a bennünket fenyegető betegségek lehetőségét. Ilyen helyzetekben szívünknek fokozott támogatásra van szüksége. Ezt létfontosságú vitaminokkal és anyagokkal biztosíthatjuk.stressz-labda

Természetesen nélkülözhetetlen, hogy kellő mennyiségben vegyünk magunkhoz C-vitamint (lehetőleg a gyomrot kímélő kalcium-aszkorbát formájában), E-vitamint, valamint szelént. De nélkülözhetetlen a magnézium, a folsav is. Igen fontos a fokhagyma fogyasztása, minthogy ez csökkenti a vérnyomást, tisztítja az ereket, megakadályozza az érfalakon a lerakódás kialakulását. Panaszok esetén természetesen konzultáljunk szakorvossal.

Ha sikerül tehermentesítenünk, szívünk egész életünkben egészséges marad, és örömöt okoz számunkra.

Furcsának tűnhet, de rendkívül fontos a szájhigiéné is, mert a fogproblémák nemcsak a szívre, de az egész szervezetre kedvezőtlen hatást gyakorolhatnak, ami akár jelentős mértékben is megrövidítheti életünket. Hasonlóképp célszerű, ha rendszeresen ellenőriztetjük vérképünket.

A leletek során ügyeljünk arra, hogy homocisztein-, kortizol-, LDL-koleszterin-, vércukor-, króm- és mangánértékeink rendben legyenek. Ez utóbbi különösen fontos a sejtek fiatalon tartása szempontjából, mivel ez védi a telomereket, azaz a kromoszómáknak azt a végét, amely minden osztódáskor megrövidül. Minél több sejtosztódási folyamaton ment át egy sejt, annál rövidebbek a bennük található kromoszómák, s annál öregebbek a sejtek, ami nagy mennyiségben végül az öregedéshez vezet.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.