Fogyás és egészség

Fogyókúrával megelőzhető az infarktus?

Áttételesen emelheti a vér koleszterinszintjét az is, ha túl sok energiát tartalmazó zsírokat vagy szénhidrá­tokat, például koleszterinmentes cukrot, üdítő vagy alkoholos italokat, kenyeret, rizst fogyasztunk. Ezek hatására ugyanis előbb a vér triglyceridszintje emelke­dik, ugyanakkor a szervezetben lejátszódó átalakulási folyamatok következtében minden 5 mg%-nyi triglycerid emelkedés 1 mg%-nyi koleszterinemelkedést vonhat maga után. így erre a tényre is figyelemmel kell lenni!

Ezekben az esetekben a túlzott energiabevitel követ­kezménye: elhízás. Az elhízott személy koleszterin és triglyceridszintje legtöbbször emelkedett, a védőfaktor viszont csökkent szintű, így a személy potenciális beteg, akinek kedvezőtlen anyagcsere folyamatait, in­farktus veszélyeztetettségét csak a fogyókúra hozhatja helyre.

Nem minden elhízottnak magas a vérzsír-szintje!

Már most meg kell jegyezni azonban, hogy bár az elhízottak többségének vérzsírszintje emelkedett, ez nem minden elhízottra vonatkozik. Jó néhány évig a szervezet a belső koleszterintermelés csökkenésével ellensúlyozni tudja a táplálékkal bevitt túl sok kolesz­terin hatását. A védekezés azonban az esetek többségében kimerül. Így az elhízottak között még gyakoribb azoknak a száma, akiknek koleszterinszintje az ideális felett van, miközben az 5,2-es koleszterinszintet újab­ban már nemcsak mint ideális értéket, hanem több országban, köztük hazai laboratóriumokban mint a normális felső határértéket adják meg.

A magas vérzsírszint diétája

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.