Fittség

Minden, amit tudni érdemes az immunrendszerünk erősítéséről!

Az emberi immunrendszer a maga összességében mintegy két kilogrammos tömegével az egyik legsúlyosabb szerv, ez a tömeg azonban eloszlik a teljes testben. Speciális feladatokat lát el ebben a rendszerben a csecsemőmirigy, a lép, a csontvelő és a két mandula.

Fontos tudni:

Az immunsejteknek mindig bevetésre kész állapotban kell lenniük, szállítóeszközként a vért használják. Ha a vér túlságosan sűrű, a szállítási útvonal bedugul. A kellő mennyiségű folyadékbevitel fokozza immunrendszerünk aktivitását és óvja a védekezésben fontos szerepet játszó nyálkahártyáta kiszáradástól. Ha nem érzünk is szomjúságot, immunrendszerünk kedvéért fogyasszunk naponta legalább két liter folyadékot. A zöld tea a benne található alkilamin folytán kedvező hatású a védekezés szempontjából fontos T-sejtek számára, és megtízszerezi védekezőrendszerünk hatékonyságát.

Immunrendszer

A stressz viszont épp ellenkezőleg, gyakorlatilag megbénítja védekezősejtjeinket, mert fokozza az andrenalin-, a noradrenalin- és a kortizoltermelést, s a túlzott mennyiség csak kellőképp hosszú nyugalmi fázis alatt bomlik le.

Az A-vitamin-, illetve béta-karotinhiány viszont rontja a lép és a csecsemőmirigy működését. Ugyanez érvényes cinkhiány esetében is, ami elsősorban a T-sejtek számát csökkenti. Immunrendszerünknek napi 50 milligramm cinkre mindenképpen szüksége van. A B6-vitamin hiánya viszont a rendkívül fontos antitestek számát csökkenti.

Hogyan tarthatjuk fitten és fiatalon immunrendszerünket?

Már egy szívből jövő nevetés is beindítja a szervezet saját védekezőanyagainak termelését. A jó hangulat és az optimista beállítottság is fokozza ellenálló képességünket, és turbó erősítőként hat immunrendszerünkre.

Heti legalább négyszeri könnyű kocogás vagy egy kevés kerékpározás csúcsra járatja immunrendszerünket. Az elegendő, nyugodt alvás fitneszkúra immunrendszerünk számára. Ha sikerül elérni és tartani ideális testsúlyunkat, az ugyancsak kedvezően befolyásolja immunrendszerünket.

A megfelelő mennyiségű napsütés aktivizálja immunrendszerünket, míg a túlzott napozás gyengíti, ezért meg kell találni az arany középutat. Az immunrendszert gyengíti a fehérjehiány is, mivel fehérje nélkül a szervezet nem képes immunsejteket előállítani. E folyamatban igen fontos szerepet játszik a valin nevű aminosav.Vitaminok gyógyszer formában

Hasznos lehet a probiotikus, azaz élőflórás joghurtkészítmények fogyasztása, mert a tejsavbaktériu-mok segítenek fenntartani a bélflóra egyensúlyi állapotát. Fogyasszunk emellett naponta telítetlen zsírsavakat, kerüljük viszont a telített zsírsavak fogyasztását. Lássuk el szervezetünket kellő mennyiségben antioxidánsokkal, mindenekelőtt C- és E-vitaminnal, szelénnel és béta-karotinnal.

Fordítsunk kellő gondot védekezőrendszerünkre, mert a legyöngült immunrendszer következtében hamarabb öregedünk. Az ízületi gyulladások számos fajtája lehet a legyengült immunrendszer megnyilvánulása. Mindazzal, hogy fiatalon és egészségesen tartjuk immunrendszerünket, döntő mértékben hozzájárulunk ahhoz, hogy hosszú életünkben fittek maradhassunk.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.