Fogyás és egészség

Miben van koleszterin?

Alapvető tudnivaló, hogy csak az állati eredetű élelmiszerekben van koleszterin, a tisztán növényi eredetű élelmiszerekben nincs. Az állati eredetű élelmiszerek koleszterintartalma részben ezek zsírtartalmával ará­nyos, de részben attól független. A tiszta sertészsírban például kevesebb koleszterin van, mint pl. a tojássárgá­jában vagy a csirkehús bőrében.

Ez nem jelenti azt, hogy sertészsír fogyasztása esetén, a szervezeten belüli átalakulások következtében nem képződik a szükség­letet meghaladó koleszterin, több annál, mint amennyit a zsír önmagában tartalmaz. Ezért első lépésként meg kell ismerkednünk az élelmiszerek koleszterin tartalmával.

A szervezet napi koleszterinszükséglete kb. 300 mg, de a vér magas koleszterinszintje esetén a koleszterin­bevitel még ez alá, napi 100 mg-ra is redukálható. Az élelmi anyagok pontos koleszterintartalmát mind gyakrabban olvashatjuk egyes tápanyag táblázatok­ban, egyes országokban az élelmiszerek csomagolásán is.

Koleszterinben gazdag ételek

Érdemes megjegyezni, amelyek azok az anyagok, melyek azok az élelmiszerek, melyekben 100 grammra számítva a legtöbb koleszterin van. Legtöbb talán az agyvelőben (2500-3000 mg), a tojássárgájában (1600 mg 1 db tojás sárgájában mintegy 250 mg), egyéb belsőségekben, így a májban 400 mg, a kenőmájasban 200-300 mg, a vajban 230-280 mg, a csirkehús bőrében 210 mg koleszterin található, de sajnos nem jelentéktelen a húsáruk és a tejtermékek koleszterin­tartalma sem.

10 dkg sertéshús eltérő adatok szerint – 100-350 mg-ot, a marha és a borjúhús, hentesáruk 100-150 mg-ot, a szárnyasok, a halak 60-80 mg-ot, az ementáli sajt és a tejszínhab, tejföl 40-135 mg-ot tartalmaznak.

Koleszterinmentes ételek

Viszont egyetlen mg koleszterin sincs a gyümölcsökben, zöldségekben, a növényi olajban (pl. napraforgó és repceolaj), a margarinban, de a kenyér­ben, burgonyában, a rizsben, sőt az üdítő és alkoholos italokban és a cukorban sem.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.