Fogyás és egészség

Hogyan sportoljunk a gyakorlatban, amely sikeres is?

Milyen a jó mozgásterv?

Nem kell megijedniük, ha edzéstervről, mozgásprogramról hallanak. Bizo­nyos feltételek esetén minden mozgás jó, ami megmozgatja tagjaikat. Bár­milyen mozgás ajánlható, amely nagy izomcsoportokat vesz igénybe, folya­matos, ritmikus és aerob jellegű, amely során az oxigénfogyasztás fedezi a mozgás oxigénigényét. De időként az sem baj, ha a terhelés ennél nagyobb, és átlépik ezt a küszöböt – ez az akaraterő fejlődését fogja eredményezni. A tervezett mozgás jellemzői az alábbiak.

  • Határozott célokat tartalmaz. Tudniuk kell, hogy az edzésen mit akar­nak fejleszteni: állóképességet, erőt, gyorsaságot, lazaságot vagy csak átmozgatni szeretnék testüket. Előre meg kell tervezni a gyakorlatokat, a terhelés nagyságát (mennyiségét, és intenzitását, pihenők hosszát). Természetesen munka közben ezen változtathatnak, ezért figyeljenek mindig a testük jelzéseire!
  • Az edzés folyamán tartsák be a fokozatosság elvét! A bemelegítés és a levezetés soha ne maradjon el! Továbbá a jó terv mindig tartalmaz la­zító és nyújtó gyakorlatokat is.
  • Csak a képességeikhez igazodó edzésterv biztosítja szervezetük állandó fej­lődését. A terv mindig vegye figyelembe fejlődési szintjüket. A terhelés nagyságának változtatásával/váltogatásával garantálható csak megfelelő eredmény. Vagyis egy fogyókúra csak akkor lehet sikeres, ha munkabí­rásban nem értékelik alul magukat, és megfelelő terheléssel sportolnak. A mindig azonos terhelés vagy edzésmódszer alkalmazása nem hoz sikert.
  • Fontos a pihenőidők jó megválasztása. A pihenés a munka elengedhetet­len része. Ez biztosítja a sérülések elkerülését és a szervezet fejlődését.
  • A jó edzésterv változatos munkát biztosít, minden nap más-más szerv­rendszert, testrészt, izomcsoportot mozgat meg. A jó terv bátran variálja edzéseiket. Az edzések ne legyenek monotonok, egyoldalúak, mindig jelentsenek kihívást! Akkor jó az edzés, ha jó kedvvel végzik és fáradt­ságérzéssel (verejtékezve) fejezik be.
  • „Minden terv annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle”. Ez igaz lehet egy élsportolóra, de túlsúlyos, idős és/vagy betegeskedő embernél ez nem mindig követhető! Nekik azt ajánlom, hogy sportmozgás közben mindig figyeljenek testük, szervezetük jelzéseire. Azonnal álljanak le, ha szokatlant, rendellenességet, fájdalmat, erős fáradságot éreznek! Pi­henjék ki magukat, esetleg konzultáljanak orvosukkal (amennyiben ez gyakran előfordul), és csak felfrissülve kezdjenek újra testgyakorlásba!
Tipp:Határozza meg céljait, feladatait, és készítse el a fogyókúrás táplálko­zási és mozgásprogramját, majd rögzítse azokat napló formájában.

Ehhez a következő feladatok elvégzése szükséges!

  • Konzultáljanak szakorvossal, dietetikussal és sporthoz értő szakem­berrel: kérjék ki tanácsaikat, végeztessék el a szükséges orvosi vizsgá­latokat, szűréseket, közösen állítsanak össze táplálkozási- és testgya­korlási programokat.
  • Készítsenek Napi tevékenység táblázatot.
  • Végezzenek aktuális állapotot mutató teszteket és rögzítsék azokat a „Fel­mérési naplóba”.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.