Fogyás és egészség

8 esszenciális gondolat a fogyókúra megkezdése előttre

  1. Legyünk tisztában saját szervezetünk adottságaival és valós egészségi állapotával! Ebben nagy segítséget jelenthetnek a különböző állapotfelmérő tesztek, kalkulátorok és a megfelelő szakemberek.
  2. Határozzuk meg önmagunkban fogyókúrázási szándékunk valódi célját, azaz, hogy miért is kell, illetve akarunk fogyókúrázni! Ez az ok lehet bármi, nincsenek jó és rossz okok. A lényeg, hogy találjuk meg valódi motivációnkat és igyekezzünk azt a fogyókúra alatt végig szem előtt tartani!
  3. Ismerjük fel valódi motivációinkat! Egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy az egészségünk érdekében, azaz szakember utasítására döntöttünk a fogyókúra mellett, esetleg csak a környezet észrevételei és finom célozgatásai alapján (ezek a gyengébb, külső motivációk, ráadásul esetleg negatív üzenet rejlik mögöttük), vagy saját magunk döntünk úgy, hogy növeljük ezzel, például a gyógyulási esélyünket, az önbecsülésünket, esztétikai megjelenésünket és tűrő – ellenálló képességünket.
  4. Keressük meg, hogy szervezetünknek melyik az a legjobb túlsúlycsökkentő módszer és folyamat, amely alatt biztosan, de egészségünket és energetikai rendszerünket is szolgálva jutunk eredményre, azaz a fogyáshoz! Ebben segítséget nyújthatnak cikkeink, de nyugodtan fordulhatunk a saját preferenciáinknak és hitvilágunknak megfelelő szakemberekhez is!
  5. Már a legelején gondoljunk a jövőre és határozzuk meg dátumszerűen, hogy meddig szeretnénk fogyókúrázni, és mit szeretnénk tenni a fogyókúrát követően annak érdekében, hogy a jól megérdemelt „könnyedebb kiviteli” formánk meg is maradjon! A tartós fogyás érdekében készüljünk fel arra, hogy kialakuljon bennünk egy új, természetes és számunkra jól beállított életformát!
  6. Tudomásul kell vennünk és elfogadnunk, hogy a hozzáállásunk úgy gondolati, mint érzelmi szempontból a sikeresség 85%-át biztosítja, illetve befolyásolja! Ha szeretettel közelítünk testünk felé, sokkal kevésbé érezzük majd megterhelőnek a fogyókúra folyamatát, mintha egy önkínzást csinálunk belőle. Igyekezzünk megtalálni új életmódunkban annak mindennapi örömeit!
  7. Szem előtt kell tartanunk, hogy a megfelelő mennyiségű víz (folyadék) fogyasztás életszükséglet (pl. az immunrendszer alapvető szükséglete, az agysejtek – gondolkodás támogatója), és nemcsak egy dogma számunkra! Határozzuk meg jóelőre, és tartsuk be szigorúan (ha kell, akár naplót is vezethetünk), hogy mennyi az a folyadékmennyiség, amelyre a siker érdekében szervezetünknek szüksége lehet!
  8. Általánosságban elmondható, hogy 1 kg fogyáshoz 7500 kcal elégetésére van szükség. Ha naponta kb. 535 kcal-val kevesebbet veszünk magunkhoz, mint fogyókúramentes időszakban, akkor két hét alatt a sikeres fogyókúra koronájaként egy kiló túlsúlytól szabadulhatunk meg (tápanyagok energiaértéke).
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.