Fittség

Hogyan kell karbantartani a csontrendszerünket, hogy hosszú évekig erős legyen?

Nemtől független elkerülhetetlen probléma a csontrintkulás – előzd meg!

Csontrendszer
Csontrendszerünk öregszik, táplálni és karbantartani kell!

Csontjaink állapota öregedési folyamatunk megbízható mutatója. Elsősorban a nők szenvednek életük második felében csontritkulásban. Jelentős mértékben csökken a testmagasság, a testtartás hajlottá válik, akár a púposság benyomását is keltve.

A probléma a férfiakat is érinti, ha szervezetük kevesebb nemi hormont termel. A csontrendszer legjobb természetes védelmezője ugyanis a két nemi hormon, az ösztrogén, illetve az androgén. Szükség esetén – ám kizárólag orvosi felügyelet mellett – hormonpótlás adható, ám ügyeljünk arra, hogy a túladagolás nemkívánatos, a nem kellő mennyiség viszont nem éri el a megfelelő hatást.

Védjük sporttal csontjainkat!

Nagyon fontos továbbá, hogy rendszeres testmozgással, könnyű sporttevékenységgel folyamatosan biztosítsuk csontrendszerünk igénybevételét, s egyidejűleg erősítsük a csontokat támogató izomzatot. Megelőzésképpen már fiatalkortól kezdve törekedhetünk a túlsavasodás elkerülésére. Ennek érdekében tesztcsíkkal naponta ellenőrizhetjük savasságunk állapotát, és szükség esetén gondoskodhatunk a sav-bázis egyensúlyi állapot helyreállításáról, hogy az elsavasodás be se következzen.

Ugyancsak fontos, hogy ásványi sók kellő mértékben álljanak rendelkezésre szervezetünkben. A csontrendszert károsítja az alkohol, a kávé, a cukor és a nikotin, így ezeket célszerű mellőzni. Ily módon fiatalon tarthatjuk csontjainkat, ami biztosítja egyenes, sportos testtartásunkat.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.